Pages

Tuesday, January 29, 2013

Art Attack - Tatting Workshop


Hi.. Olla again...

January has past so fast that we are at the end of it already. Times flying so fast lately, dont you think so?

Cerita peram dah lama dah. Disebabkan beberapa hal yang tak dapat nak dielakkan, maka diri ini dilanda bizi sangat la kunun kan (yes yes... i am busy always kahkahkah).

Remember the art class that i went on last December yeah?? Wondering what kind of art is it?

Its call TATTING.

yup... masa first time dengar tu, i was like apakah??? memang semacam benda alien yang menusuk ke dalam gegendang telinga. First time dengar adalah semasa sedang menyendeng-nyendeng omma untuk belajar mengait. Then suddenly omma cakap, belajar tatting la... and i was like -TATTING?? Makhluk asing apakah itu? Then she showed her 30 years punya khazanah. TARAAAA.... dah lama tak buat kata dia. nak tunjuk balik pun dah kekok. And she was not that patient to teach me that i has to google how to get the right technique.

It is like making your own custom made lace. Using your own bare hands, with a little help of the thing that call shuttle, and of course thread. It use some special thread to have a very nice tatting lace.

Shuttle is in the orange thing.
Image from google.

Omma bilang, dia ingat seni ini akan hilang begitu sahaja coz macam takde anak perempuan dia yang macam minat benda girly-girly macam ni. even dia suruh aku belajar menjahit lepas habis belajar dulu pun aku enggan. sekarang baru tergedik-gedik nak pegi belajar kan? hahahahaha.... Seni tatting ni diturunkan oleh arwah Tok Cik yang jaga omma dulu. tapi omma belajar secara paksa. Hahahahaha... Malu kalau anak dara dia tak reti benda seni-seni yang dia reti - kata arwah Tok Cik. tapi mengapa omma tak paksa kami? Ini semua salah omma. Hahahhahaahahahha....

Then i went googling here n there to get more information on how to get the thread, the shuttle, the notes and the patterns. I fall in love immediately with it. It was like love at the first sight. Oh my God - benang dia mahal! buku dia mahal! seni ni mahal! most of the stuff is imported from UK or US. T__T

Terjumpa dengan the nice Kak Jon thru the world wide web yang suggest untuk masuk group tatting kat facebook. Dari situ, banyak yang dia kongsikan. Salah satunya adalah this short course yang Muzium Textile kelolakan, dan Kak Jon la yang menjadi tenaga pengajarnya. And of course la i cant wait to join in, plus its free... hihihihi...



It was Saturday,december 15. I went to the Textile Museum after i finish my morning sewing class. Tiba lambat di kala mereka yang lain dah start kelas dah. Nasib baik previously i have try to get the basic technique from the wonderfull Mr Google and Ms You Tube. So, i just try to catch up with others.


Oleh sebab datang lambat, main amek gambar dulu. :P

Me and the other student double stitch.
double stitch - term for tatting. important step to get start with tatting.
mine is peach n blue in color.

Kak Jon adalah tekun mengajar student-studentnya.
Bravo kak Jon.
kak Jon is next to the happy chinese aunty. 

A Germany tourist also stop by and join the workshop.
You should hear how i speak with her.
My english is berterabur la you know. 
Dah macam cakap german, tapi dia pun tak paham. hahahaha

Ramai jugak studentnya.
Kak Jon dah duduk dah. Dia pusing tawaf 1 pusingan tunjuk satu-satu cara nak buat.

Me and a sewing master.
This friend graduated from art school and currently mengajar menjahit.
a master sifoo...

Kelas dah habis, and we stay for a while to interview Kak Jon.
well, more to Q&A session. 

After the class has finished, i walk to my parking,
and enjoy the beautiful scenery of KL. 
Some tourist were there and taking pictures.
So, aku ambik peluang join diorang and buat-buat macam tourist gak ah.
So, i snap snap snap.

Perpustakaan Kuala Lumpur.
Perpustakaan ini cantik!
Mengapa saya baru tahu perpustakaan Kuala Lumpur adalah cantik?


Nak ambik gambar depan benda ni sebenarnya.
Tapi ada banyak tourist.
So, i kasi can kat diorang la...
Ambik gambar belakang pun okay...

I went home and mengkaji nota yang Kak Jon dah bagi.
Berjaya menyiapkan seekor rama-rama ini.
PROUD of myself. 
kihkihkih....


Seronok dapat kenal lebih banyak lapisan masyarakat. seronok dapat ilmu baru. seronok dapat jumpa insan-insan baik hati. Hopefully boleh dapat peluang sebegini lagi.



More pattern on the internet. Wonderful wonderful pattern that i wish i can make once jari jemari dan sebati. Hopefully 1 day... Awesome!!!! aint it?





images ffrom google.






Wednesday, January 23, 2013

Lagi-lagi menjahit

Im not sure whether i have post this or not. But i think not yet lah..

