Pages

Wednesday, June 15, 2016

Motorsikal ku

I was a minah rempit. not that i like it, but because that is the only transport that has been provided to me. Aicewah.. bajet anak hongkaya apak kau nak beli kan ko kereta? ngahahaha...

1st motorsikal aku, masa kat UKM. Sepatutnya motor yang bapak aku beli dekat kakak aku, turun dekat abang aku, then turun dekat aku pula lepas aku masuk University. Itu janji papa. Tapi lepas aku masuk Univesiti, abang aku buat harta plak motor tu.Tahun pertama aku, tahun terakhir dia. So, aku bersabar ajelah sementara tunggu dia habis. Masa tu tumpang kawan, naik turun bas. Dapat plak asrama kampus luar, tak dapat duduk dalam area universiti. lagila kecewa dia punya jadual bas. Ada bas yang tak nak masuk dalam fakulti. Fakulti dah la ceruk ke belakang, masa tu fakulti baru buat building baru.

Lepas tak tahan sebab bas susah dapat, janji palsu nak dapat motor pun tak dapat-dapat, maka aku telepon bapakku menangis2 mintak motot. Kesian papa.. huhuhuu.. akhirnya dapatla jugak sebijik moto 2nd hand. Moto tu aku dah pass kat adik aku plak lepas tiba giliran dia.Masa nak pass kat adik aku tu, aku pun berangan la nak beli kereta. Tapi masa tu papa tak bagi beli kereta. Dia kata beli motor sudah. eh.. tapi macam ada survey2 kelisa dengan dia. Ada pun dia sajes Naza Sutera which is nasib baik aku tak berkenan, orang kata banyak gila problem. Dia pun macam ada sajes beli Swift tapi aku pun tak ingat sebenarnya bila kejadian ni semua. dah lama berlalu. Tapi masa aku nak beli motor tu, apak aku siap turun KL lagi dari Kedah nun untuk teman aku beli motor. Lovely doter la katakan...

Aku rasa macam aku pernah up entri pasal motor masa baru lepas beli, tapi aku godek-godek balik tiadalah berjumpa. Rasanya dalam tahun 2007.

Beli motor pun cash, hasil dari lebihan simpanan PTPTN dulu. Papa kata, walaupun beli cash, tapi kena simpan balik duit as if pinjam dengan bank. Masukkan balik duit dalam simpanan. Lepas selamat dapat kunci semua, papa bawak aku round-round KL. Entah jalan mana dia bawak aku balik, jadi jauh perjalanannya. Saja round motor baru kot.

Lepas aku beli kereta, motorsikal tersebut kebanyakan masanya tersadai sahaja di bawah rumah berembun berpanas. Nak start pun dah tak boleh. Ada one time tu, bawak pergi repair. Aku kasi adik aku masa tu dapat  belajar kat UM pakai. OK la.. terbela jugak nasib dia. Lepas adik aku dapat UMP plak, dia pulangkan motor tu. Abang aku plak pass motor dia kat adik aku. Sebagai menebus motor yang aku tak pernah dapat, hilang pula tu~~~ jadi, lagi sekali motorsikal tersadai di bawah rumah. Lama-lama dah susah nak start. Dari sehari-sehari kata nak bawak g repair. Ayah aku pun pernah mintak nak repair, then bawak balik Kedah. Tapi~~~ masa tu memang sayang lagi kat motor tu...Memang niat nak bawak g repair.

Lepas kawen, aku pregnant terus. Takkan la nak bawak motor pergi kerja kan.. Lepas bersalin, nak bawak beg pam bagai, memang tak la naik motor. lepas tu simpan niat, nak repair, boleh bawak anak naik motor jalan2 petang2 hari.

Tapi motor masih di situ. Berapa kali dah minta tolong adik bawakkan pergi bengkel siap nak upah. Tapi ada je hal, ada je halangan.

Sekarang dah anak 2. Motor masih di situ tak berepair. Husband? Dia memang tak prefer bini dia bawak motor. Dia pun takde lesen. ngeh ngeh ngeh... jadi memang motor tu tersadai je sampai dah berkarat, dah tak boleh tolak, dah jem.

Memang ramaiiii orang mintak nak beli. Tapi~~~ sayang punya hal. sob sob sob...

Sampaila pada suatu hari, ada kenduri bawah rumah aku. Orang-orang kawasan tu angkat alih motor tu letak bawah pokok. Lepas kenduri habis, motor tu masih tak beralih. Duduk je dia bawah pokok. Nak alih, motor dah tak boleh tolak. Sayu je aku tengok. Aku masih simpan niat nak hantar baiki dia. Tapi, takde sapa yang boleh tolong. 




dah berkarat-karat dah dia



Akhirnya, masa pakcik depan rumah aku tu offer kata nak beli, aku fikir lagi masak-masak. Ada sorang lagi pakcik yang nak beli, tapi dia tanya through kakak aku. Padahal jumpa je terserempak hari-hari pakcik ketua kawasan tu. Lagipun, makcik depan rumah aku tu kan jaga anak-anak aku... So, aku consider jual kat dia jelah...

