Pages

Friday, June 29, 2012

Allah akan menggantikan yang lebih baik


Firman Allah SWT : “Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan ( tidak pula ) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab ( Lauhul Mahfuz ) sebelum Kami menciptanya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. ( Kami jelaskan yang demikian itu ) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang sombong lagi membanggakan diri” ( Al-Hadid : 22-23 )




Kedamaian dan ketenangan hidup merupakan harapan setiap daripada kita, bahkan jiwa manusia menginginkan agar kesenangan itu kekal abadi dalam kehidupannya. Namun bergitu langit tidak selamanya cerah, kadang-kadang mendung mewarnai perjalanan hari, kerana ia merupakan suatu ketentuan. Begitu juga dalam kehidupan manusia bahawa setiap penderitaan, ujian, dugaan dan kesengsaraan merupakan ketentuan ilahi yang wajib diterima dengan hati yang sabar dan redha. Allah berfirman : “Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan saja mengatakan: “Kami telah beriman” sedangkan mereka tidak diuji terlebih dahulu ? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” ( Al-Ankabut: 2-3 }




Tidak ramai yang tahan dan sabar dalam menerima ujian Allah SWT, mungkin kerana dorongan hawa nafsu yang cintakan kehidupan di dunia ini. Allah berfirman : “ Berikan berita gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang, yang ketika musibah, mereka berkata “ “Sesungguhnya kita adalah milik Allah dan Kepada-Nya kita dikembalikan. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka ialah orang-orang yang mendapat petunjuk”. ( Al-Baqarah : 155-157 ). 




Ketahui bahawa sesungguhnya terlalu besar rahmat yang tersimpan di sebalik dugaan bagi insan yang sabar. Rasulullah SAW bersabda : “Apa pun yang menimpa diri seorang mukmin dari kepayahan, kesakitan, kesusahan dan apa pun keresahan yang dirasakannya, melainkan Allah akan menghapuskan sebahagian dari keburukan-keburukannya.” ( HR. Muslim). Sabdanya lagi yang bermaksud : “ Tiada musibah apa pun yang menimpa diri seseorang muslim melainkan Allah menghapuskan keburukannya ( dosanya) walaupun duri yang mengenai dirinya.” ( HR Bukhari & Muslim )




Umar bin Abdul Aziz berkata : “tiada ada sesuatu nikmat yang dikurniakan Allah SWT kepada seseorang, lalu diambil kembali nikmat tersebut sedangkan orang itu menerima takdir yang menimpa dirinya dengan sabar, melainkan Allah akan menggantikan yang lebih baik bagi dirinya.”.




Imam Ahmad dari Yunus, dari Ibnu Saad, dari Yazid bin Abdullah, dari Amir bin Abu Amir, dari Muttalib, dari Ummi Salamah berkata : “ Pada suatu ketika Abu Salamah mendatangiku setelah kembali menemui Rasulullah SAW, ia berkata : “Saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang sesungguhnya membuat saya merasa gembira, sebagaimana sabdanya : “ Tidak ada musibah apa pun yang menimpa diri seorang muslim lalu membaca Istirja ( In’nalillah wa’inna’illahi rajiaun ) pada saat musibah itu menimpanya, lalu berdoa : “Ya Allah ! berilah kami pahala dari musibah ini, dan berilah ganti yang lebih baik dari musibah ini, melainkan Allah akan mengabulkan doanya.”.




Musibah yang menimpa kita merupakan cubaan daripada Allah. Allah SWT berfirman : “ Dan sesungguhnya Kami telah menjadikan apa yang ada dibumi itu sebagai perhiasan, agar Kami menguji mereka siapakah di antara mereka yang paling baik amal perbuatannya. Dan sesungguhnya Kami akan menjadikan (pula) apa yag ada di atasnya menjadi tanah rata dan tandus.” ( Al-Khafi: 7-8 ). 




Ketika seorang hamba itu ditimpa musibah, hendaklah ia berhati-hati dalam menangis dan juga dalam mangucapkan kata-kata yang boleh menghapuskan pahala dan merosakkan iman seperti mengatakan Allah itu zalim kepadanya dan sebagainya. Ketahuilah, bahawa Allah itu Maha Adil dan tidak akan berbuat zalim. Allah ialah Zat Maha Pemberi dan pada suatu ketika akan mangambilnya kembali dan Dialah yang berhak menuntut dari perbuatan hambanya. Rasulullah SAW bersabda: “ Tidaklah termasuk golonganku orang-orang yang memukul pipinya dan mengoyak-ngoyak bajunya serta memekik-mekik sebagaimana yang dilakukan oleh Jahiliyah.” (HR Bukhari & Muslim).




