Pages

Thursday, December 31, 2015

Jangkitan Kuman


hi blog... masih wujud lagi penulismu ini yang bercita-cita nak update sokmo, tapi sokmo tak update-update. Kehkehkeh...

Nak citer pasal anak dara kita lah, anak orang lain aku tak tau citer sangat.

Aku tak tau macam mana boleh start, tapi Ahad haritu (20 december), aku perasan dia korek-korek telinga sampai berdarah. Mungkin dia dah mula rasa gatal, or air masuk telinga or apa punca aku pun tak tau. Cuma terperasan dia korek telinga, then berdarah. Tak perasan ada air kuning-kuning keluar. Masa tido berpeluk malam tu, aku terbau macam ada benda busuk, tapi tak tau mana datang..

Esok baru perasan, telinga anak dah jadi berkerak ngan lendir-lendir kuning. Haih, ngapala aku tak belek telinga dia malam tadi.

Being a paranoid mommy, aku takut benda apa-apa masuk telinga or dalam telinga jadi infection, maka aku pun ngendeng-ngendeng suami ajak bawak g klinik. Suami kata, sabar dulu... Rasa macam kat luar je ni....

Again, being a paranoid mommy, Rabu (23dec) tu macam tak elok juga lagi, aku ngendeng ke laki lagi ajak g klinik. So, pegilah klenet.. Doktor bagi ubat titik telinga. Ubat titik seketoi itu sahaja bernilai RM62. mahainya obat. oh my TTPA (apakah kaitan).

Since Fatihah belum sunat, kitorang tanya untuk sunat sekali tapi dia kata sunat pagi je. Masa kitorang sampai tu, dah malam. So, esoknya datang lagi untuk sunatkan makcik itu... Rasmilah tarikh 24 December 2015, Fatihah disunatkan...

baru lepas sunat. terus berjalan-jalan macam takde apa-apa.
respek ah lu makcik
mommy punya kisah sunat macam teruk je. hahahahaha


pun terus bawak dia jalan-jalan taman klcc. 1 taman tu dia pusing jalan sendiri.
haa... jalan puas-puas sampai penat. orang baru dapat kaki khennn.
me - 34weeks



Esoknya, cuti Krismas. Pagi tu bertolak ke Kuantan. Sepanjang kat Kuantan, kitorang tengok-tengok jugak telinga dia. Just sapu gel gamat je sebab tengok macam dah kat luar-luar je yang merah. Dah stop ubat titik. Ahad dah balik semula ke KL.



Gambar ni taken on 28 December(Isnin). Nampak macam makin kronik. Aku cemas. Husband tenangkan aku, dia just cakap maybe sebab tido dalam buai ni, telinga dia preasure tertekan kt 1 side je. Ok lah. Berdarah sebab dia dok garu. Takkan nak ikat plak tangan dia kan...

29 December, pagi - aku ada checkup kat klinik kesihatan. Nurse kata - "kepala baby dah kat bawah ni... sangat". Dia dah suruh readykan kelengkapan. Huwaaa... aku plak yang macam tak ready lagi. hahahaha...

 30december - pagi, aku sent gambar ni kat encik suami. 

Macam dah makin merebak kat muka plak. Telinga pun nampak merah-merah lagi. Aku dah tak keruan. Paranoid mom is playing her role. Pagi tu still hantar kat babysitter tapi dengan keazaman nak amek half day, nak bawak pegi klinik.

Kat opis memang aku panas bontot je. Dok wasep suami ajak hapday nak bawak anak p sepitai ke klinik ke, memanalah. sibuk aku tanya kengkawan mana nak hantar paed yang bagus. aku siap check kad prudential insurance anak aku. ready la kot-kot kena warded ke. or nak mintak warded kalau caj mahal sangat. hahahahahaha.. blom pernah lagi nak bawak dia pergi Klinik Pakar Kanak-kanak. So, tu yang cemas lebih. Gelabah ntah nak bawak g mana. 

Aku google a few. Ada yang takde review. Tanya member opis juge. Ofismate aku ni cadang g Gleaneagles, Dr Lim Miin Kang. Dia kata, doktor tu baguih, memang check betul-betul anak dia. Before this, bawak g klinik 2x dah jumpa doktor tapi tak baik-baik. Bawak g doktor ni, habis dia check, dapat 5 obat. Tapi cepat baiknya. Tapi bayar dalam RM500. terkujat aku. kuuuhhh semangat.