Pakcik ni suka kumpul kereta dengan motor-motor antik. Jadi, rasanya mungkin lebih terjagala motor aku tu dengan dia kan....


13 June 2016.
Isnin haritu aku pergi JPJ tukar nama. Officially dah bukan aku punya.





Sebenarnya sampai sekarang rasa bersalah jual, sebab ingat nak repair, nak bagi kat ayah je, pos kat kedah. Tapi takde sapa boleh tolong bawak g repair. Jadi, redha ajelah.. Tak ke mana pun dia, aku masih boleh tengok dia lagi. Kat bawah rumah tu je jugak. Dalam keadaan yang lebih sihat.

Syahdu~~~


Friday, June 10, 2016

Baby Car Seat

Masa Fatihah lahir, aku takde kelam kabut pun nak cari baby car seat. Adalah tengok-tengok survey2 gitu-gitu je sambil sambil lalu beli barang baby yang lain.  Tapi takdela terasa nak beli sangat. Mak pak aku anak berderet 7 tak pernah ada  baby car seat. Abang aku pun anak dah nak masuk 5 pun tak ada baby car seat. jadi aku antara tak tau la nak pakai baby car seat ke tak.

Yang jadi kelam kabut nak beli just sebab ura-ura gomen nak wajibkan baby car seat tu. Aku rasa macam tak berapa nak praktikal kat Malaysia sebab kereta Malaysia ni kecik-kecik. Orang putih pun manade beranak ramai-ramai sangat. Ko p tengok kereta US, Uk and negara-negara yang mewajibkan baby car seat ni.. Luas kereta diorang. Kalau anak 4 berderet kecik-kecik macam mana nak selit baby car seat, mampu pakai Myvi je? Harga kereta kat malaysia ni pun boleh tahan bedebah dia...  Ko p oversea, kereta 2nd hand boleh dapat 4-5ribu cash and carry. Macam beli mesin basuh je kat Malaysia ni. Tapi jangan convert plak eh.. Pakai currency diorang lah. Pendapatan diorang. Ko debat kat sini lepas convert apa bagai, memang aku kalah. Cuma nak nyatakan, kalau ko kerja kat sini, pendapatan RM dan kereta in RM, memang sakit la bak hang. -satu hal plak aku nak xplen benda ni. harap hangpa paham -

Masa tu jugak ada sorang member opis aku kata nak bagi baby car seat. OK lah, orang nak bagi, kita terima ajelah. Cuma memula tu macam skeptikal jugak aku sebab dia mention nak cari yang 200 below. Huhuhuhu.. terus aku rasa nak mintak duit je, biar aku beli baby car seat elok terus. Aku ni jenis yang kalau membeli, nak beli yang elok terus. sekali belanja je. Kalau tak, dia dah besar sikit lagi kang, nak kena beli lain pulak. Ini pun salah satu sebab kenapa kitorang dok survey baby car seat ni.




Ni yang dapat hadiah..
Sebab dia dapat pun dah besar sikit, so nampak macam dia tak berapa selesa dalam tu.
Baby car seat ni sesuai untuk baby jelah. Dia ni dah toddler.


Masa survey tu, taste tak nak kalah aku ni, berkenan la pada brand Britax. Kita bukan hanya mahu baby car seat. Kita mahu baby car seat yang selesa. Macam kesian je kat dia, dah la kena paksa duduk car seat setelah sekian lama duduk di ribaan mommy, car seat tak selesa plak tu. ewahh.. alasan. Napsu serakah kebendaan mommy memang tak dapat dibendung. Survey  kat Manjaku brand yang takde brand pun aku pandang sebelah mata je. hati langsung terpecah-pecah tak mau tengok pun kalau boleh. Tapi aku layan je suami aku, sebab dia kata.. xyah la mahal-mahal... aku rasa berbaloi je beli mahal sebab anak pertama. Anak 2-3-4 nanti pakai yang tu je.. aaaaa... kan kan?

Rakan aku yang baik hati pun meminjamkan aku seat Britax dia. and aku sangat puas hati tengok Fatihah duduk, tidur selesa dalam tu... So, aku pun dah meroyan ke Britax ni. Member aku tu pun membantu la aku survey pasaran luar dan dalam negara, mana boleh dapat murah. Haritu aku lambat order dengan Barang Murahuk, habis terus offer dia. Lambat ke, takde model yang aku nak ntah. aku pun tak hengat.



