Pages

Friday, August 31, 2012

Tensen!

Arghhh.... Tensennyaaa!!!
Haritu baru buat wiring habis RM80.
Ni kena beli extension plak coz yang haritu dah terbakar.
3Meter punya RM60. 
60 hengget!!!
Mahalnya laaaa nak pakai extension pun.
Arghhh... tensen...
Dahla baru lepas banyak perabih untuk raya kan...
Mahal sungguh la barang kat Malaysia ni.
Semalam beli barang dapur, baru sket je pun, blom campur ayam, daging, bawang etc, itu saje pun dah RM80.
Komplen banyak-banyak orang kata tak reti bersyukur plak.
This is Malaysia.
Selamat Merdeka!!!

Kenapa ngan sistem round up ni? Apsal 1 sen tak kira?
Kalau kumpul 10 keping leh dpt 10sen tau.
Kalau kumpul 100 keping leh dapat singgit tau. 
Kalau 1000 keping tak 10 hengget?



Tengok harga kat oversea. Diorang boleh shopping sampai 5 tau kalau dengan harga tu.
Siap dapat yang  banyak plug lagi. Fancy2 lagi gitew...
Kalau darab ikut currency pun, still harga diorang lagi murah.

Camana tak tensen?
Merdeka la sangat.
I is golongan marhaen.



Iftar at Le Chateau de Puah

As i told you before, marathon entry bulan puasa masih belum habis bersisa. Oleh itu, saya tak kira. Saya masih mahu menulis tentang bulan puasa. Macamlah ada yang boleh larang pun kan. Daaaaa~~~ (tangan, dada, kaki, bijik mata semua ke atas)

Dek kerana puasa 6 masih belum setel, makanya saya masih merasai suasana puasa itu walaupun harini tak puasa pung. Kira okay la tu. Dah setel 6 nanti baru bley cerita pasal raya.

Ho yeah, sebelum saya merepek dengan lebih panjang, hari ini merupakan hari cuti se-Malaysia. Ho yeahh cuti!!! Cuti adalah bersempena dengan Hari Kemerdekaan yang ke-55. Selamat Hari Merdeka Malaysia. Harapnya negara ini adalah benar-benar bebas dari dijajah secara langsung ataupun secara halus. 



Baiklah. Ceritanya adalah begini. Pada 8 Ogos yang lalu, seperti yang telah diceritakan di sini , ibu bapa, adik-adik, abang dan kakak semuanya turun ke KL untuk mengunjungi jenazah. Jadi secara tidak disengajakan, semua ahli keluarga dan adik-beradik saya telah berkumpul. Maka kesempatan ini, kami gunakan untuk berbuka puasa bersama-sama. Memandangkan tahun ini, abang kakak yang dah berkahwin akan beraya di sebelah mertua, maka inilah sahaja kesempatan yang ada sebelum hari raya menjelang tiba. Kiranya macam pre-raya pun ada jugak nih.

Dari Kepong kami berkejar ke Gombak. Tempat i la yang pilih. Saya heret mereka yang telah kepenatan drive dari Kedah ke KL kemudian nak balik semula ke Kedah. Keh keh keh. Tak kira. Nak bawak diorang pegi makan situ jugak. Bulan puasa tempahan dia penuh habaq mai. Nasib kami haritu dah call tengah-ari, ada plak space kosong. I booking untuk 13 orang. Melampau hai bawak rombongan 1 bas.


Oleh kerana kami sampai lambat, maka mereka beri kami air sirap dulu.
Diberi betis, nak peha. Kami siap demand nak lagi sirap 2 jag sementara tunggu makanan sampai.
Pastu diorang bagi air kosong je sejag. Jadilah kan.
Mesti diorang kata, e'eh diorang ni melampau lak mintak lagi air sirap nih.

Yang hujung itu abang saya. 
Tengah semangat nak order.

So sementara menunggu makanan sampai, 
kami pun cuba untuk menghilangkan rasa boring dan lapar.

