Pages

Wednesday, December 26, 2018

Planner 2019

Gees... Kita dah di penghujung minggu 2018 kan.. Minggu depan adalah baki sehari dalam december sebelum kita cecah tahun 2019 pula.

Alhamdulillah. Mission besar nak tambah baby tahun 2018 tercapai. Ahaks. Walaupun plannya nak beranak bulan 11 sebenarnya. Nak juga sama besday month dengan mommy. Tapi apakan daya, tak dapat persetujuan pihak pemberi sperma. Hahahahaha... Insya-Allah kalau takde aral melintang, kalau dah tertulis rezeki dan rahmat pemberian dari Dia, bulan 3 nanti bertambahlah ahli keluarga kitorang. Insya-Allah and i am currently 27 weeks. Entering my 7 months of 3rd pregnancy.

Sebenarnya ada entri draft Hari Sukan Fatihah haritu. Tapi entahla mommy ni. Nak letak azam baru update blog 2019? Macam dah letak masa 2018. Hahahaha... Dunia blog ni pun dah tak glamer kan sejak ada IG ni. Tapi best bila buka balik and baca kisah lepas2 buat kenangan. Kadang ada benda yang dah tak berapa  ingat pun, bila sesaja buka balik blog, eh eh.. best rupanya bila ada sikit catatan masa-masa nan lalu.

Actually nak citer pasal Planner 2019 yang aku dah beli untuk preparation tahun 2019 ni. Baru 3 tahun menjebakkan diri dalam dunia planner. Bila ada planner ni, macam ada a simple Diary. Nak tulis panjang-panjang tak sempat, so tulis point form dalam planner. Macam Open Day sekolah anak. Hari terbuka, hari sukan, hari exam. Ecewah sangat, anak baru sorang masuk sekolah. Tu pun tadika 4 tahun je. Kah kah kah. Nanti la kau, aku masukkan kau kelas violin, kelas taekwando, kelas renang semua semata nak penuhkan planner mak kau. HARHARHAR. 

For 2018, aku terlalu fokus pada planner yg nampak cun. Siap dapat cover planner macam dalam box. At the end of the day, cover tu aku buang je. Sebab apakah motif nak pakai planner nak bukak tatap hari-hari tapi nak kena bercover bagai. and 1 mistake yang aku tersedar adalah, planner haruslah ada spiral tengah-tengah tu. supaya senang nak merujuk pada certain bulan atau certain week yang ko nak hapdate plan tu. Bukak terkangkang dia luas-luas senang nak tulis. 

So, kerana terlalu mementingkan spiral tengah tu, aku telah terlupa 1 lagi ciri utama dalam pemilihan planner, which is hardcover. Bahahaha... Entahla sebab nampak banyak sangat free gift jadi aku kelabu mata ke apatah. Beli pun online je. Sejenis planner dengan tidak hard cover adalah umpama membeli buku nota biasa sahaja dengan additional page tarikh. Hahahaha... Adoila.


 Datang with this package of box.
Which buat aku fikir, im paying for this box actually. 
Bahahaha..

 Dapat tote bag.
Bila ada free gift, make sure you want the free gift. 
Bukan sebab for the sake ko nak free gift ok.
Tapi ok la tote bag ni boleh lipat2 masuk dalam beg for use of shopping plastic kan.
#thinkpositive

Tadaaa... Whats in the box?
Yassin, Kahfi, sekeping Calendar, To Do notebook, sampul takde duit inside,bookmark,buku nota kecik, and the not hard cover planner. 
Kalau dah ada planner, adakah perlu sejenis To Do notebook?
Kataku di dalam hati.

Calendar ni memula aku nak buang je.
sebab aku prefer kalendar yang boleh conteng2.
Kalendar ni tokleh nak conteng, so tetiba ada doa harian plak kat belakang dia.
Boleh la aku hafal sebelum aku buang.
>__<

 To Do list notebook di samping planner.

Detail inside planner macam ni je.
Macam buku nota biasa je kan kan...
Aku rasa macam ok la kot sebab kat depan dah ada kalendar leh conteng2 tu.
Something important boleh tulis situ je. 
so page ni boleh tulis and decorate sukati takde had penulisan.
Kadang bukan ada benda nak ditulis hari-hari pun kan.
So boleh decorate manual ikut haritu nak plan apakah. gittew. 
Bulan march/april nanti aku update menu pantang ajelah kot. keh keh keh
#thinkpositive #bendadahbeli


On the other note, KALAU ada kejadian yang aku perlu bawa planner ke mana-mana, takdela berat sangat kan kalau bukan hard cover. We see how it goes. Tak perlu la kot aku nak membazir beli planner lain walaupun haritu dah usha-usha dah. Gigih sangat nak tulis planner kak?


Thats it. Next year i will buy a  DUCK Planner. hak hak