Ni masa pinjam Britax kawan aku.
Nampak dia selesa kan?
Mak nyer pun terus meroyan nak beli Britax.

Masa tengah dalam pantang kan takdo kojo, kojo tengok henpon, tengok baby, tengok tv jo.. Jadi aku scroll balik page Barang Murahuk. Tengok-tengok ada diorang iklankan baby car seat Ferrari ni. Amboi ewah... anak naik Ferrari... 

Diskasen ngan hubby, memula dia reluctant jugak. Iyolah, isu dia masih kepada harga yang mahal. Tapi bila dah p sevey-sevey lagi yang murah sikit memang nampak kurang keselesaan dia tu, maka dia pun bersetujulah. Dia pilih yang ada isofix. Aku plak kata mahal. Hahahaha.... Last-last pilih yang Group 0-1 yang kat bawah tu. Aku pilih kaler merah. Nak pilih kaler pun boleh bergadoh laki bini. Laki suh pilih kaler hitam. Tapi merah murah sikit. Pastu dia suruh aku basuh kalau kotor. Malas nak layan bibir juih laki, biar aku je yang juih bibir, aku pun amek la kaler hitam. RM159 tau beza harga dia. Cis betoi.





Pasai lepas servey-servey memang tak dapat harga ni kat kedai baby Malaysia ni (g sevey kat 2-3 kedai je pun~~), maka kami berpendapatan harga car seat ni dah jauh murah sangat untuk brand ini. Kena tunggu shipping pun berbaloi pasal aku kan tengah coti pantang. Bukan nak p mana-mana lagi.






First time jalan jauh bagi dia duduk dalam baby car seat ni. Nampak dia selesa. Aku pun selesa sebab nak pegang baby sorang lagi. So, takdela aku kena kawal dua-dua orang sekali. Bila dia tidur dalam tu pun rasa selamat dan nampak selesa.

Fatihah pun baik je duduk dalam ni. Kitorang takde ajar dia duduk car seat dari baby. Tapi  masa bagi dia duduk 1st car seat dia tu, dia ok je. Nak je duduk. Alhamdulillah... baik sangat budak ni. Adalah masa dia meragam... If duduk lama sangat pun dia penat. Aku bukak jelah, tukar tempat dengan adik.

Jadi tuan-tuan dan puan-puan,
carilah baby car seat yang selesa untuk anak anda.

Sekian.






Monday, June 6, 2016

Persiapan Ramadhan

Salam...


Selamat menyambut 1 Ramadhan. So, harini siapa yang dah terkulai layu di tasik madu? Baru 2.30pm. Harap bersabar. ada lagi dalam 5jam. bertabahlah.

Harini aku macam kuat sikit. Aku pun tak tau makjun apa aku amek terasa tak layu lagi ni padahal dah 2 sesi pam. Itulah keindahan bulan Ramadhan. Kalau time puasa ganti tu rasa dah lembik-lembik dah time pam pagi pun. Kalau time tak puasa plak, pagi tu kalau tak breakfast, memang dah ketar perut dah lapaq. Ilek aaaa mak jemah, baru 1st day puasa. Ngahahhaha...


Weekend lepas sebenarnya suami aku plan nak balik ke Kedah. Tapi aku tak mo sebab kalau balik weken, puasa senin, takdela merasa bukak puasa kat rumah. Jadi aku kata nak tak nak p mana-mana. Nak prepare untuk puasa ni je. Sabtu plan asal nak p kelas jaet yang dah berkurun tak p tu, tapi penyakit malas datang menguasai.

Plan asal, kitorang nak mintak cater ngan kakak aku je untuk bulan puasa ni. Dia dah berhenti kerja, tapi dah convert jadi lecturer part time je. minta dia masakkan lebih sikit dari apa yang dia nak makan, kitorang bagi mangkuk tingkat je. So, balik takdela terkejar-kejar nak masak, nak kelek anak lagi. Paham-paham la anak kecik ni kan. Bulan puasa ni  pun bukan boleh amek lambat dari pengasuh. Dia pun nak masak berbuka jugak. memula kakak aku kata ok. Tapi lepas tu dia goyang plak. Anak kecik dia ada 4. Hahahhaa.. lagi ramai.

So, tetiba terwujud la idea masak siap-siap nanti balik rumah tinggal nak masak nasi and panaskan lauk aje. 




I am lucky enough ada husband super rajin. Dia tolong potongkan cili kering + tengok anak-anak while aku masak. kalau nak harap sorang je buat semua stok ni tak lepas jugak kot. Anak ni merap. Anak ni nangis. Anak ni nak susu. Lauk simple-simple aje. Pun ada 1 lauk aje ni. 


So, lauk buka puasa minggu ni settle. Minggu-minggu hadapan blom tau lagi~~~