Kalau dah pun, tengok ajelah...

Projek yang dah lama siap sebenarnya. Kat fesbuk dah upload. Kat sini je takde kesempatan lagi nak upload. Kih kih kih...

Been busy at the office, and at my current life lately. Boss besau baru nak masuk bulan 2 ni. Hopefully he is going to be okay. Well, sejak masuk kerja dulu tak pernah tukar boss. Lain orang, lain ragamnya ye dak. Takut juga. Takut banyak benda kena revamp. Matilah jikalau begitu. keh keh keh...

Ok lah... lets chill with my previous project.

baju kurung biasa aje. just lengan n hujung leher aku jahit buat corak aje.

me n bunda (my friends' mom)
dah biasa panggil dia bunda
dari panggilan gedik-gedik terus melekat.
highlist is on baju bunda k.
banyak yang bunda komen. 
tp kain ni licin and aku plak tukang jahit amatur.
jadi bunda maafkan aje.
pakai sedap katanya. cuma komen dia :
basi jahitan kat dalam tak sama besar. kalau boleh, iron betul2.
(dia dah biasa hantar jahit kat cina. kalau bayaran sama mcm bayar cina, aku pun sanggup iron tekan habis2 bagi tak nampak line. KAHKAHKAHKAHKAHHAKPUIH)
siapkan beberapa hari je. sangat last minit punya kerja pun 1 hal juge.
kahkahkahkahkah





aku jahitkan 2 sarung bantal 4 segi (1 ropol, 1 takde ropol),
2 sarung bantal peluk, 
sarung tilam and selimut/comforter.

ini adalah projek yang dipaksa buat oleh kakak sendiri untuk baby girlnya.
dia main beli kain je pastu buat muka kesian.
aku yang bertungkus-lumus siang malam.
upah? pelempang sedas-dua.



Friday, January 18, 2013

Pencuri durjana


Bangun pagi tadi, kakak terus terjah aku dengan muka kecoh hendak bergossip. 

"meter air kena curik"

"HAH!!!!" terkejut daku.

"1 line blok ni semua kena curik. rumah ni je selamat sebab pakai meter plastik"

"1 blok je kene kecuali blok ni ke? Aku masih blur tongong tak paham apa dia cerita. sel otak belum berfungsi. belum dapat bergabung dengan DHA. baru bangun tido.

"tak... 1 line ni, kat blok ni je yang kena. tapi rumah ni je selamat sebab pakai meter plastik"

Dia dah repeat banyak kali baru aku paham.

Pencuri buat kerja tu tak tengah malam sangat. coz diorang sampai rumah dalam pukul 12 lebih, tapi masa tu dah kecoh kata meter hilang. tapi masa tu aku dah tidur membungkam tak hengat hapa.

Sebelum ni bil air rumah aku tiap-tiap bulan RM6 je. Tu pasal diorang g tukar meter kot. Tukar meter, meter baru adalah plastik. Pink kaler lagi gittew. Mcm tau-tau je tuan rumah tu anak dara. Meter lama adalah tembaga. Harap maklum.


Meter pink tu meter rumah aku. the only meter yang selamat.
4 bijik rumah bawah, habis semua kena sapu.
siap ada sticker lagi bagitau meter plastik. Agaknya pencuri-pencuri itu pandai membaca.
 Patutnya rumah-rumah lain pun kena tampal sticker "Meter Plastik"

apsal la diorang tak curik tiang apatah belakang blok ni.




Thursday, January 17, 2013

Singapore - 1 day trip (Part IV)




The day we went back to KL.

Oleh kerana saya adalah orang yang bertanggungjawab memegang stereng, maka saya telah meracuni minda omma untuk mari kita jelajah JPO aka Johor Premium Outlets. Daddy kata "Apa tu? Buat apa pi sana haih". Kita kata nak eok-eok je.. Tapi daddy being a man, membebel-bebel apatah. Tapi saya pegang stereng kan? Maka daddy duduk belakang diam-diam. AHAHAHAHAHAHAhahaha - evil laugh.

Maka kami pun siap berhenti tepi jalan nak google manatah JPO ni. Rasa macam dah terlepas. Kalau terlepas simpang, memang ingat nak redha jelah. Perjalanan diteruskan dengan harapan tak berbelah bahagi. sms member sana sini meminta petunjuk arah.

Dan akhirnya... jeng jeng jeng.... Tak ingat la plak exit dia kat mana. Sila google la ye sebelum ke sana. tapi tak perlu la exit bayar tol. cuma dia akan ke dalam sikit. akan jalan yang berpusing nak masuk ke dalam JPO tu. 







mesti mau tepek.
choih


Masa pergi tu, tak ramai orang. Suasana lengang. Maybe sebab hari kerja. 