Encik hensem yang sebelah omma i tu adalah adik dia.
Kalau tengok dengan abang saya yang angkat tangan tu, memang ada iras.
Sebab abang saya dah membesar bagai juara, kalau berdiri sebelah, dah macam adik-beradik.

Oleh kerana masing-masing kelaparan, maka tiadalah gambar makanan yang 
sempat di snap. Forgive me please.
Masing-masing tak hingat apa, sampai makanan je terus lahap sudah.
Lihat anak buah saya itu menempel tepi saya.
Ibu dia kata jangan kacau majang, tapi dia buat dek saja.
Budak-budak itu memang suka menempel.

Budak-budak main kucing.
Ada 3 ekor kucing sangat jinak and manja kat sini.
Tapi yang sekor lagi tu pemalas amat.

Dah jadi macam cerita bergambar plak. Senang nak buat cerita terus. Lagipun pergi makan je. Nak cerita apa pun selain pergi kedai makan dan makan, ye dak? Ibu bapa pulang awal bersama pakcik sedaraku. Mereka shoot terus ke Sungai Petani. Tinggal kami adik-beradik la plak lepas tu. Maka mengcamwhorekan diri la masing-masing nye pun aduyainye.

6 from the 7 dwarfs.

The 1st generation

The 1st and 2nd generation

My sis family with the lil one inside the tummy
Err...my sis tummy la ye. bukan my bro in law tummy.
hahahahaha

My shweetness brother family

Bujang tak berapa nak senang

Ini adalah kucing gemuk pemalas yang dimaksudkan.
Saya nak amek dukung dia, dia boleh tepis dengan kaki dia.
Keroje dia duduk, tido aje...

Si fatso yang pemalas



Le Chateau de Puah
Saya sangat suka environment dia. Nak pulak kalau dapat duduk bersila and layan je suasana dia kan. Makanan dia pun not bad. Layanan dia bagus. Ada sorang abang tu pun cute jugak. Hahahaha... Ada button panggil waiter di situ. Jadi senang amat nak panggil mereka. 

So far, semasa kami buka puasa di sana, walaupun kami sampai lambat, mereka pun kelam kabut hantar makanan sana sini, kami pun panggil banyak kali, pelayan mereka sangatlah tidak membuat muka. Malah masih mesra melayan kerenah kami yang kejap-kejap tambah order, kejap-kejap panggil tanya order tak sampai lagi (padahal sampai lambat kan???). Mereka ohsem! Tolong jangan google and pergi kedai makan ini kerana nanti diorang ramai customer, maka saya sudah susah nak dapat seat. 


Lain kali saya cuba ambil gambar makanan dia ok. Insya-Allah....

Wednesday, August 29, 2012

Selamat Hari Raya!

Halluwww~~~

Raya sakan kau Jah~~~... Mana pergi hilang terus nih? Hamboi kemain cuti ye... Keh keh keh... Saya start cuti dari hari Jumaat 17 Ogos sehingga 27 Ogos. 28 Ogos baru masuk opis. Bermakna jumlah cuti termasuk Cuti Hari Raya dan weken adalah berjumlah 11 hari. Sehingga adik di rumah pun konfius. Katanya "lamanya kakak cuti. Cuti tahunan ada 2 bulan eyh?" Hahahaha... Dia tak tau ke cuti tahunan saya ni dah hampir tamat tempoh dah ni...

Okaylah... Sebenarnya banyak giler nak update. Dalam kepala hotak ni dah nak hantar bermacam-macam signal pada jari untuk terus menaip. Tapi pabila jari dah menari-nari atas keyboard ni, susunan ayat tak berapa nak keluar plak. Cerita pasal program Iftar haritu tak habis tulis lagi, tetiba dah setel raya nak kena cerita pasal raya plak ke???

Takpelah, biarlah saya tertinggal keretapi sedikit. bila orang lain semua dah habis setel cerita pasal raya, baru saya masuk bab cerita beraya. Masa tu ntah tertulis ke ntah tidak.

Owh yea... quick update. 