Member kat whatsapp sajes Dr Patrick, Gleaneagles. Dia biasa bawak anak dia situ. Dia kata consultation fees around RM80 je. Dia bagi contact number semua... ada  yang sajes PCMC. Ada yang sajes Pusrawi. ada yang sajes Klinik Hasmawati. Tapi sebab kawan aku yang sajes Dr Patrick, Gleaneagles tu siap bagi amount consulataion dengan contact number terus, so aku pun terus piley yang tu je... Aku call try luck. appointment penuh plak. Orang tu suh try tanya Dr Lim Miin Kang office. aku ketar lutut dah nak call tanya. Tapi call jelah, bukan dia tau pun sapa yang call. Dia cakap ada Dr Chan ngn Dr Lim, aku nak yang mana? Aku jawab Dr Chan pasal takut Dr Lim mahai sangat. hahahaa... Aku siap tanya berapa consultation fees. dia kata around RM80-Rm100. aaaaaaa... ok la tu... maka kami pun ke Gleaneagles. aku sebenarnya cuak-cuak alam jugak nak p Gleaneagles ni pasai paham-paham la... bunyi pun Gleaneagles, hospital swasta, takut bil mahai berdengung.

Ramainya lahai yang bawak anak-anak jumpa doktot ni ghopenya.. apoinment Dr Patrick boleh full. Office Dr Chan + Dr Lim ni  pun leh tahan ramainya orang. So, even pegi swasta sekarang pun, kalau apoinment kata 1.30-2.00pm, silalah beratur ikut giliran ye...

Dr Chan is a very nice lady doctor. Dia sombat benda monitor apatah dalam telinga anak aku, sampai anak aku meronta-ronta dipegang apaknya. Aaaaa... barulah aku puas hati bila dia kata takde pape dalam telinga Fatihah. Klinik haritu setakat jenguk macam takde apa-apa je, terus bagi ubat titik. Manalah nak hilang paranoid mom in me... Dr Chan kata, its because of jangkitan kuman. Kuman apatah, aku beria nak menghapal haritu, keluar hospital je terus lupa. Dia bagi ubat antibiotik, ubat alergi dengan ubat sapu. untuk 3 ubat ni + consultation fees yang sangat memuaskan hati sebab doktor baik sangat = RM160.

Doktor kata habiskan antibiotik. Should be ok dalam this 3-4 days. Lepas 7 hari kalau tak baik juga, sila datang semula. Untuk harga itu, aku rasa still dalam range Klinik Pakar yang kat luar-luar tu je jugak. So, oklah... if anything lepas ni,  boleh terus cari Dr Chan je...

on the way back dari hospital. tengah layan kartun 


Hopefully Fatihah will be getting better. Pagi tadi pun tengok macam dah kering sikit. Cuma seksa time nak paksa dia makan obat je...



Friday, December 11, 2015

Friso Gold Free...


Remember to redeem your little one's b'day gift - FREE Friso Gold 3 700g by 31 Dec @ www.frisogold.com.my/birhtday/ou T&C applies


Tetiba dapat SMS cenggitu pagi tadi. Eh eh.. tau tak Friso ni boleh tahan harga dia. Nak bagi free hadiah besday my baby, of course la kena redeem. Keh keh keh... 

Sejak anak aku terpaksa ditepungkan kerana mak dia dah tak cukup susu, macam-macam susu aku dah try. Tapi nampak dia macam boleh terima susu Friso ni je. Masa tu dia dah 7 bulan ++, so aku start dengan Friso Step 2. Aku register jadi members kat Friso punya website dengan harapan boleh mintak sample sikit, lepas la 2-3 kali bancuh. kikiki... Tapi Friso Step 2 tak boleh mintak sample. Harap maklum. 

Masa tu dah tau preknen, maka mintak sample FrisoMom lah... Friso Mom pun sedap rasa dia. Tapi lepas habis sample, aku tak continue sebab telan pil kalsium. Sebab utama dia sebenarnya tengok harga 1 tin mahal bak hang. Kikikiki...



Sekarang tunggu masa susu sampai sahaja. 
Thanks Friso!




Tuesday, December 1, 2015

The 2nd one...