Perlu juga diingat ujian atau dugaan tidak hanya berupa kesusahan, kesulitan dan kesakitan saja, akan tetapi dapat juga berupa kesenangan, kekuasaan , kemegahan, keseronokan, kemewahan, pangkat dan sebagainya. Allah SWT berfirman : “ Dan Kami menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan, dan Kami-lah kamu semua kembali.”.Ujian sebegini lebih berat daripada ujian dengan musibah , Allah SWT berfirman : “ Ketahuilah! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas, kerana melihat dirinya serba cukup. Sesungguhnya kepada Tuhanmulah kamu kembali.” ( Al-Alaq; 6-8 ). Rasulullah SAW ada bersabda : “Demi Allah,bukanlah kekafiran atau kemiskinan yang aku bimbangkan atas kamu, akan tetapi aku bimbang kalau-kalau kemewahan dunia yang kamu dapatkan sebagaimana yang telah diberikan kepada orang-orang yang sebelum kamu, lalu kamu bergelumbang dalam kemewahan itu sehingga kamu binasa sebagaimana mereka dahulu bergelumbang dan binasa pula.” ( HK. Bukhari). Baginda juga bersabda : “Sesungguhnya bagi setiap umat ada ujian dan ujian bagi umatku adalah harta kekayaan.” (HR Tarmizi)




Ujian seperti terkena penyakit dan kemalangan bermaksud untuk menguji kesabaran, kerelaan seseorang dalam menerima qadha dan qadar Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda : “ Tidak ada seorang Muslim pun yang ditimpa gangguan seperti ditusuk oleh duri atau yang lebih berat daripadanya, melainkan dengan ujian itu dihapuskan oleh Allah SWT perbuatan buruknya serta digugurkan dosa-dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daun-daunnya. ( HR Muttafaq alaih ). Sabdanya lagi : “Ujian yang tidak henti-hentinya menimpa kamu Mukmin lelaki dan perempuan, yang menimpa dirinya, hartanya, anaknya, akan tetapi ia tetap bersabar, ia akan menemui Allah dalam keadaan tidak berdosa.” (HR Tarmizi) 




Allah SWT juga menguji kita dengan ujian berupa cinta dan sayang yang akan menyebabkan seseorang melampiaskan hawa nafsu dan melanjutkan keturunan sebagaimana Allah SWT berfirman: “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingni iaitu : wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternakan dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup didunia dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (Syurga).” Ujian paling kuat bagi kaum lelaki pula sebagaimana di sabdakan oleh Rasulullah SAW: “Sepeninggalanku nanti tiadalah ujian yang lebih berbahaya bagi kaum lelaki kecuali godaan kaum wanita.” (HR Bukhari). 




Ujian yang paling berat yang ialah ujian berkenaan aqidah dan agama. Ramai orang mengaku Islam, beriman, termasuk juga alim ulamak, setelah diuji iman dan agamanya oleh Allah SWT dengan berbagai macam ujian dan cubaan ia tewas kerana lemah imannya hingga terjerumus ke dalam kecintaan kepada dunia dan hawa nafsu seterusnya menjadi sesat. Allah berfirman : “ Dan di antara manusia ada yang berkata : “Kami beriman kepada Allah, maka apabila ia disakiti ( kerana ia beriman ) kepada Allah, ia menganggap fitnah manusia itu sebagai azab Allah. Dan sesungguhnya jika datang pertolongan dari Tuhan. mereka pasti berkata: Sesungguhnya kami adalah bersertamu. Bukankah Allah lebih mengetahui apa yang ada dalam dada manusia.? “ Dan sesungguhnya Allah benar-benar mengetahui orang-orang yang beriman dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang munafik.”( Al-Ankabut:10-11).




Rasulullah SAW bersabda : “Orang yang sangat banyak mendapat ujian itu adalah para Nabi, kemudian baru orang yang dekat darjatnya kepada mereka. Orang diuji menurut tingkat ketaatannya kepada agamanya. Jika sangat kuat dalam beragama maka sangat kuat pula ujianan yang menimpanya, bila lemah dalam agamanya, maka diuji pula oleh Allah sesuai dengan tingkatan ketaatanya kepada agamanya. Demkianlah ujian itu sentiasa ditimpakan kepada seorang hamba sampai ia dibiarkan berjalan di muka bumi dalam keadaan tidak berdosa.”(HR Tarmizi). 




Sebagai orang yang beragama lslam, kita hendaklah mempunyai keyakinan dan percayaan yang tidak berbelah bagi untuk menundukkan diri dengan ketetapan dan peraturan Allah supaya kita tidak terumbang-ambing dipukul oleh gelombang kehidupan yang selalu datang melanda. Kita hendaklah tetap sabar dalam menghadapi kemungkinan hari esok, tenang tidak gelisah dalam menghadapi bebagai ujian dan dugaan kerana akhirnya dari semuanya itu adalah kematian.