  • Pc rumah dah ok yahoooo
  • Pertama kali bawak kereta, solo n single drive, ALONE from SP to KL. Alhamdulillah i make it!
  • Sampai rumah KL, tak sabar-sabar nak pasang try PC yang dah baiki, tetiba shot wayar letrik plak. Terpaksa panggil orang wiring untuk betulkan apatah yang shot. Melayang RM80.
  • Weekend ni parents nak turun KL plak. Harus shopping barang dapur. Beras,neskepe,gula pun dah habis!
  • Cant wait to continue my part-time job! To entertain people with the kain yang dihantar untuk tempahan baju kurung... 

Selamat Hari Raya Everybody.
Maaf Zahir Batin

Tahun ni omma and daddy beraya dengan bujang 4.
I am the only flower among the 3 monkeys.

The only baju raya saya (kurung pesak gantung) yang sempat saya siapkan.
Alhamdulillah tahun ni dah berjaya jahit baju raya sendiri.
Tahun depan jahit baju raya suami sekali. 
Suamiii????? Aminnn.....


Wednesday, August 15, 2012

Baju kurung hijau...

Another baju kurung for customer a.k.a member siap! Ada sepasang lagi sepatutnya. Entah sempat siap ke tidak before balik kampung besok malam nih. Bila siang di kantor aje, pasang niat serupa setinggi gunung Kinabalu bila balik malam nk menjaet. Tapi bila sampai waktu dan ketika malam harinya, berlabuh di teratak kecil itu, gunung Kinabalu pun dah jadi samar-samar kelihatan. Hanya mimpi yang bertandang tamu. Apa maknanya? Maknanya ke laut la weh~~~ Mengantuk tak dapat ditahan. Dalam tak tahan-tak tahan tu, sempat la jugak siap sepasang ni.



Harap-harap sepasang lagi pun dapat disiapkan. Amin...



Monday, August 13, 2012

Yay! Senangnya nak Dapat Duit Raya dari Annas Easkey


Hallu hallu.... Raya-raya ni siapalah tak nak duit raya kan? Mestilah nak duit lebih. Paling gembira bila dapat hulur lebih sikit pada mak ayah and anak-anak buah. Walaupun budak-budak ni belum kenal erti duit lagi, tapi bila diorang dapat, diorang tau duit tu boleh beli aiskrim ngan gula-gula jadilah....

Maka sekarang nak try luck, mana tau boleh dapat duit raya dari Annas Easkey. Annas who? Annas Easkay la photograhper yang meletops tu... uolss tak tau ke? isk isk isk... sila tengok blog dia kat sini. Picture dia ohsem hensem bangat!


Saya suka Annas Easkay kerana dia memberi inspirasi untuk saya terus berkarya dalam bidang yang saya minati. Kalau dia start jadi photographer time tengah jadi student lagi, saya yang dah tua dah bekerjaya ni sepatutnya lebih berdaya saing. Tapi iyelah, biasanya darah muda ni semangat dia lebih berkobar kan? Macam siapa? Macam Annas la... Saya dulu time belajar tak ingat apa pun. Takde rasa nak guna peluang tu untuk buat benda yang kita minat. Mak kata belajar maka saya lurus bendul pun belajar sambil ponteng kelas. isk  isk isk... Baru sekarang saya menggunakan peluang untuk teruskan bidang yang saya minat. So, sekarang saya sedang bertatih menjahit baju. Sedang mengikuti kelas, mana tau nanti boleh bukak butik ke kan? Kelas tak habis lagi ni. Harapnya dapatlah menjadi ohsem hensem dalam bidang yang diceburi seperti photographer harapan kita nih...