Saya beranikan diri melangkah ke dalam Clarks. Herm... not bad. Collection menarik. tunjuk-tunjuk kasut sama omma, dia sungguh tak berkenan bila mana diri ini menunjukkan kasut flats pada dia. Dia suka anak dara dia nampak lebih tinggi. Cari yang ada tapak sikit katanya. Heh! Homaijudnes terjumpa 1 kasut ohsem! tapi apaituneraka, takde stok untuk saiz kaki gajahku ini. T__T. Benci JPO.

Daddy lepak-lepak aje sambil main iPad. me and omma jalan-jalan teroka kedai. Omma kalau ajak jalan shopping dia memang kuat lagi gagah. tapi tak masuk semua tempat pun. Saya tak reti sangatlah nak compare harga sebenarnya coz saya pun bukan jenis suka membelek-belek barang-barang branded ni. i tak reti. 

This stupid parking autopay machine is plain stupid.
Bengang ngn mesin ni. 
tapi amek gambar dari jauh je.
hahahahahaha

Balik dari JPO, kami ke Melaka. singgah makan kepok and pisang goreng, lepak tepi pantai. Then off to Labu, kampung halaman omma. Dari Labu, straight to KL. And i drive all the way from Singapore to KL. 

There goes my very short trip to Singapore. short trip pun sampai 4 bahagian. Kalau long trip cmana ntah. kihkihkih...

The end. sekian.


Wednesday, January 16, 2013

Singapore - 1 day trip (Part III)

Assalamualaikum...


Hopefully things are getting better. Keadaan yang sedikit hectic sebelum ini beransur reda sedikit demi sedikit. Alhamdulillah... Hopefully those 2 beradik and seorang pakcik is recovering. Yang nampak sangat cepat recover adalah budak Amin itulah. Semangat dia kuat betul. Sometimes tak sure dia ni takkan tak sakit lagi. Belah perut tu weh! Tapi budak ini sporting amat. bila orang datang lawat, mintak tunjuk perut, comel je dia angkat sikit baju dia and tunjuk bekas belahan dia.

the heartbreaker

Actually nak sambung sikit cerita Singapore. insya-Allah the final episode. just for my personal log la kan.. Nanti dah tua kerepot muka kedut-kedut, boleh tunjuk kat anak cucu sedara semua, itupun kalau blogger.com tak corrupt. kihkihkih...

Part I
Part II


So, here it goes.

After dah register daddy and omma serta melihat-lihat tempat kejadian, maka kami pulang sebentar merehatkan badan. daddy omma pun nak bersiap-siap for the dinner.

A clean city it is.

Setelah pulang sebentar, the dato' daddy and datin omma pun dah ready for the dinner, maka Pak Ngah sefamily drop them off kat Marina Bay Convention Centre. jadilah saya anak yang ditinggalkan ibu bapa. Maka Pak Ngah bawa saya jalan-jalan di Marina Barrage. 

Built across the mouth of the Marina Channel, the Marina Barrage creates Singapore’s 15th reservoir, and the first in the heart of the city. With a catchment area of 10,000 hectares, or one-sixth the size of Singapore, the Marina catchment is the island’s largest and most urbanised catchment. Together with two other new reservoirs, the Marina Reservoir has increased Singapore’s water catchment from half to two-thirds of the country’s land area. The Marina Barrage is the result of former Minister Mentor Lee Kuan Yew’s vision nearly two decades ago when he envisaged damming the mouth of the Marina Channel to create a freshwater reservoir. (taken from HERE) .

Marina Barrage

photo taken from HERE
lots more beautiful photos of the landscape.
mengapakah tidak ku capturekan ntah...

Empangan nyer~~

Di atas empangan ini, bisa ada taman yang tinggi seperti ini. 
Bisa jadi tempat rekreasi juga pada penduduk tempatan dan pelancong juge.
See bagaimana mereka bijak menggunakan ruang.
kat bawah proses air. kat atas boleh main-main.

Bisa main layang-layang lagi.

layang-layang di udara.
errr... yang sebelah kanan tu dah serupa sperma kan?
kihkihkih. belajar biology beb.

the view

the kazen is discussing on how to play the kite.



with Pak Ngah yang rajin sangat layan keletah kitew~~

im here!
flying without wings 


So we had some fun with the Marina Bay Sands background!

enjoying the new shoes bought by Pak Ngah.

macam love birds plak we all

Kasihan Mak Ngah sudah kepenatan
T___T


We stay until the sun goes down.

Night view

The happy kazens is still playing the kite.




Experimenting the night setting with my camera


Lepas daddy and omma return from the dinner, maka kami pun bergerak la pergi ke rumah Pak Su dahulu untuk menjenguk nenek sebelum kami berlepas pulang ke negara asal tempat tumpahnya darah ku. The next morning, kami bertolak pulang.


Actually macam nak habiskan entry kat sini. tapi nampaknya macam tak daya nak habis lagi. Nak update sikit lagi. So... mari ke Part IV. kihkihkih....

Till then, daaaaaaaaaaa~~~~~