Wallahu a’lam.




Petikan daripada buku “Rahmat Disebalik Dugaan”, karangan Kasmuri Selamat MA



Taken from here



Semua telah maklum tentang kisah Irma dengan bekas kekasihnya dahulu. Semua juga maklum bagaimana Irma menerima dan menghadapi ujian itu. Dia tidak mudah melatah. Namun melihatnya sebagai satu rahmat. 

Dia berubah 180 darjah. Dari seorang yang berpenampilan agak seksi, dia kemudian bertudung litup, menjaga aurat, mengikuti usrah dan menjadi role model baru di samping Wardina. Bersama-sama mereka cuba memartabatkan dan mempertahankan imej bertudung mereka.

Kini Irma dianugerahkan pengganti. Ironinya mereka ditemukan di tanah suci Mekah. Ketika Irma melakukan umrah kali ke-3. Masya-Allah, hebatnya aturan Allah. Setelah cekal dan sabar dalam sedikit ujian yang diterimanya, Allah punya perancangan yang lebih baik untuknya. Semoga Irma dan suami berbahagia berkekalan hingga ke akhirnya menuju Jannah. Amin....

Tahniah dari seorang blogger kecil...




Kinohimitsu J'Pan Collagen Diamond 5300 Drink

Masih ingatkah tentang entri meroyan saya yang menyatakan tentang penurunan metabolisme, sindrom 30-an dan macam-macam lagi di SINI?

Oleh kerana sudah mula terkejut sana sini bila setiap kali tengok cermin dan nampak fine line di area bawah mata (actually rasa line ni dah lama dah coz i rasa i ni orang yang suka senyum. maka i rasa ia more to line senyuman.hahahaa) dan 'terhomaigod' berkali-kali, maka tanpa perasaan ragu-ragu, semasa sedang berjalan-jalan di Watson, ternampak ini dan terembat suda!


Ho Yes... It is a collagen. Kalau tak silap saya, pengambilan collagen ni sangat popular di Korea and Jepun. You know lah macam mana diorang menjaga kulit mereka kan. Ya ampun...sangat licin gitew. Tapi cuaca kat sana pun adalah sangat sejuk. Kita di sini pula cuacanya panas dan kering. Tapi kalau cuaca sangat sejuk pun boleh mengakibatkan kulit kering, am i rite or not? Tak sure actually, cuma pandai-pandai buat kesimpulan sendiri.

Hari itu dapat tips dan petua kecantikan mengikut sunnah Nabi kita dari kawan saya Puan SHEM. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat atas perkongsian beliau. Insya-Allah saya sekarang dalam usaha mencari Habatus sauda dan minyak zaitun. Ada pesan dari seorang kawan punya kawan. insya-Allah stok sampai bulan depan. 

Namun sementara menunggu stok tersebut sampai, saya tidak dapat menahan diri dari menggapai kotak collagen tersebut. Bertanya sikit-sikit dari encik promoter yang takdela eksplen sangat pun, maka oleh kerana keinginan tu dah disimpan lama, maka saya pun tak fikir lama. Rembat sudaaaaa..... 


"Baik kau hilangkan kedutan di mataku ini!!!"
Saya sedang mengwarning collagen itu.

Sedang feeling-feeling jadi model Kinohimitsu Collagen~~~

Pamphlet kata : 

Keputusan yang cemerlang hanya dalam 6 hari*, sel-sel kulit diperbaharui dalam 28 hari!
* Kajian termasuk 200 orang wanita dan lelaki Asia antara umur 30-55 tahun.

Cara pemakaian :

1 botol setiap hari, minum sebelum sarapan atau sebelum tidur. Lebih enak dihidang sejuk (letak dalam peti ais and wallah... sheedappp)

Penggunaan kali pertama:
1 botol sehari. Minum 6 hari secara berterusan.

Untuk tujuan penyenggaraan:
1 botol setiap 2 hari.

Kolagen dalam lapisan dermis ibarat spring tilam. Ia menentukan keanjalan dan kelembutan kulit. Lembapan pula merupakan kandungan di antranya. Apabila kulit hilang kelembapan, lapisan dermis akan menyusut dan kedutan terbentuk. Ia juga mengakibatkan kelopak mata mengendur, leher berkedut, pipi, lengan dan punggung menggeleber. Jadi, kolagen perlu 'diisi semula' untuk mengoptimakan sistesisnya dalam badan kita.

