Pages

Friday, June 22, 2018

Selamat Hari Raya 2018 - Part 1

Cerita 4th anniversary ni dah tergantung. Malas plak nak sambung. hahahaha...
Ni dah masuk cerita raya ni. Macam mana? Pulun aku publish draft kan. Lantak la situ. Nanti la kalau ghajin aku edit. Sila redha sis takde banyak pengikut.


Raya tahun ni suami ajak beraya dua-dua side.

Sebenarnya lama dah dia dok ajak raya both side. Kalau raya pertama kat sana, raya kedua balik kampung halaman sorang lagi. Tapi masa tahun pertama beraya bersama, aku adalah sedang hamil berapa bulan ntah. Masa tu, aku selalu mengalami masalah jem. Jem tetiba tokleh gerak, tokleh jalan. Doktot kata urat tengah mengembang macam mana ntah la analogi seorang doktor yang lebih memahami. Tidak kang aku apply la amek bachelor medical japgi. So, masa raya pertama tu, aku kena serangan ketika di bilik air. Nak keluar toilet, urat tangkap belakang. Tokleh nak gerak. Laki tengah sedap membuta dalam bilik. Aku jerit-jerit dia tak dengar. Mujur kakak ipar ngan adik ipar tak tido, tengah tengok tivi di tengahari ke petang sikit lepas penat beraya 1st session. Esoknya masa suami ajak ke Kedah, memang tak lah aku nak mengheret badan berdua ini di atas jalan raya.

Raya tahun kedua selepas berkahwin, memang takde option nak balik mana-mana, kena raya side suami sebab mak pak aku p raya kat UK.

Raya tahun ketiga ni side suami jugak. kenalah ikut giliran jugak kan sebab tahun lepas mak pak aku yang takdek, bukan kitorang yang skip turn. hahahaha.. Masa ni aku baru lepas beranak. Baby baru berapa bulan. anak no 1 pun kecik lagi belum masuk 2 tahun pun, tengah sedap melasak. Nanti aku tau dah sapa yang kena bersilat dalam kereta kalau nak menghadap pulak dari Timur ke utara. Jadi suami aku ajak jugak jalan ke Kelantan, which aku menyesal seumur hidup kerana bersetuju. Dah la jalan jem, anak-anak dah menangis meragam letih duduk dalam kereta lama-lama. Husband aku pun dah stress drive jem, anak nangis lagi. Lepas tu kelaparan, kedai makan tak banyak yang bukak raya-raya ni kan. Sudahnya berlama dalam kereta je. Besok terus balik Temerloh balik. Tak p mana pun sangat.

Raya tahun ke-4, balik Kedah. fullstop. Malas nak bicara perjalanan ke timur. Baru kali pertama raya side aku selepas perkahwinan. Jadi tiada sebarang cadangan diterima. Hahahahaha...

Raya tahun ke-5 ni la first time aku setuju nak raya dua side. Walaupun yang di ajak tu ke kampung aku jugak kan. Sebabnya aku letih memikirkan perjalanan berbelas-belas jam tu dengan kanak-kanak kecil. Kasihan mereka terperok dalam kereta. Aku pun rimas. Huuuu~~~~

So, Rabu 13June tu dah start cuti. Pagi tu baru terhegeh-hegeh nak settle packing. Aku p gatei apply jadi pattern tester untuk omputih ni. Diorang manala raya. So, nak kena kejar dateline sebelum balik kampung lama. Mana nak jaet baju raya anak lagi.  Saja gatei p apply jadi pattern tester, tak sangka plak dapat. Masa apply tu, siap ada perasaan.. ala, apply je la. selalu tak dapat pun~~. Sekali dapat, due date nak dekat raya plak tu. Terberak dibuatnya. Pagi tu la baru nak packing, nak finishing baju tester, nak siapkan plak oder baju raya anak kawan aku. Sempat kan ko mak nenek semua nak buat. Dah plak tu, nak kena pergi p hantar plak baju oder tu. Orang TM nak pasang unifi haritu jugak. Dah pesan mintak datang pagi, sekali tak muncul-muncul. Kakak aku plak tetiba tanya kot ada sesapa kawan ada dulang nak pinjam! Kul 11.30 husband aku dah panas bontot, dia dah ajak keluar rumah. masa dalam kereta baru lepas amek dulang kat kawan aku, orang TM call kata appoinment aku kul 12. kuang kuang kuang. 10 minit lagi dia sampai umah. aku dah kata dah kat laki aku, biar aku p amek dulang and hantar baju tu kat kawan aku, dia tunggu la jap kat rumah, lagipun dia nak tunggu adik dia datang jugak konvoi balik sama-sama. kalau aku dah balik settle urusan orang TM tak datang jugak, kita re-schedule je la apoinment lepas raya. Tapi biasalah ketegaq orang laki mana nak dengar logik akal isteri. Kah kah kah. Last-last dia jugak yang kena naik rumah balik tunggu orang TM.


Panjang cerita pagi sebelum bertolak balik kampung ni. Settle semua urusan, balik la Temerloh. Tetiba plak tak ingat kitorang bukak puasa apa petang tu. Yang aku ingat, aku tumbuk sambal nak buat sambal kuinin, cili masuk mata. fooohhhh!! menyengat oi!