Baju Raya saya bewarna apa? Sepatutnya bewarna hijau di hari raya pertama, dan berwarna biru di hari raya kedua. tetapi oleh kerana sibuk menjahit tempahan orang, maka saya tidak sempat menyiapkan baju hijau saya. means i only have baju kurung pesak gantung biru sahaja. Jahit sendiri tau. This is my first year try amek tempahan baju dari orang untuk raya. Baru nak berjinak-jinak. Alhamdulillah so far customer semua sporting and ohsem hensem juge.

kata-kata semangat baut Annas Easkey~~~
You have already believe and achieve recognition in what you do. keep on doing what you do best. keep on believing. No matter what is happening or what other people said, especially those who want to bring you down. Nobody can bring you down except yourself. 

chewah, kenapa kata-kata semangat dalam bahasa omputih? Ntahla tetiba dapat ilham dalam english. tapi orang yang ohsem mesti tarak hal punya keennn. Well, semoga kita sama-sama terus usaha dalam bidang masing-masing.

Gambateneh Annas Easkay! Hey Ho Lets GO!!!


Iftar at Paradiso, Titiwangsa


It was 4th August. 

Tempat diperkenalkan oleh salah seorang club member's. Adik kawan dia punya katanya. WOW! Kaya ko Seman. Muda-muda dah ada tempat macam ni. Agak menarik tempat dia. Di celah-celah kawasan kediaman kat area Titiwangsa. Tapi berpusing jugakla mencarinya coz dia ke dalam sikit.

Owh yeah... saya pergi bersama-sama rakan-rakan neo putih hitam saya. 

Alhamdulillah diberi peluang dan kesempatan untuk kami berkumpul berbuka puasa bersama-sama. Ada jugak teman-teman baru yang baru join. Ada yang saya belum pernah jumpa. tapi Alhamdulillah di atas minat dan kepunyaan kereta yang sama, maka kami diketemukan. Cewah. Ayat formal apakah ini?

Kalau dilihatkan pada menu kat page facebook dia, dia ada macam western-western kot. Sila la rujuk sendiri here. Tapi bersempena Ramadhan ini, diorang buat buffet steamboat and grill aje. Senang, ko datang, ko masak sendiri kalo nak makan ye Jah~~ Begitulah konsep steamboat and grill ini. Pilihan adalah tidak banyak, tapi mungkin berpatutanlah dengan harga dia RM35 only per head. 

I menyesal amek nasik. I harap I dapat makan ketam dengan lebih lagi. Tapi entah kenapa, napsu serakah tengok nasik macam sedap aje. lepas tu mee gemuk dia pun nampak sedap. amek juga. perut penuh dah sudah padan muka I. namun begitu, sayalah orang yang terakhir berhenti makan. Benci tau, diorang angkat pinggan masa pergi solat Maghrib kejap. Kalau tak, kompem I sambung!


sampai-sampai tak tunggu lama, terus terjah.

meja penuh!

duta produk. tgk la alas meja pun sama konsep ngn baju.

nyummm... terus rasa macam nak lagi

antara yang ada...

and we celebrate our club 1st Anniversary

antara yang hadir. ramai yang tak hadir.

Presiden bagi ceramah sempena pilihanraya yang akan datang.

masih memberi ceramah memancing undi.

ada jugak tempat lepak luar.


Mereka sambung TT dengan club Neo lain kat Titiwangsa lepas tu. Namun saya terpaksa beransur pulang. Maklumla tukang jahit amatur. baju sepuluh tahun baru siap. T__T.

Thanks for the time spent dear friends. Kawan-kawan yang saya baru kenali tahun ini. Namun sudah memberikan impak yang besar pada diri saya. Harap persahabatan terus berkekalan walau ada yang bakal mengundur diri dari club tak lama lagi....


Review for Paradiso :
Tempat nice. A home decor to an eating place. The surrounding is nice. private-cy.
Makanan : for the buffet, ok lah... What do you espek from RM35. Lagipun bulan puasa ni takleh nak makan banyak sangat. so rasanya FOR ME, walaupun tak banyak choice, tapi just nice untuk perut saya aje...

Friday, August 10, 2012

Penyengatkah?




Apakah menatang ini ye kawan-kawan? Saya rasa penyengat.