Pengambilan kolagen ibarat menambahkan takugnan air bagi mengekalkan kelembapan kulit, agar ia lembut dan anjal. Ramuan lain seperti protein sutera pula berfungsi sebagai agen pelembap dan Ekstrak Perilla Seed yang dipatenkan dia Amerika Syarikat, membantu menentang radikal bebas. Oleh yang demikian, kesan penegangan dan kelembapan kulit kekal lebih lama. 

-OK. Gigih sangat taip risalah.-

Promoter kata lebih baik minum sebelum tidur kerana ia akan bertindak balas pada malam kita rehat itu. (kata dia. saya tak percaya sangat tak tau kenapa. hahahahha). Tapi walaupun tidak percaya pada dia, saya tetap ikut cakap dia. So, sepatutnya malam tadi adalah malam ke-3 dan botol ke-3 saya dengan collagen tersebut. 

Oleh kerana saya ini takde disiplin punya buaya, maka malam tadi telah terlebihkan tidur dan telah mengabaikan aktiviti menjahit, hatta minum benda mahal ini juga.  Maka botol ke-3 saya minum pagi tadi (kira qada la nih).  Malam ni sebelum tidur, minum lagi sebotol untuk botol ke-4 (pengambilan direct 1 botol 1 hari selama 6 hari ). Tak taulah tindak balas dia nanti macam mana. Harap-harap terus bertukar jadi kulit baby. HEH!

So, saya masih ada 2 malam (tolak malam ini) untuk melihat kata-kata iklan pada risalah ini yang menyatakan keputusan cemerlang hanya dalam 6 hari itu adalah benar ataupun tidak. Kalau tak benar pun, dah beli, maka haruslah habiskan aje. Tapi jikalau adalah benar dan terlihat tanda-tanda bagus and best, maka harus cari jalan untuk maintain benda alah ni. Bukan murah. Bagi saya tak murahlah, tak tau la bagi anda yang lain. Maybe harus jahit baju lebey-lebey sikit untuk maintain benda ini. kehkehkeh... 

See the price? Ia tidak murah.
Anyhow saya dapatkan dengan harga RM159 kerana ada promotion konon.
Tolak RM6 je pun.

Mengapa saya pilih jenama ini? Tidak jenama kolagen yang lain? Kerana saya tanya promoter, apa beza kolagen ini dengan yang lain? Dia kata sama je. Maka saya tengok harga macam ini je yang paling murah di Watson pada ketika itu. Maka itulah sebabnya...



Ehem.... ini bukan Sponsored Post. kahkahkah...


Sunday, June 24, 2012

New Member

Welcoming the new member
to the sewing club and society
of cik chikuru...

Pembaris 1 meter.

Sila berbakti kepada tuan anda. 
Sekian, terima kasih.

My Sunday

Dah lama tak jumpa anak-anak buah kesayangan bucuk-bucuk manja. RINDU! So, saya plan untuk masak di rumah dan jemput famili abang saya datang makan. Menu pancingan untuk ajak abang sefamili datang rumah, a very  simple one only. 

Ikan patin masak tempoyak.
Sambal tempoyak (as requested)
Telur dadar.
Nasik putih boleh makan sampai mengah.

Awal-awal pagi dah bangun kemas rumah and get prepared. By 10am lebey start masak, tak lama, sekejap aje dah siap. Resepi cilok internet sudah. Sangat simple i tell you, you should try. 

Anak buah sampai aje rumah, terus seru nama majang~~~. Kemudian peluk i kata rindu. Wah wah wah... Ini segmen mencairkan hati. Memang i pun rindu uolls tau...

My first ever trial masak ikan patin tempoyak.

Alhamdulillah... habis diorang bedal. Bertambah-tambah makan. Senang hati i tengok uolls makan. Kalau nak dirujuk pada gambar, kelihatan agak pekat sikit kuahnya. Kalau nak ikutkan resepi Ikan Patin Tempoyak Temerloh, rasanya takdelah sepekat ini. Sepatutnya light-light saja gitu. Tapi oleh kerana mempunyai stok tempoyak yang agak banyak, maka penambahan tempoyak sesuka hati telah berlaku. Anyway anyhow, ikut pada selera masing-masinglah. If you like it light, maka letak sedikit sahaja tempoyak. Tapi if u like it pekat like ada stok tempoyak setahun, silakan mengubah citarasa anda.


Oleh kerana dah pernah buat hairband untuk orang tua a.k.a my friend, maka dengan kehadiran budak kecik ini, saya make a hairband on the spot for her. Hairband kain lebih lembut. Senang dipakai buat lasak sekalipun tak payah nak risau dia patah ke apa ke. 