Ingatkan nak announce dalam blog dulu, baru tepek kat pesbuk. Tapi sebab takde masa nak buat karangan and takde masa nak login blogger.com sangat, so macam lagi senang je upload terus ig link f.b. Ngahahaha...

So, here i am. #30weeks.



Eh eh... takde karangan pun. tepek gambar je. Hahahaha... 


Friday, November 27, 2015

Frust tertonggek


Ingatkan harini nak update pasal kitchen kabinet. Setengah nyawa rasa excited dari pagi tadi. Turn up to be - frust tertonggek ni hah. Haih... Nantilah aku upload gambar. ke taknak upload lah. Sedih, sayu hatiku.

Sebenarnya ada jugak part bilik air yang aku tak berapa nak puas hati... Tapi sebab semuanya dah terpasang dan terbuku keras di situ, jadi redho ajelah... Apalah lagi.

Lesson learn:
Aku rasa aku ni agak cerewet. Jadi, untuk apa benda yang aku nak, jangan rely ngan orang lain. Be frank. Cakap sendiri. Tepat apa yang aku nak. Ngerti???

Cepatlah 5.30 aku nak balik. Takde mood dah ni.

Thursday, November 26, 2015

Temana Brasserie - Malaysian Petroleum Club


Tahu tak macam mana rasa bersalah tak bawa husband special dinner untuk belated besday dia? Kikikiki... Haritu kata nak postpone celebrate, tapi sebab hal rumah, so tokleh ke mana-mana. Sabtu orang datang buat rumah. Sebab dah tinggal rumah sepanjang weekdays atas jagaan jiran, takkan weekend pun nak tinggalkan pada jiran tetangga jua. Maka weekend pun terperap di rumah saja.

Bila contractor dah habis kerja dia, so kami dah ada weekend semula. Then tiba-tiba je ter-TINGGG!! Teringat member dulu pernah bawa makan kat KLCC Level 42, Temana Brasserie. Masa tu dia belanja ramai-ramai buka puasa. Kayo pakcik tu weh. Kikikiki... Alhamdulillah rejeki masa itu. So, kali ini teringat nak bawa husband ke situ.


Aku masuk pun atas token dia lah... Book terus untuk 21 November 2015. Malam tu lepas maghrib, terus siap-siap p sana.

Booked the whole place for us...



Sebab takde orang lain kan, buat macam rumah sendiri lah...
Amek-amek gambar dulu

Budak kecik ni dah dapat kaki, payah dah  nak duduk diam.

Tak mboh dah kena pegang.

Memang merayap je dia







Lepak-lepak lu~~


Nak amek gambar masa lift tu tulis 42 sebenarnya. 
Tapi tak sempat setting kamera.
Lift ni terus shoot level 42.

Selpie seketui. harus.




Chewah... ingat aku mampu sangat? Kahkahkah.. Kebetulan malam tu takde orang. So, bajet-bajet book the whole place la... Kahkahkahkah....


Tuesday, November 24, 2015

Happy Birthday to me


23 November 2015

Another year older. Yes. November babies are awesome! and of course i am a November baby. Baby sangat~~~

Tidak seperti besday suami, yang isterinya tak plan apa-apa langsung walaupun pada last menet, suami saya being a sweet him, tak plan apa-apa jugak. Tapi dia always take an effort to surprise and please me. Oh my. Tiba-tiba kecintaan jadi menebal talking about him. Kikikiki.. Ampunkan saya please~~~

So, balik kerja semalam, aku wasep dia tanya, 'nak makan apa?' as in nak tapau apalah. dia just reply, 'makan luar jom.'  Aku macam biasa memang ikut sahaja kaki dibawa melangkah ke mana. Tiba-tiba dah sampai ke Sixty9 Islamic Steakhouse Taman Melawati. Tempat cosy, makan sedap, portion banyak, memang kenyang dan puas hati.

Birthday Girl.
Girl sangat~~
Husband snap gambar ni then komen... "Gemoknya... "
Damn.

Oleh kerana kambing adalah pujaan hati, maka mestila oder kambing
Grilled Lamb Chopped.