Masa berbuka tu mak dah kata esok nak buat rendang awal-awal. Senang settle awal. Malam tu husband dengan adik ipar aku melayan mak mertua aku nak pasang lampu-lampu kat luar rumah. Aku plak sibuk melayan drama Nur episod akhir kat dalam rumah. Kejap-kejap anak dara aku panggil suruh join diorang kat luar. Mak kau sibuk ni nak layan drama!! penat dok tengok online, episod akhir tu je yang teringat dan sempat dan takde gangguan suami nak tengok kat tv. harharhar... ni pun episod 18 tak tengok lagi.
 Masa dah siap pasang ni la dia sibuk panggil aku suruh tengok. Time iklan je aku lari keluar. Masuk keluar, masuk keluar rumah.. Nur punya pasal




Lepas sahur pagi Khamis tu, mak mertua dengan menantu dia ni tak tido dah. Aku menolong gitu-gitu jelah. Siang bawang sambil membawang ngn mak mertua di hari terakhir puasa Astagfirullahalazim.... mostly barang-barang semua dia dah settle siap2. Ada bahan yang dia dah blend siap2, daging pun dah proses siap-siap tinggal nak tunggu defross je. Kerisik pun dia buat sendiri. Proses seterusnya, aku hanya perlu buat-buat sibuk kacau rendang. Masak apa untuk buka puasa pun aku dah tak ingat dah. Lupa ingatan betullah. Tengah sedap merendang tu, tunggu santan plak tak sampai-sampai. Dah potong stim. Stop kejap, mak and husband aku pergi kedai amek santan. Kejap tak kejap jugak la. Lama jugak, diorang pergi membeli-belah lagi. Tugasan aku adalah mengawal rendang supaya tiada makhluk yang melompat masuk ke dalam kuali rendang.


inilah makhluk yang dikhuatiri berenang di dalam kuali rendang.

Nak dijadikan cerita, petang tu boleh plak takdak letrik! Orang nak raya oii apsal takdak letrik ni! Mak kata mujurrr dah masak siap-siap. Aku pun dah iron semua kain baju nak pakai 1st day raya siap-siap dari rumah. Masa berbuka tu letrik dah ada, tapi power supply tak cukup. Tak semua lampu menyala. Candle lite dinner la kitorang berbuka. Mujur la kipas boleh bukak. kalau tak, meragam la bebudak kepanasan. Aidil awal lagi dia dah pengsan. Penat main siang tu agaknya. Dia ni memang jenis kurang tidur siang, tapi malam awal dia pengsan. Anak dara main bunga api kat luar. Aku teman Aidil tidur dulu sementara orang main mercun/meriam reda. Kalau tak tu, terkejut-terkejut la dia. Dah tenang bunyi kat luar, baru aku join anak dara aku main bunga api.

Tengah main bunga api, biras aku sampai. Anak-anak aku panggil mama Tika. Diorang ni memang suka sangat dengan biras aku ni. Terkejut jugak sebab planningnya diorang raya kedua baru balik ke Temerloh. Dapat la beraya sekali jugak akhirnya. Anak dara aku terus peluk mama Tika. Mercun pop-pop pun nak melayan ngan mama Tika je. 


Gambar anak main bunga api tak amek plak. Ada video je. 
Seronok dia malam ni, ada kawan sama-sama main bunga api dari rumah hujung sana datang. 
Kalau nak ikutkan, pangkat kazen kot dengan dia.

 
 
Maka di pagi Jumaat, marilah kita saling bermaafan di hari raya yang mulia ini.

 persiapan sebelum sesi bermaafan


 senang ajak bergambar pakcik ni

 tersedondon plak semua bertema ala-ala biru raya ni





 macam biasala dia ni nak berkepit dengan mama Tika je

 Aku syak anak-anak aku ni kompius sapa mak bapak sebenar dia.
😂😄😂


 anak-anak jantan mak abah.
3 dari bawah semua jantan.
1 je yang bujang.

Port biasa bergambar di hari raya kalau raya kat Temerloh. 
Photographer yang sama setiap kali. keh keh keh

 
Raya Kedah part 2. 
Sekian

4th Anniversary - Part 2

Ingatkan nak sekali harung je 1 entri. Terjadi 2 entri plak. layan ajelah ye.





Day 2 (1st february)


Khamis


4th anniversary--


breakfast at hotel.lunch dengan kakak ipar + mak mertua dekat mall depan hotel je.


pergi sungai karang. - cerating. beli keropok, sata makan2 lepak2 tepi pantai


fatihah insist nak mandi pantai demam2 tu.

lepak sampai petang.


dinner seafood dekat manatah - tak ingat plak


ketam telur masin dia sedap


hantar mak balik rumah kakak ipar. back to hotel n tido



Day 3.


Jumaat


2-2- birthday aidil ke 2


pagi tu husband keluar pergi mendobi settle terus dengan solat Jumaat.


me and the kids lepak dalam bilik je. nak dekat petang jugak baru keluar


pergi pantai lagi


pantai apatah nama tu.



singgah hospital amek mak. adik ipar warded masuk hospital, demam influenza A jugak.


malam tu taktau nak pergi mana pun.


dinner dekat secret recepi je.


tiup lilin besday Aidil




Day 4.


Sabtu


check out hotel awal. pergi rumah kakak ipar. Sampai rumah kakak ipar je semua orang heran apsal kitorang check out awal sangat. Keh keh keh.. Bukan boleh mandi swimming pool pun. huhu..


abah datang Kuantan nak visit adik ipar n tengok cucu-cucu. So, lepas kitorang sampai tu, husband bawak mak abah pergi hospital and pergi pasar semua. Kitorang anak-beranak tunggu dekat rumah kakak ipar je. Lepas tu semua keluar lunch ramai-ramai. Lepas makan, abah + mak gerak balik ke Temerloh and kitorang gerak balik KL.


Itu je lah aktiviti sempena 4th anniversary and 2nd birthday aidil. Sambut dengan family mertuaku.



Alhamdulillah semoga terus dikurniakan kebahagiaan dan dalam rimpah rahmat keberkatan Allah s.w.t

ni nama dia draft. Nanti ghajin aku update balik. Dah lama sangat terbengkalai sampai dah ghaye~~