Ayah dia dah start mintak komisen jadi model. 
Hewah hewah~~~

She said to her daddy : "Kakak nak duduk sini jaga majang boleh tak?"
[hahahaha....siapa jaga siapalah pulak ye? Tapi niat dia sangat sweet~~]

Then lepas lepak-lepak di rumah saya, abang saya hendak pulang, mahu pergi carefour dulu. Budak ini suruh saya ikut sekali. But i got lots of work to do la sayang... She even ask his daddy yang dia nak stay with me. Tapi ayah dia tau, majang dia ni bz gilerrrzzz kan, so semua anak-anak dia angkut pulang lah.

Semasa dia salam saya hendak pulang, saya tarik dia hendak kiss pipi. Selepas kiss pipi dia, saya bangun. Kemudian dia pula tarik saya hendak kiss pipi saya. woohoohoooo.... This kids really melt my heart.

Thursday, June 21, 2012

Kurung pesak gantung with kain lipat batik

Last week i deliver a baju kurung pesak gantung with kain lipat batik for my customer. Well, a friend actually.  Alhamdulillah, baru lepas belajar, saya beranikan diri untuk mencuba pada kain dan ukuran orang lain.


Kemudian, oleh kerana banyak kain lebih and saya pun dalam mood ingin mencuba,so saya cuba hasilkan a matching hairband. Hasilnya, saya hadiahkan kepada dia.

Alhamdulillah i got a happy customer...

A happy customer makes a happy me... 
-senyum-

Wednesday, June 20, 2012

Dear Malaysian girls... gentleman only lives in tv and novels. get it?

I posted this to my fb status. and homaigod ya Allah ya TUhanku, ajaibnya ada plak lelaki yang tersinggung. Well, im not really sure tersinggung ke tak. tapi the way they comment it cakap macam memang tersinggung lah. siap cakap saya tak respeck all the fathers out there.

Hallowwww... did i said all daddies are bad! cruel! Jahat tahap firaun? nope. i did not say that. I also have my own daddy that i love la bro. eventho my mom said daddy tak pernah salin pampers kitorang, is that mean i dont respect my own dad? huhaaa... u have gone too far bro.

Ada jugak yang nak kata saya tak layak untuk berbicara begitu coz i dont have a laki or maybe he meant it by a husband la kan. gentleman is not spesificly a hubby la. even a male friend can be a gentleman to his female friend. A man can be a gentleman to an old lady.

I think the message is clear. and i think it is actually really a reality check.

Gentleman as novels and tv are describe as it is, a story. Gentleman that is handsome, kaya, tough (contoh: Aaron Aziz as Seth in Nora Elena). A man that would open the door for girls, that would only see his girl as the only one, a man that would pick a woman up, drive whenever she want to go, that would pay for everything, that would give surprises, that would see a woman and love her the same day as the first time he ever fell in love with the girl - everyday, that would accept her no matter what, that would bring flowers every morning, cook for the lady,a man that would play guitar and write a song dedicated it to the woman they love, and all and all...

Reality check:

Adakah lelaki akan membayar untuk segala-galanya. beb.. kalau dapat laki kaya ok ah nak harap gitu. tapi sekarang dalam segala-galanya mahal, makan pun mahal, apa espek lebih-lebih? kalau dia tak bayar, kita bayar la. bayar sama-sama apa salahnya. Cumanya saya pernah dapat lelaki yang kedekut. Ini different. Ini sangat sakit hati. hahaha

A man that would open the door for girls.
Pernah ada lelaki tolong bukakan pintu untuk saya. Just some random man at some random shopping complex that i do not remember. And never it is a Malay man. Some random homputih guy yang kebetulan ada di situ. And i just smile. I hope he did ask my phone number. ahahhahahahaha
Saya pernah lihat dan juga pernah nampak wanita yang bawa barang berat-berat penuh tangan lalu depan pintu yang perlu dibuka. Lelaki yang lalu lalang di situ buat apakah? heh..malas explen.

A man that would give surprises
Jangan espek lebih-lebih sangat nanti kecewa. Nak macam homputih, propose wedding bagak nak rak. Kalau laki tu dah ajak kawin pun dah boleh rasa bertuah sangat.

A man that would except her no matter what
Tunggulah kau gemuk sikit esok lusa, dia mula lah buat senaman cakar ayam kat luar. Siap pesan lagi, boleh tolong kurus sikit tak? Itu  kalau bahasa lembut. Kalau dapat yang laser cap Gaban, tembak raksaksa Gorgon terus mati? Tak bernanah hati makan kata-kata laki sendiri?



Apa yang disogok di dalam tv dan novel adalah lelaki akan melayan wanita yang dicintainya.
Penulis novel/skrip : wanita.
So, the character of the man actually adalah imaginasi seorang wanita. Am i right or not?