Kids Fish Finger for baby
(kalau tak salah aku la)

papa punya set combo apatah.
rambut baby itu sila abaikan.
itu dipotong oleh kakak ipar guwe. nangis . T__T

Birthday Gift? Selain kitchen kabinet yang tengah tunggu nak pasang Jumaat ni~~ dapat melihat 2 makhluk kecintaan ini di depan mata, what else can i ask for? Syukur atas nikmat Allah s.w.t... 



Monday, November 23, 2015

House Renovation


Sebenarnya kitorang takde plan langsung nak renovate rumah ni. Tapi sebab orang rumah bawah bising kata paip sinki dari rumah kitorang yang masuk ikut beam rumah dia bocor, takut pecah la apa bagai, maka kitorang pun pergila mencari orang untuk memperbaikinya...

Tuan rumah kepada rumah bawah adalah kontraktor. Masa awal-awal tu diorang kata diorang nak buatkan. Entahla macam mana penyewa dengan tuan rumah dia communicate, tuan rumah kata nak buatkan paip tu. Tapi takde contact kitorang pun. Pastu kata kitorang tak nak bayar pun takpelah. Eh eh eh.. apa benda ni? Dah la takde contact kitorang pun, pastu kata kitorang tak nak bayar terus. Aku pun mesej lah dia tanya macam mana. Bila dah mesej tanya, dia dok kata tak tau tak tau... Tunggu suami dia. AKu kata ok lah, nanti minta suami akak call suami saya la.. sebab saya pun kurang tau juga benda-benda ni... Tunggu punya tunggu takde call jugak. Paip tu pun terbiar macam tu je. Hangin jugak dibuatnya. Malas nak kecoh-kecoh, kitorang pun cari la contractor sendiri.

Bila dah bersembang-sembang dengan contractor, dia kata untuk alih paip + buat bilik air full tiles, angkat tangki ke atas, tukar jamban cangkung dengan jamban duduk + tambah sinki, semua dia buat RM5k. Kitorang macam tanjat 'ohmakkau' rasa macam murah, macam ok ok je harga dia ni.. So, tetiba terjadilah kejadian ter-renovate bilik air.

Masa orang tu tengah buat bilik air, tetiba husband aku plak terdapat idea... Alang-alang nak alih paip tu, kita buat kitchen kabinet terus lah. Oh my, kalau cadangan datang dari suami haruslah setuju. Kikikiki... Memula pergi survey kitchen kat IKEA. Adalah design yang berkenan. Dah mintak Id dia designkan, tapi lepas tu tetiba jadi macam tak berkenan. Barang-barang IKEA pun, macam ok ke? macam tak puas hati pula. Suami kata, alang-alang, kita cari custom made lah. Kahkahkah... Suami ni macam tau je nak menggembirakan hati isteri. Maka, mensurvey kedai Kitchen kabinet pula...

tahu tak? bila kita tengah mencari benda tu, memang susahnya lah nak jumpa. Dalam masa yang singkat and kitorang pun nak cepat, sempat survey mana yang nampak aje. 1 kat AEON big,ALiva. 1 lagi kat Batu Caves, Wira Kitchen. Sebab masa dah suntuk, a few more kitorang search through google n minta quotation by call je. compare harga lebih kurang, pakai ukuran, saiz and material... Ada a few jugak yang kitorang call macam Frenz Kitchen and adalah lagi, tak ingat dah... Bila compare harga, rasa macam wira Kitchen ni paling ok.

Yang bestnya, bila dah deal dengan Wira Kitchen ni, tetiba boleh je ternampak few more kedai Kitchen Kabinet. Apsal tak nampak korang masa tengah cari hah??? Husband aku kata, sudah~~ jangan ditanya lagi. Nanti menangis. Kakakaka.. aku ni perangai kalau nampak walaupun dah beli, nak tanya jugak lagi. Saja nak puaskan hati sendiri. Bila dah beli lagi murah, puas hati la. Bila beli lagi mahal, memang sakit hati sendiri je.

Barang untuk bilik air macam Hot shower, hand bidet, tempat sangkut towel ngan cermin kitorang beli dekat Houz Depot. Untuk tiles, kitorang pilih kaler je, contractor tu yang pergi belikan. OK lah memandangkan kitorang pun tak ada masa sangat, dengan nak usung anak kecik lagi, agak sukar di situ. Pemilihan dia pun ok je. Kitorang puas hati la...