Saya amat mentakuti mereka. mula-mula nampak seekor beterbangan dalam bilik saya di belakang. saya gagahkan diri lagi. tapi memang takut lah. kemudian, bebrapa hari yang lalu, kedengaran macam bunyi semacam dari atas almari baju. maka dengan sedikit semangat takut-takut berani, saya pergi panjat katil dan ketuk-ketuk atas almari. maka dia terbang melalui tingkap, dan saya katup tingkap itu.

Kemudian, hari seterusnya, tiba-tiba nampak seekor lagi sedang bermain di tingkap. Aik?? adakah dia masuk semula? Tapi pintu bilik dan tingkap bertutup. maka saya buka tingkap dengan jantung yang berdebar kencang. Maka beliau pun lari berterbangan di udara.

Kemudian, di suatu pagi yang dingin, sedang mencari-cari mood nak g kerja, tetiba ada 1 saiz bapak penyengat main terbang-terbang pulak kat ruang tamu. e'ehhh... Ko ingat i berani sangat ke nak lawan u nih??? Maka buka tingkap, dan lari masuk bilik, tutup pintu. Tak tau dia pergi mana dah dengan harapan, dia terbang keluar kot.


Tak selang berapa hari lepas tu, bila masuk bilik, dengar lagi bunyi berdengung semacam atas almari. ini tak bley jadi! I ni dah dihantui misteri nih. Maka berbekalkan semangat yang tak berapa nak ada, saya capai Ridsect di tangan kiri. Muka dah pucat lesi biru agaknya masa tu. Cuak-cuak tak berani sangat. Ketuk-ketuk almari lepas tu nampak dia terbang. Apalagas... terus tala spray pada dia biar dia pening-pening. Saya tutup pintu bilik cepat2. Nafas pun dah naik sesak. Lama sket pastu baru bukak nak tengok hasilnya. Heh... mampos kau. Yeay! berjaya! Terus tekup dengan bekas plastik tu. Yang atas sikit tu yang pertama tumpas. Maka ketakutan telah dihapuskan. Rasa macam berjaya sangat dah.

Namun begitu, ada sebab Allah tak bagi riak. Besok nampak lg sekor tengah melata atas lantai. Memang menggaban la saya cari spray. Spray lagi direct kat dia. Nasib dia tak terbang. Dia pun terus tumpas ke bumi. Spray satu bilik habis berbau bilik i. Then tutup pintu, mana tau ada lagi yang dok merayap-rayap atau bersembunyi di sebalik batu. Sesak nafas nak semput dah bau dia. Petang sikit baru berani buka pintu bilik. Nampaknya, hanya kelihatan seekor sahaja yang tumpas pada kali ini. Tiada tanda-tanda ekor lain pun tumpas sekali. Owh noo...ada berapa ekor ni??? Cuak kan??? (Yang 2nd ni, yg gmbr dia dkt skit tu)

Hari Selasa lepas, saya tido rumah abang. So, bila hari Rabu nak balik rumah, tukar baju, Guess what??? Saya dengar lagi bunyi berdengung lain macam itu dari atas almari. Ya Allah! Harus la daku cuak nih! Harus amek spray lagi. Wuhuhuhu... stress dengan penyengat. 

Sebelum keluar lagi dari rumah, sempat sembang dengan jiran sebelah. Katanya, kalau nampak sarang, bagitau. Nanti dia informkan RELA or hapatah tak tau, nanti diorangg akan spray area sarang tu. Katapakcik jiran sebelah, katanya rumah dia pun pernah kena spray. ada beribu ekor. T__T. Mari amalkan hidup berjiran. 

Kebetulan ayahanda ada di KL. Turun menguruskan hal saya di sini. ngehngehngeh. anak manja daddy i lap u. ngehngehngehlagi. Apalagi, report sama ayahanda la sambil muka cuak-cuak alam. Selesai beberapa urusan, ayahanda naik ke rumah, tolong check-check cari mana sarang dia. Selamba je ketuk-ketuk, kibas-kibas, panjat-panjat almari tu. Ohyemmm... saya sangat takut lihat daddy berani sangat. Maka kat tangan terus pegang spray sambil main intai-intai dekat pintu aje.

