Pages

Friday, July 1, 2016

Ramadhan 2016

Assalamualaikum...

Hai blog.. sendunya awak di bulan puasa ini. Takde update langsung eyh? Update dalam minda banyak sebenarnya. Tapi tak terluah dek jari-jari  di hadapan keyboard. Kerja banyak. Bos asyik ulang-alik je. Cabaran nak hide pc. Hahahhaaha... Kat rumah? Jangan harap lah...

Penyusuan di bulan puasa.

Masa sebelum ramadhan haritu, memang terkinja-kinja .. eh. macam tak sesuai je terkinja-kinja... hmm.. macam terkedek-kedek jugak aku nak habiskan qada puasa yang berbaki lagi 4hari tak berjaya aku habiskan. Sebelum Ramadhan tiba, lepas pam aje kebuluran macam baru lepas habiskan larian pecut 100km. Lapar dan dahaga. Maka aku dah siap-siap cakap dengan encik suami, kalau produktiviti susu berkurangan saya akan tidak puasalah. Encik suami redha dan paham dengan sedikit pesanan penaja - jangan lupa ganti pulak~~

Bila tibanya bulan puasa, aku pun bersedia dengan sebarang kemungkinan. Tapi Alhamdulillah, so far so good. Alhamdulillah syukur sangat Allah mudahkan. Ada hari susu banyak, ada hari susu ok ok. Dan yang paling hebat dan ajaibnya, aku takdela selapar dan selembik kalau bukan bulan Ramadhan selepas pam. Membuatkan aku berazam nak ganti terus 4 hari puasa tahun lepas tak sempat habis ganti tu lepas naik cuti raya ni. Azam sangat. Dah dapat ketupat rendang, nanti aku pun dah hilang ingatan akan keazaman tersebut.

Alhamdulillah.. so far Ramadhan ke 26 ni, puasa masih penuh.


Sepanjang bulan puasa ni, kami anak beranak tiadalah makan di luar. Lauk tunjuk belaka. Masak pun entah berapa kali je. Senang makan kat rumah je. Kelam kabut dengan anak-anak meragam, time azan tu la nak tido, time azan tu la nak nangis. Jadi, kami parents newbie anak 2 ni, pun tak terasa hingin sangat nak makan kat luar. Cut the hassle. Hazzle nut. hmm.. sedap..

So, memang takde benda nak update or nak komen on Ramadhan buffet like entry-entry before~~ Cuma Ramadhan kali ini, aku tak preggy. Hahahahahaha... Raya tahun ni, hanyalah berperut buncit tanpa janin di dalam.


Harini last kerja before cuti berhari raya hey hey hey~~~ anda masih ada mood di tmepat kerja? Aku tiada... koh koh koh...


Selamat hari raya Aidilfitri. Maaf andai ada salah silap dalam penulisan yang tak seberapa ini.
wish siap siap. Kalau tak, entah bila nak wish.