Ha... lupa plak. Pintu dengan frame pintu ni pun tukar baru jugak. 
Pattern lama, pintu tu ada ruang kosong dalam few inches jugak
Muat kepala anak aku nak skodeng aku bila suami aku dukung dia masa aku tengah mandi.
Sekarang tokleh skodeng dah. hahahaha....

sinki ciput aje. 1 pakej ngn jamban, contractor kasi. sebelum ni bilik air takde sinki.
Kalau ikut hati, memang nak beli sinki beso kat Ikea tu. 
tapi pikir bajet bebeh.. bajet~~~ 
so sabarkan lah hati ini.



Tadaaaa~~~~ tu jelah pun untuk bilik air sekecil secinonet rumah flat guwe. kehkehkeh... Tak amek plak gambar sebelum kejadian pecah tanah terjadi.

Dapur tak siap lagi. Sila tunggu. 

Sekian...

Monday, November 16, 2015

1 YEAR OLDER


Fatihah hit her 1 year birthday on 26th October 2015. Papa hits his birthday on 25 October 2015.

So, we had 3 birthday celebration in a row. Hahaha... Takdela celebrate apa pun. Sebenarnya tak plan apa-apa pun sebab papa awal-awal dah bagitau, dia bakal bizi masa date tu. Jadi, dia kata birhtday to postpone. Maka mommy pun takde la plan apa-apa langsung. Kebetulan pula, masa ni mommy punya kerja pun jadi bertimbun-timbun. Mommy balik lambat on the day of her 1st bithday. sob sob... Balik emo, polok2 anak mintak sorry. Papa beli 2 slices of cake dan kami pun sambut ber-3. Gambar masa ni semua dalam kamera la plak tak transfer lagi.


Anyway, anyhow, mommy cuti 27hb, tapi kena bawak Fatihah cocok 1 tahun. Sorry mommy had to hurt u a bit... Tapi dia good girl sangat, menangis kejap aje. So, mommy bawak Fatihah a threat to Baskin Robbin. Makan espem berdua-duaan and beli mainan for besday prejen.

Masa ni kat kk masih belum kena cocok.

Masa ni dah kena cocok tapi masih maintain good girl lagi.
Belanja espem. 
Lebih kurang je pose. Nama pun selpie.


Rabu tu awak demam panas sangat. Mommy just monitor je dulu. Masih hantar pergi pengasuh. Just minta tolong dia monitor awak sama. Mommy  lupa bawak ubat, nasib baik pengasuh ada ubat demam cucu dia. Clumsy mommy. 29hb mommy EL jaga awak. 30hb mommy MC. Awak memang demam panas sangat. Berlanjutan sampai weken. Serba salah sangat sebab bawak awak  pergi cucuk then terus demam. Tapi nak buat cmana kan sayang. Imunisasi pun nak bagi kuat badan awak juga. Cuma risaunya lahai tengok awak lembik, memerap aje... Kesian sebab awak memang jarang-jarang nangis. Masa demam ni asyik nangis je... Takpelah. demam nak kuat kan sayang...


Jumaat petang tu papa bawak kita balik Temerloh. Masih monitor suhu awak yang kejap naik kejap turun. Risau sangat mommy ni... Petang Sabtu terus bawak pergi klinik. Suhu 39degree. masuk obat bontot. Papa belikan few slices of cakes, kita tiup-tiup lilin kat kampung pula dengan atok n nenek. nak tiup lilin pun menangis. poor you. mesti tak sedap sangat badan tu.

Bawak g klinik. Awak lembik nak tido je...
Kesian betul mommy tengok. T__T

 Papa semangat menyalakan api lilin.

Tapi kesian betul awak ye sayang...
Menangis je badan demam, x sihat. 


 Bila suap makan kek, steady je... 
Makan banyak plak tu... 