Daddy kata - "takdak apa aihhh..."

Mengapa mereka lari ketika daddy ada? Daddy jangan balik Kedah dah boleh tak? Stay with me please...

Daddy kata penyengat ni tak bahaya. Iye ke? Tapi takut kalau ada banyak-banyak ekorlah. Atas siling kat kipas macam ada lubang. takut dia berumah dalam siling tu aje. Serius scary.


Thursday, August 9, 2012

Al-Fatihah


It was yesterday, 19 Ramadhan. 8-8-2012.

It was my brother's birthday. He turned 26. All grown up! Alhamdulillah thanks to Allah. Semoga dia dirahmati, diberkati dan berada di bawah lindungan-Nya. Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan baginya.



Dalam menyambut pertambahan usia seorang adik, adik yang lain pula telah ditakdirkan Ilahi untuk bertemu dengan-Nya. A dear cousin of mine. Masih muda, berusia 27 tahun. He was a very cheerfull young man. Dia pergi kerana menderita sakit barah otak. 

Saya dan arwah tidaklah rapat. Tapi kami tidak pula  kekok apabila berjumpa. Dia pandai mencari topik untuk berborak. Arwah juga gemar mengusik saya setiap kali kami bertemu terutama apabila ahli keluarga bertemu muka.

Dia sepatutnya bertunang tahun lepas. Cincin sudah dibeli. Namun takdir Allah tidak dapat dilawan. Dia diserang sakit-sakit kepala. Sebelum ini, arwah telah kehilangan kakaknya atas penyakit yang sama, barah otak. Bimbangkan sesuatu, beliau terus ke hospital untuk pemeriksaan. Beliau mulanya diberitahu ia hanyalah tumor, bukan barah. Setelah pembedahan, beliau meneruskan hidup seperti biasa. Dan beliau kembali menjadi ceria seperti sebelumnya.

Namun, apa yang dibimbangkan benar-benar terjadi. Tumor itu tumbuh kembali. Bermulalah episod hitam di dalam sejarah hidup mak long dan pak long. Anak lelaki bongsu yang disandarkan harapan, menderita penyakit yang sama dideritai oleh arwah kakaknya. Bayangkan perasaan mak long dan pak long yang harus menempuh keadaan yang sama sekali lagi.



Selama 7 bulan ++ arwah menderita di hospital, dibedah di sana sini, dari boleh memberi respon, sehinggalah lemah tiada berdaya. Setiap hari tanpa gagal, mak long akan cuba sedaya upaya untuk melawat, melihat dan bersama anaknya di hospital. 

Pak long pula sakit buah pinggang, perlu menjalani dialisis. Mak long pula menggagahkan diri walaupun menghadapi slip disc. Dengan tubuh tua dan kudrat yang sedikit itu, mereka berusaha sedaya upaya untuk berada di samping anak mereka. Begitulah dalamnya kasih seorang ibu, seorang bapa. 

Tinggi kasihnya seorang kekasih, yang sepatutnya telah selamat melangsungkan tahun ini. Setia di sisi, setia menemani, menjenguk, membantu ibu bapa arwah sedaya mungkin. Tinggi nilai kasihnya yang berkorban untuk kekasih yang sedang menderita. Bisikan rakan-rakan tidak dipedulikan. Mujurlah punya ibu bapa yang memahami. Setiap pengorbanan diredhai. Setinggi penghormatan saya berikan kepada Mira, yang sanggup bersusah payah dan kesediaannya dalam kesetiaan dan bantuan yang diberikan sehingga nafas terakhir arwah.


"Mak... Mi kan ada..." kata-kata arwah semasa arwah kakaknya telah dijemput Ilahi. Namun kini arwah juga telah pergi meninggalkan ibu bapanya. 


Saya dan ayah yang kebetulan ada di KL, tiba lebih kurang 3.30 ptg. Omma dan adik-beradik lain tiba kemudian. Sewaktu kami tiba, hujan turun membasahi bumi. Arwah akan dikebumikan selesai solat Asar. Alhamdulillah, usai solat jenazah, hujan berhenti. Cuaca mendung dan berkabus...


