Pages

Monday, March 26, 2012

Rombongan cik putih part 2

lama tak hapdate. owkeh. bz. lame excuse. tak payah citer alasan panjang-panjang. masa sikit yang saya ada ni, saya nak sambung upload photos. ho yeah... mari kita kenduri photos.

setelah semalaman driving dan dapat tidur 2-3 minit dan setelah berhempas pulas menyiapkan reben yang tak berapa nak siap itu, terus mempersiapkan diri pergi kenduri, makan dan melantak kasi kenyang lauk dia sedap ah! selepas itu kami pulang ke resort. berehat sebentar melelapkan diri barang 2-3 minit lagi. tukar baju n outing lagi. hoyeh... kalau coti-coti Malaysia tapi tidur berkubang je dalam bilik, rugilah duit tol dan minyak jalan jauh-jauh. ye dak?

kami pun bersiap-siap menukar baju yang lebih santai. aicewah. cuaca panas, kalau nak ayu-ayu jalan-jalan Kuala Terengganu yang damai itu memakai baju kurung moden, memang ah menyeksa diri. padahal takdela seksa sangat pun. cuma tak santai ah... Kami pergi pasar Payang. tak perlu la tangkap gambar dalam pasar Payang. sebenarnya bukannya tak perlu, tapi sibuk mata ni meliar tengok itu ini. dalam hati 'nak beli! nak beli!' hati je mampu kata beli. 

 drivers gear up

 mata sembap tak ingat punya.
membeli udang ini adalah gara-gara kempunan udang pengantin

 satu cocok RM2.

setelah berjalan-jalan di Pasar Payang itu, kami pun tiada arah tujuan lagi. sebearnya mahu pulang terus ke resort. tapi tiba-tiba terpikir, 'apa barang!!!'. Maka di petang nan indah itu, kami plan mahu bergambar di tepian pantai. cari punya cari jalan masuk ke pesisir pantai, tak jumpa. main redah je lorong kecik mana tah. dan terjadilah kejadian terjumpa ciptaan Allah yang Maha Superb ini. serius rasa macam dalam drama.

Petang yang nyaman, ditiupi angin petang yang mendamaikan, pohon nyiur melambai-lambai. disuatu sudut, anak-anak muda bermain bola bersorak keriangan. rumput nan hijau terbentang luas berhadapan dengan laut dan langit nan membiru, saujana mata memandang. Subhanallah... Maha Suci Allah... sebaik-baik Pencipta...











Terengganu nan indah.... aku rindu tempat ini....

to be continue.....

Friday, March 16, 2012

Rombongan cik putih


It was 10-11 March 2012.

Semenjak punya cik putih, saya juga mencari-cari dan tercari-cari geng cik putih. Kasihan sama dia, mahu kasi kawan. Tak nak dia jadi Mr Lonely. Pernah satu tika, saya nampak satu gerombolan geng cik putih sekalian berkonvoi ke Stadium Bukit Jalil. pergh... hati berdarah. i wish i was in that convoy.

Alhamdulillah saya diberi kesempatan itu. Berjumpa satu geng berkenderaan yang sama. Walaupun saya buta hal ehwal kereta, dari segi penjagaan enjin, performance, modified dan segala-galanya, mereka masih menerima saya dengan tangan terbuka, malah sedia membantu. Mereka memang Cool. 


9 March 2012

saya import adik dari Kedah turun KL untuk bersama-sama join konvoi ke Terengganu. Dia excited. Sanggup turun. Saya pun of course lah excited juga. Ini pertama kali bagi kami. Dia sampai 4 a.m pagi-pagi buta. Jemput dia di Hentian Duta, kemudian pulang dah tak boleh tido, kemudian terus siap-siap g kerja.

Petang itu pulang kerja, ngntok gilos. Cuak dah ah camana nak bawak kereta jauh-jauh ni. Tapi takpe, semangat kental. Tido jap. Pukul 10.30 pm bergerak pergi meeting point - Petronas Gombak.

Bergerak dari Gombak 6 kereta. First time join, diorang pass Handy supaya senang nak berkomunikasi. tak payah nak telepon-telepon buat habis kredit. Nak mencarut pun senang. tekan button, carut-carut. Lepas tu, tekan button, just nak gelak aje. Lutut rasa kebas kejap sebab tak pasal-pasal diorang bagi tanggungjawab untuk pegang salah satu handy. mana nak drive lagi. mana nak pegang handy, nak halo halo lagi. first time maa... goyang ah lutut. tapi lepas dah biasa tu, dah macam pro macam berlagak plak dah. kahkahkahkah. dasar lupa daratan!

Dalam 12 lebih baru gerak. Straight to Kuantan. Ada la berhenti 2 stop sebab ada yang nak terkencing. Kemudian ada yang nak buang air besar. Potong betullah...


Meeting point. Petronas Gombak.
first time kena pegang handy.
halo halo... bola satu ke bola dua.

sedikit info, taklimat dan ceramah mengenai konvoi

siap pakai letak lampu atas keter untuk marking konvoi.
mmg la aku eksited weh.
har har har

dari kiri, cepat jalan!

arriving at Kuantan.
pick-up 1 lagi kereta.