Malay man, culture kita adalah wanita layan lelaki, isteri layan suami. culturenya adalah suami harus dilayan. Isteri harus taat pada suami (maka wujudlah kelab isteri-isteri taat pffttt). Harus ikut perintah suami. Tidak sedikit lelaki yang tidak mengharap bakal isterinya akan melakukan segala kerja rumah, memasak, membasuh, mengasuh anak.


Iye, suami adalah ketua keluarga.

Maka adalah tanggungjawab suami mendidik keluarga dan isteri agar menjadi keluarga  yang lebih harmoni. Anak-anak akan melihat dan mencontohi perlakuan ibu bapa. ibu bapa adalah idola terdekat mereka. Kalau ayahnya melayan ibunya dengan gentle, ibu gembira, ibu hepi maka mood ibu bapa hepi, maka anak-anak pun hepi. maka itulah yang dilihatnya dan insya-Allah akan dicontohinya.

Ingat senang jadi suami bang? Tanggungjawab kamu banyak bang.

Pernah tengok Ustaz Don bercerita bagaimana ayahnya melayan ibunya? Matanya bersinar-sinar dan gembira sambil bercerita. Seolah tidak sabar untuk mempraktikkannya. Insya-Allah semoga beliau dapat membina sebuah keluarga yang harmonis nanti.

Ada tak lelaki tengok/study sunnah Nabi macam mana cara layan isteri?

Bisa menitis air mata mendengarkan halusnya cara Rasulullah. Dulu ada jugak tengok Tv A-Hijrah, Fattabiouni (sekarang Astro dah takde, channel blur2 dah malas bukak TV. nak bukak Youtube- pc plak dah buat hal. macam2 hal lah). Memang tersentuh hati ni. Rasulullah sebaik-baik manusia, sebaik-baik lelaki, sebaik-baik suami. Untungnya seorang Siti Khadijah.

Pernah kawan saya  tanya, "kenapa tak kawin lagi?" Saya kata, "saya ni perempuan. Pihak yang menunggu. Kalau orang tak hantar pinangan, macam mana nak kawin?" Dia kata "ala...tak salah apa pinang lelaki. Nabi Muhammad dulu dipinang Siti Khadijah". Saya balas semula "Kalau akhlak n agama laki tu, semulia Rasulullah, memang berbaloi-baloi la jugak nak pergi pinang.." Kawan saya itu gelak saje. Saya tau saya menang hujah itu.

Jadi, pesan saya pada adik-adik yang masih dreaming-dreaming ada lelaki begitu, semoga anda ketemu dengannya. but until that time comes... they really live in novels and tv only dear...


Owh...by the way, saya tak emo. chill saje. This is just a reality check. Enough dreaming. Get to reality. So, kalau ada lelaki yang tersinggung baguslah. Boleh cuba berubah jadi gentleman tak? Kalau dah rasa gentleman, tak payah nak terasa sangat. Hahahahaha....


senang citer, istilah gentleman ni hanya propaganda media... sebenarnya girl bila da tangkap cintan dengan boy, sume boy buat akan nmpk gentleman... tu je...
-the best comment ever that i got from my guy friend. sangat tepat hujah dia


My main point is, that type of guy that is being potrait in tv and novels, mostly just live in tv and novels only. Lucky for those who have that type of guy. But there is nobody that perfect. Terimalah pasangan anda seadanya dan dengan rendah hatinya. Get it?

Friday, June 15, 2012

Supplement

Saya rasa saya mula mengalami sindrom 30-an.

Saya mula rasa seperti metabolisme badan saya semakin menurun. 
Kalau dulu, makan apa pun banyak mana pun, besok pagi confirm perut akan nipis. Tapi sekarang, makan tak berapa nak banyak pun, perut senang je kembung. Apatah lagi kalau makan banyak. Dah macam ikan buntal. Nak exercise - malas. Padahal dulu rajin juge.

Sekarang pun sudah mula rasa tidak bertenaga. Awal malam sudah rasa letih mengantuk sangat. Entahla memang kurang supplement atau hanya peyakit MALAS.

Saya mula concern dengan supplement. Mula survey sana sini. Mula memikirkan tentang hal collagen. Mula cuba-cuba ambil InnerShine.

Saya survey ini untuk tenaga.
Energizing Soy Protein – Vanilla

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
•    Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
      rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
•    Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
•    Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada
      keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian
      menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal
      kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.*
•    Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu
      Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),
      di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari
      proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Kemudian saya jumpa ini pula untuk kecantikan kulit lalu jadi tergoda.


Vita-E Complex®

Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.