Arwah disemadikan di Kepong. Solat jenazah dan bacaan talkin, diimamkan dan dibacakan oleh Ustaz Badrul Amin.

Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah untuk arwah Ahmad Helmi Ismail....





Setiap yang hidup itu pasti akan merasai mati. Semoga yang pergi akan memberi iktibar dan peringatan untuk kita semua. 


Apabila nyawa meninggalkan jasad, hanya tinggal tubuh yang terbujur kaku, kain putih itu sebagai pakaian dan tanah itu sebagai tempat tinggal.
hanya bekalan amalan yang tertinggal. pabila tiba masa kita nanti, bagaimanakah pula keadaannya...

Tuesday, August 7, 2012

Cara Buat Kiriman Wang Pos


Hai all... This is a guide for dummies me on how to make a money order pos la i dont know in english they call what. 

Ye.. zaman sekarang sapa lagi pakai wang pos? semua main bank in sahaja kan? Bak sini no akaun. Asal ada nombor akaun sahaja, maka boleh la dipersilakan tekan-tekan dan klik klik sahaja. Namun, apabila keadaan terdesak dan hanya itu sahajalah cara yang dapat diperlakukan secara sah, terutama bila dah dapat surat warning, nanti kena heret ke mahkamah, maka cepat-cepat la pergi pos opis dan menyelesaikan apa yang patut. kahkahkah...

Ada jugak saya cari-cari di dunia maya a.k.a Google.com.my mengenai cara cara buat kiriman wang pos. Ye... kalau ada search dalam blog anda on cara buat kiriman wang pos - itu kemungkinan besar adalah dari saya. 

Saya dah bertanya kawan-kawan. Ramai yang tak tahu. Cis.tokleh harap. hahaha... Ada yang lagi best, katanya, nanti dah fill in semua, pergi balik kat kaunter tu. nanti dia taula nak buat macam mana. ok. pendapat inilah paling menganiyai saya. Begini ceritanya...

Pada tengahari yang damai di suatu hari di bulan puasa, saya dengan malasnya pergi ke pejabat pos untuk membeli wang pos. Nasib baik orang tak ramai, tapi parking pun tak berapa nak ada. Tapi kenalah bersyukur sebab masih ada parking kan. 

Selepas membaca guide di mesin giliran, maka Huruf A pun ditekan. TEETTT.. cikcikcikcik (bunyi kertas giliran keluar). 

Come to my number, maka saya mintak kata nak beli Wang pos RM50. Caj perkhidmatan/komisen pejabat pos adalah 60sen. maka jumlah kena bayar adalah RM50.60. And wallah!!! saya sudah ada wang pos! Cik kaunter yang manis tak kata apa langkah seterusnya dan saya yang manis ini pun tidak bertanya apa-apa dan terus berlalu pergi dengan hati yang eksited first time buat Wang Pos.


Depan

Belakang.


Kemudian bila dah sampai ofis semula, kerana pergi waktu lunch hour kan... saya pun mengisi form berkenaan pada wang pos berkenaan. Maka kemudian barulah terkonfius sendirian. Lepas tu nak buat apa dengan wang pos ni? Haishh...kenapalah buat-buat pandai sangat tadi tak nak tanya cik kaunter yang manis itu? Saya google. Tapi tak menemui jawapan hebat. Maka tanya kawan. Most of them kata tak tau. And sorang lagi suruh serahkan kat kaunter. Dan oleh kerana dia sahaja yang memberi 'penyelesaian', maka saya ikut 'penyelesaian' dia.