Lepas pit-stop kat Kuantan to pick up 1 lagi kereta, we headed straight to Marang, Terengganu. vrooommm~~~~

10 March 2012

Sampai di Marang pepagi buta. rasanya dalam 6 lebey nak dekat kul 7 jugak. sempat solat Subuh di ambang-ambang waktu kat Resort. kemudian geng-geng girls berhempas pulas pula buat reben nak taruk atas kereta.  cis. masing-masing tak reti. suku waktu pertama, masing-masing masih mencuba. suku waktu kedua, 2 orang dah tumbang cover tido. tinggal saya n sorang je lagi. masing-masing punya keazaman nan kuat. Tapi reben masih tak nampak rupa. -nangis-

owh lupa nak habaq. ini rombongan nak pergi team member punya kenduri kawin. so, group hantar few kereta untuk arak pengantin time kenduri. itulah yang ada usaha jaya bakti nak buat reben letak atas kereta tu.

saya sempat lelap mata sekejap, setelah hampa dan kecewa dengan hasil tangan sendiri. 10 a.m terus siap-siap mahu ke kenduri kahwin itulah. 

posing promote Resort

menghadap ke laut i tell you.
syahdu.

berlakon poyos

berlakon poyos sama adikku 

dengki sama kucing ini pasal dia boleh tido.
saya tak bley tido.



the girls

operasi memasang reben yang jadi tak jadi itulah

pengantin yang sempoi. 
pakai kipas angry bird je.
cumil sangat. haha.

bergambar dengan Hafiz, Awan Nano

peserta rombongan cik putih.
kurang sorang pasal dia balik dulu, 
sakit gigi katanya.


Dah jadi entry bergambar plak dah. ayat sebaris dua aje. takpelah. aku sudahi part 1 trip cik putih di sini. to be continue in part 2, 3 and 4. wah...best nih feeling2 drama sequal. daaa~~~



Friday, March 9, 2012

Rabak

Sejak ada dia, saya makin rabak....




cik putih 


Thursday, March 8, 2012

Rahmat dan kebetulan


Few days back, menjadi sangat rindu kepada ibu bapa yang jauh di mata sekarang. Dek kerana PC saya adalah PC zaman dah tak berapa nak maju dah, maka banyak kekurangan yang ada pada dia. Cadangnya nak gantikan dengan iMac 21" atau McBook aje. wahhh...banyak duit kau Lijah? tu pasal la saya bercadang aje. Kalau duit saya banyak, sudah tentu cadangan itu tidak tinggal cadangan tetapi adalah kenyataan.

PC tiada webcam. Tidak dapat Sykpe ibu bapa. ibu bapa sekarang pun sudah moden. Sykpe sudaaaa..  halaju PC juga macam sedikit haram. lembap macam silambam. maka saya jarang berinternet di rumah. biasanya update blog dan facebook secara haram di kantor sahaja. Streamyx kaya sebab orang macam sayalah. Bayar tanpa guna. Bila tak banyak guna, tak banyak complain. Maka customer service pun suka. 

Terasa sangat rindu pada mereka. Besides that (nak guna di samping itu, tapi nampak macam formal sangat), ada benda nak tanya, nak mintak pendapat diorang. And once upon an evening, all of a sudden, tetiba number yang tak dikenali terpapar pada skrin telepon Sony Ericson Walkman yang maju giler itu. WAAAHHHHH.... mommy daddy telepon!!!! i was so excited! Rasa sangat lega dapat mendengar suara mereka!!! sangat rindu merekalah i tell you!

tak boleh cakap lama. Bil mahal nanti. maka pasrah. Tetapi hajat hati mendapat kelulusan. maka excited lagi. keijinan telah diberikan. Maka 2 beradik bertuah ini kini telah menjadi teman saya di rumah. Happy? walaupun mengalami poket yang rabak, tetapi of course im happy!

kebetulan rindu ibu bapa, kebetulan ibu bapa telepon. itu rahmat bukan?


2 beradik yang amat kucintai 
kini jadi teman setia di rumah 
mmg la teman setia, dia bukan leh jalan p mana pun~~


Petang kelmarin, semasa sedang mengaji, terjumpa hukum saktah(correct me if im wrong), yang ada huruf sin kat atas tu kan. and then ter-remember yang dalam surah yasin pun ada huruf sin itu. selama ini hanya tau yang harus berhenti senafas di situ. tetapi tak sure apa hukumnya. Dalam hati terdetik nak tanya kat fb wall Ustaz Don Daniyal. dia kan ada episod Tajwid. 

Tup tup bukak TV Al-Hijrah, 9.30pm malam tadi, Ustaz Don sentuh tentang kesalahan-kesalahan dalam bacaan yassin. Maka hukum saktah itu pun termasuk sekali dalam topik itu. saya pun sembang sorang-sorang dalam hati.. 'e eh... ni baru tadi je terdetik nak tanya Ustaz Don. sekali tak sempat tanya terus dia jawab daaa....' sambil membajet saya dan Ustaz Don ada connection. hahahahaahaha...boley blah.

kebetulan nak tanya Ustaz Don, kebetulan Ustaz Don jawab sebelum tanya. itu memang rahmat la... hihihihi [gelak gatal]


Kebetulan dan rahmat... itu mungkin datang dari Allah. syukur Alhamdulillah....