Setiap kapsul gel lembut memberikan:
•    400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
•    Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Kemudian mula search and survey bermacam-macam jenis collagen. Banyak jenis sampai saya pun pening. Might as well just pergi farmasi and tanya. Kadang-kadang kalau nasib baik, diorang ada tengah buat promotion.


Actually mula-mula nak cari supplement untuk tenaga je. Tapi ni dah melarat-larat pula. Rasa macam ini perlu, ini nak, itu mahu.

Ye, kesedaran untuk menjaga diri itu ada. Kalau mampu, mahu diturutkan juga pengambilan supplement itu ini. Tapi zaman datuk nenek kita tak ada pun supplement-supplement macam ni kan. Alhamdulillah, bertenaga dan sihat mereka kan. Yang panjang umur pun ramai juga.


Tetapi harganya ya Rabbi... Rasa macam tak mampu la pula.

Hmmm......

Is it ok? Is it normal? Is it neccasary? Or am i just that paranoid?

Kalau my daddy senang aje katanya. Nanti mati juge~~~



Thursday, June 14, 2012

Me and my tempahan

Banyak benda nak tulis. banyak benda nak update sebenarnya. tetapi PC di rumah sudah kaputtt... hari itu saya sudah bawa ofis mintak tulun ofismate repair. sudah diformat segala, tah apa sengal la tak boleh nak start pulak bila dah bawak balik rumah. then bukak casing dia, try godek-godek. bila dah boleh start, dia dapat bertahan dalam 10 minit aje. kemudian kaputttt.. dia hang. dan saya pun jadi hang-at hati maka terus off.

saya rasa jangka hayat dia mungkin sudah sampai di situ saja. Sedih juga kerana mengenangkan duit kalau nak beli PC/laptop lain. Apple maybe? hahahahahaha...

Lagi pula, memblogging di ofis macam tak biasa? tapi... bila di rumah lebih selesa berblogging kan? 

Perlu siapkan tempahan. Customer dah bagi lama dah. tapi saya ni baru terhegeh-hegeh nak buat. memang sekarang dalam fasa bernafas pun tak cukup nih. Malam tadi ketika sedang semangat + mengantuk menjahit, tiba-tiba mesin buat hal. dah satu hal malam-malam kemengantukan itu kena bukak manual guide. stadi punya stadi. tido. T__T

tengah hari tadi pulang sekejap sambung menjahit. siap 1 baju secara lahiriah. (belum silang pangkah, jahit kemasan, jahit butang, jahit span). tapi takpelah as dah nampak rupa sehelai baju. Malam ini target nak siapkan kemasan dia, or siapkan kain dia. herm... kita tengok nanti mana yang nak menjadi. apa-apa pun dah kena marathon nih. customer nak amek awal bulan 7.

Rumah bersepah! tapi takpe. dahulukan tempahan. siap aje marathon baju ni, saya harus kemas rumah. dah siapkan baju saya pula. :P


Thursday, June 7, 2012

Simple konon


I am now really into this blog - Proudduck

Kenal tak owner blog tersebut. Cantik, halus, mulus je orangnya - Vivy Yusoff. Dia pakai apa pun nampak cantik aje~~~

That i forgot to update my own blog coz i am busy flipping pages to pages at her blog. Her blog is all classy, nice and style.

Watching her wearing all those heels, blouse and cluthes and begs, just sometimes make me being greatfull of not to have to think so much about all of that. hahahaha....

All simple shirt + jeans me.



But hey! girls still girls. We do like beautifull pretty stuff. Cuma i tak berapa nak mampu nok~~~~

simple konon! T__T


Wednesday, June 6, 2012

Petang hari itu...


Petang isnin hari itu, i was having early dinner at a restaurant. As in Malaysia, i think its quite common that people will come from table to table to sell something. Usually it will be old lady, or blind people with a guide, or foreigners... "Jam ada, tali pinggang pun ada". The good thing is they are now not as persuasive as salesman that need to do sale. When we said no, or raise our hand, then thats it. They will go and try their luck to another table.

Usually for blind people with tissue, they just need at least RM1. but for kerepek lady or foreigners that sell, it will cost us more than that. 

Apa yang terjadi pada petang isnin itu, seorang budak lelaki, saya rasa dalam lingkungan umur 13-17 tahun. Saya rasa dia dalam tingkatan menengah, membawa 2 karung besar plastik berisi kerepek. Berjalan dari meja ke meja. Wajahnya sangat suci dan ikhlas. Dari jauh dia sudah tersenyum. Dan apabila dia tiba ke meja saya, saya hanya menggeleng. Tiada siapa di rumah yang akan makan jika saya beli. 