Maka hari semalam, saya pergi lagi pejabat pos. Tapi kali ini ya ampun, ramainya manusia kenapakah? Ambil angka giliran.. HOHEMGII...mana sempat nih! Then saya terus terjah kaunter nak tanya cmana nak pos ni, sambil tunjuk-tunjuk pandai kata form dah siap isi. kahkahkahakha... Dia kata, masuk sampul surat. then letak alamat nak hantar ke mana. pastu letak setem. HAHHAHAHAHAHAHHAAHAHA... i feel like stupid already. see???? Hanyalah pos macam surat biasa. Owh...pesan kakak kaunter manis dari pejabat pos itu lagi, jangan lupa cabut keratan kecil wang pos itu untuk copy kita. Sangat berbudi bahasa ni cik kaunter pejabat pos ni rasa macam nak isi borang pemarkahan mantap untuk dia. 

Maka... ini adalah langkah mudahnya. setelah dirumuskan dari penceritaan dan pengalaman yang mengerikan dari saya itu.

1. Pergi pejabat pos dan beli wang pos mengikut jumlah kehendak hati anda. RM0.60 akan dikenakan untuk komisen pejabat pos.
2. Isi tempat kosong berkenaan pada kepingan wang pos tersebut.
3. Sediakan sampul surat beralamat ke mana wang pos itu hendak dihantar. sediakan setem RM0.60 pada sampul surat tersebut.
4. Kerat keratan kecik untuk simpanan sendiri.
5. Masukkan wang pos dlm sampul. Gamkan. Kemudian masukkan dalam pos box.

Mudahkan! Bimbo me T__T


I wonder if this step is ada dalam pos malaysia punya website.


Thursday, August 2, 2012

Kegilaan baru saya

Opppsss... August sudah sampai... maknanya tidak lama lagi sudah setel 2/3 daripada tahun 2012.


Saya sudah dilanda kegilaan satu lagi hand made arts yang saya baru ketemui menjelang pemulangan saya ke kampung halaman tempoh hari. omma keluarkan 'magic box' dia yang sudah 30 tahun tersimpan katanya. i guess patutnya 30 tahun lebey coz katanya sejak sebelum kawin. if 30 tahun then dah sampai saya anak ke-empat ni. matematik omma ni tak lulus.

pulang ke kampung hari itu, saya mendesak omma untuk ajar saya mengait.

"Ommaaaaa... "
"hmmm..." jawab malas.
"ommmaaaaa..."
"hmmm...." jawab malas.
"Ommaaaaaa"
"APAAAAA!!!!"

hahahahaha... Saya gesa omma ajar saya mengait, kemudian omma bising. balik 2 hari nak belajar mengait apanya. Dia suruh tunggu balik raya nanti saya cuti lama sikit. Tapi masa itu dah sibuk nak balik kampung, ziarah sana sini, masak rendang, masak mee rebus ya rabbi sedapnya!, masak laksa, masak itu ini, kemas rumah, makan sampai kenyang, tido, tengok tv cerita raya Astro asyik ulang je cerita tahun-tahun lepas. Adakah masa?

Tapi di satu petang yang saya menyendel lagi dekat dia, dia mula keluarkan 'magic box' dia. Dia kata ada satu lagi arts, tapi bukan mengait, yang dia warisi belajar dari arwah tokcik yang jaga dia masa kecik. Ada koleksi yang dia dah siap buat. CANTEKKKK!!! Maka saya jatuh cinta serta merta dengan arts itu. Sudah mula berangan macam-macam.

sekarang sibuk google sana sini nak cari supply bahan. Memang susah sikit nak cari bahan dia kat Malaysia. Arts ni tak meluas kat sini. Tapi rasanya kat oversea pun dah tak ramai yang buat. Ada segelintir orang je yang masih meneruskannya. The group yang saya join baru-baru ni kat fb pun baru ada dalam 83 orang. Bayangkan 1 Malaysia ni ada lebih kurang 83 orang sahaja. And i am the latest member. so, peluang untuk saya melebarkan sayap dalam arts ini adalah insya-Allah luas.

Apakah arts itew???

Jeng jeng jeng.... TUnggulah kalau dah ada hasil nanti saya beritahu. Sekarang masih cuba-cuba berjinak-jinak dan cuba memahirkan diri sikit. Selain sibuk menjahit konon.

Chiku! please be rajin!!!