Wednesday, March 7, 2012

untuk Istiqamah


I feel very tired and sleepy easily now. as early as 8.30 pm. and i dont even have a husband and kids to take care of yet. after dinner, i try to watch tv. but i guess my eyes can stand it only until 9.30pm. but usually i try to stay up until 30 Minit Ustaz Don finish. And now, the show has shifted to earlier time, Monday-Thursday, 9.30 pm, i can sleep earlier. watching while lying in front of the tv. when the show finish, i just simply off my tv and close my eyes to the lalala Universal Studio Land.

Saya salahkan faktor usia yang makin meningkat remaja ini...  remaja??? aihoo... remajakah??

aicewah... ni saje-saje testing skill english yang dah berkarat ini. nampaknya masih berkarat lagi. tiada bezanya.

Pagi tadi bangun seawal 6 pagi. Eleh, orang lain bangun lagi awal. tapi takpe. untuk saya 6 pagi sudah terlalu awal. apa nak kecoh, bukan nak kena tempuh jem. tetapi azam baru konon, sebab dah tido awal sangat, maka kena bangun awal juga. selepas mandi dan solat Subuh, hajat di hati ingin menjahit. Alhamdulillah, ada 1 lagi tempahan baju kurung yang perlu disiapkan. Malam tadi sudah siapkan melukis pola atas kertas brown paper.( Lihat kesalahan frasa ayat ini, sudah kertas, paper lagi.) Pagi ni sempat potong pola brown paper itu sahaja. Mengapa?

Sebab malam tadi sebelum tidur, rupanya saya tonton channel Korea. pagi ini ingin buka TV Al-Hijrah. Tapi channel Korea muncul dulu. cerita The First Wives Club pula tu. kebetulan, aicewah..kebetulan pula,  nak dijadikan cerita sungguh la ni, episod malam tadi terlepas. Maka terpacak dan terpakulah daku di depan channel Korea tersebut. Apa yang sempat buat, hanya potong pola kertas yang sudah lukis malam tadi. Demi menyedapkan hati sendiri, maka diri ini berkata-kata kepada diri sendiri, takpelah...at least ada jugak progress. kahkahkah.

Makanya, saya dengan ini harus mencari penyelesaian agar mata tidak terlalu awal hendak terkatup. Mahu berjaya, mana boleh begini. Harus rajin, harus istiqamah. kalau boleh siapkan 1 pasang baju 1 malam, barulah hebat! Masih ingatkah entri ini? Buat masa ini, mungkin saya terpaksa mengenepikan polisi yang dikenakan ke atas diri sendiri. Oleh itu, saya telah melanggar pantang tersebut. No other people to blame. Blame me only. 




beli yang ini juga.
dengan ini juga harus istiqamah.
moga berjaya seiring dengan berpegangkan ini.
Amin...


Tuesday, March 6, 2012

March is here


Here comes March. and goodbye February. rasanya macam baru je ucap bye-bye pada 2011. 2012 ini sudah pun hampir menganjak pada suku pertamanya. Next month sudah April and its the end of suku pertama 2012. 

Alhamdulillah, last week berjaya mencecahkan semula kaki ke kelas menjahit. hikhikhik... SMS cikgu punya pasal. itupun, macam biasalah pergi kelas lambat. Sampai-sampai aje semua orang masih mengenali diri saya ini. "Cikgu!!! kak Chiku datang..." saya terus sengeh kerang busuk. Aida, budak slumber paling kecoh masa dalam kelas. kalau dia takde, sunyilah kelas. Dialah yang jerit tu. buat announcement percuma. 

Sambung ilmu cikgu bagi on baju kurung. Sambung belajar kain lipat batik. Tapi tak sempat nak habiskan jahit kain lipat batik. Maklumlah, datang kelas lambat. Nak balik awal pula. Pukul 12 harus gerak pulang sudah sebab mahu ke Shah Alam. ada Talk from Wardina, You are Beautiful, Allah loves You.

Sebelum pulang, Aida jerit lagi "Akak bila nak kawin??"... ada jugak yang kena libas dalam kelas ni. 



Nampak Wardina secara live. Masya-Allah, cantiknya dia... Masa dekat surau, nampak dia secara dekat. Memang dia sangat cantik. tinggi orangnya... dalam hati dah meronta-ronta nak mintak ambik gambar dengan dia. tapi malangnya tak bawak kamera. Kawan yang datang sekali, yang bawak kamera, ada dalam surau tak keluar-keluar. Saya tatap wajah dia macam nak telan. Entah dia sedar ke tidak. padahal memang depan-depan aje. Mungkin dia pun tak selesa ditatap begitu, dia buat biasa aje macam tak nampak saya. hihihi... Sadis ah tak dapat amek gambar ngn dia.


Nway, this is another baju kurung yang sempat saya siapkan. For my cute little model, 6 years old. Cik Piah.