Lepas makan kek, makan ubat. Baru nampak awak ada energy sikit. Terus main-main. Dah berhari-hari mommy tak tengok awak main. T__T Mommy hati tisu. Ni baru anak demam je ni. Adesss la hai~~~


Ahad tu, kitorang gerak balik ke KL pagi. kasi Fatihah makan, makan ubat, tido... Dalam kereta, mula-mula dia meragam sikit. Berhenti kat hentian mana ntah isi minyak, tetiba dia menangis, menangis, menangis je dalam kereta. Blur aku tak tau nak buat apa. Masa tu dah siap isi minyak, dah nak jalan dah. AKu mintak husband berhenti, bawak Fatihah keluar kereta. Amek angin luar. Maybe dia frust tengok napa orang lain keluar kereta tapi dia tak keluar pun or rimas or ntahlah. Sebab dia ni memang jarang buat perangai, tu yang aku layankan aje. Bawak keluar, orang kat toilet senyum kat dia pun dia nangis. Oh mai, biasanya dia adalah peramah, siap senyum2 dengan orang. Kasihan.... Mesti dia sedang sangat tak selesa.... Bawak jalan-jalan kedai mesra, belikan biskut. Masuk kereta balik, baru dia bertenang. Huhuuhuhu...

Sampai KL, kitorang lunch dulu. Then g HUKM tengok ibundaku. Warded. Getting ready untuk operation Slip Disc. Tambah skrew kat tulang belakang. Ouch...

Masa ni memang rasa magik sangat sebab tengok awak dah boleh panjat-panjat katil, bawak diri main-main kat katil mamatok. Kalau tak, 24/7 tak nak berenggang ngan mommy. Mommy n papa pun terkejut tengok awak tiba-tiba dah boleh main. Tadi dalam kereta bukan  main eh eh tetiba menangis. 

Sebab macam dah baik je nih, kita bawak jalan-jalan ikea.





Tak nampak macam budak demam kan bila bawak pergi Ikea? 
T___T


8 November. Hari Ahad. Mamatok pun dah keluar hospital. So, kita celebrate besday lagi sekali dekat rumah ayang Alang. Kalini celebrate sebelah famili mommy pula. Ramai kanak-kanak. Pakcu pun datang dari Pekan, UMP nak tengok mamatok. Jadi kalini memang meriah ramai orang ada. Sebelah sini sepupu kecik ramai. Jadi mommy beli kek sebijik terus. Papa kata mommy bias. Kikikiki....




3kali celebrate besday... untunglah kau nak~~~ bukan celebrate apa pun sebenarnya. beli kek tiup lilin je... besday yang ke-2, ke-3 dan seterusnya belum tau lagi macam mana  kan... Sementara anak tengah sorang ni, layankan ajelah. Nak  panggil kawan-kawan buat makan-makan, rumah kita pun kecik aje... Yang penting, doa mommy... semoga awak jadi anak solehah, berjaya dunia akhirat, sihat tubuh badan, lancar lisan, ingat agama ingat Allah, baik kehidupan dunia akhirat, selalu ingat mommy and papa... Sob sob...




Friday, November 6, 2015

Bridal Shower Cik Lynn


2 oktober 2015 - tanggal kawanku bakal dinikahkan (by now of course la dia sudah bernikah). Sebab dah lama tak update blog and banyak benar benda jadi, maka mari buat throwback banyak-banyak2.

It was 6th September 2015. exactly 2 months before today.

We book the whole Damine21-Ampang for this purpose. Well, actually kitorang pun dah lama tak bersama-sama gathering kumpul bawak suami suruh jaga anak-anak sambil  kitorang bercamwhore ramai-ramai. So, occasionally kami pun akan cari sebab untuk bergatheringlah.

So, hey gurls. Cik Lynn dah nak kawen ni, kita plan Bridal Shower nak? semua orang pun kata nak lah. Mana ada yang kata tak nak. Makan dan ambik gambar. hey hey hey... Thats our favourite things.


Tu dia... bakal perantin kena tutup mata. Surprise surprise la kan.
Dia diberikan tema kaler,  tarikh dan disuruh bersedia. One of us akan p kutip dia. Kutip terus tutup mata.

Surprise~~~ tengok mata terharu dia.. Oh yea... makcik ni memang dah kena pakai purdah coz of permintaan bakal suami. Sweet kan~~~ 



So, here comes the pictures flood...















Di manakah anak daraku ketika ini? Ouh, makcik itu memang sporting. Dia boleh tido di kala omaknya sedang bersuka-ria menikmati juadah dan bercamwhore bersama rakan-rakan.

Nampak tak suamiku beserta sebijik stroller merah di situ? My baby you sedang lena tidur di dalam stroller berkenaan. Good girl you are.



Dah bangun tido. Maka disuruh bergambar.