Selepas itu saya rasa menyesal. Bagaimana kalau ibunya yang selalu menjual kerepek itu sakit? Bagaimana kalau wang itu sebenarnya untuk yuran peperiksaan PMR/SPM nya? Bagaimana kalau dia sendiri pun belum makan untuk hari itu?  


Tengah hari semalam pula, saya pulang ke rumah. Sedang berada dalam rumah, ada kanak-kanak mengetuk pintu. Saya biarkan sahaja kerana pada hari-hari lain sebenarnya saya memang berada di office. Menjelang habis waktu lunch hour, saya keluar untuk pulang ke kantor. Saya lihat kanak-kanak tadi sedang menjinjit bakul berisi kuih. Ikutkan hati, hendak aja ditahan kanak-kanak itu dan beli sedikit. tetapi saya berpuasa pula.

Tak tahulah kenapa rasa terpukul sangat hati ini melihat anak-anak muda ini harus membantu ibu bapa mencari rezeki. Di waktu usia mereka, saya tak perlu fikir tanggungjawab sebegitu berat. Saya hanya dimarahi ibu bapa untuk belajar, buat kerja sekolah. Seusia mereka, saya asyik main. Teman-teman sepermainan yang sangat rapat masa itu adalah abang atas saya dan adik-adik saya. Kami sibuk main. Ibu bapa tak pernah minta kami pergi bantu cari rezeki. 

Desakan hidup yang terlalu tinggi sekarang mungkin memaksa ibu bapa mereka meminta anak-anak membantu menggalas sedikit beban mereka. Siapa tahu, mungkin ibu bapa mereka sendiri menangis siang malam memikirkan cara hendak membesarkan anak-anak dengan selesa. 


Dengan pendapatan saya sekarang pun, tanpa tanggungan, saya masih merasakan serba serbi tidak cukup. Mungkin Allah hendak buka mata saya agar bersyukur dengan rezeki yang saya ada.


Monday, June 4, 2012

The Traveler's Bag - Perhentian dive ~ Part 4

Assalamualaikum...


Sepatutnya dah episod last kan? Haaa... ni nama dia episod tambahan. Sikit je nak hapdate. 

This is the video we got from kak Rozy, if im not mistaken. gigih rekod pakai henpon owkeh. hahaha... 

Try to load pakai blogger, tak dapat maybe sebab saiz file besar sangat. Then try to load to vimeo, tapi tak tau macam mana nak embedded kan dia terus dalam blogger. Last-last saya hanya mampu letak link sahaja. T__T. Jadilah... 








Can u catch which one is me? :)



Friday, June 1, 2012

The Traveler's Bag - Perhentian dive ~ Part 3

Continue from here and here.

Assalamualaikum...

Hoho...baru nak bagi salam ke? Maklumla sempena hari Jumaat yang mulia ini. Hola...mari marathon entry Perhentian lagi sebelum berkunjung ke hari minggu.

Tak saspen ke cerita saya, takde orang pun tanya khabar berita fin yang terbang itu? hahaha... OK lah.. ok lah... Alhamdulillah, fin saya yang baru beli itu diselamatkan boatman di atas. Suratan atau kebetulan, nasib baik segala-galanya selamat. Kita hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Actually dah takde apa nak diceritakan sangat pun. Silalah melayan gambar-gambar only ye...

mereka bershooting lagi.

dive com and dive site @Perhentian.

the girls
and the boys

nite view

Arwana Perhentian Resort



Nothing much else to do. Malam itu lepak-lepak, makan minum di tepi pantai dengan pepasir putih di kaki, mengadap ombak laut yang menenangkan. Hollah... Terbuai i tell u. Dengan mata yang mengantuk, perut penuh dan badan yang kepenatan, maka malam~~ bawalah daku dalam pekat malam mu. 


waiting for boat to come, pick us up, and drag us to KL. 
T__T

the owner and the wife of Scubatex.
the wife yang pakai baju hijau tu only ye.
Kak Mastura yang sangat baik and ramah and owsem.

wave goodbye everybody~~

bye bye Perhentian~~~



As promise earlier, i will try to recall the cost that has been spent there

Tambang bas pergi balik - RM80
Equipment rental for 2 days - RM 100
Room, speed boat, Dive Master, basic breakfast+lunch+dinner - RM420
Total : RM600
(paid to Scubatex as they arrange all in package)

but i do spent my pocket money to food and drink just to get the feel of lepak-lepak tepi pantai, angin breezy-breezy menyapu muka kan...barulah feel tourist beb... 

makanan di Perhentian sangat mahal. tapi mengada-ngada time tula terasa nak makan burger and ice-cream. dah balik darat, langsung tak terhingin. perangai sangat kan!



-The End-