Pages

Tuesday, June 25, 2019

Cara buka akaun syarikat Enterprise di Maybank

Orang tengah share cerita pasal raya, aku baru nak bukak cerita pasal buka akaun kat bank. Banyak lagi cerita outdated ni. Nanti akan ku karang satu persatu. insya-Allah..

Haritu dah cerita macam mana nak register syarikat ssm. Sekarang nak cerita pasal pasal macam mana nak buka akaun syarikat pula. Memula berdiskusi dengan encik suami, akaun bank mana nak bukak ni. Aku sajes buka CIMB je sebab sekarang interbank kan dah 0 charge dan dengar-dengar tak riki pun, orang kata boleh buka RM1000 je instead of Maybank yang kena bukak RM2000. Tapi lepas diskusi, suami insist untuk bukak kat Maybank. OK lah. Layan lah kalau kena buka RM2000 pun, sebab duit tu boleh je amek balik kan. Hew hew hew.

1. First thing first. Kena ada boranglah. Pergi bank dan minta borang untuk buka akaun syarikat. Enterprise ke Sdn Bhd ke. Ikutlah. Aku buka Enterprise dulu. Nanti kita upgrade Sdn Bhd k. insya-Allah.

2. Make sure kita ada introducer. Introducer ni orang yang dah ada syarikat yang buka akaun dengan Maybank jugak. Sila jangan lampi cari introducer yang ada syarikat tapi buka akaun dekat bank lain. Har har har. Masa isi borang buka akaun tu nanti, kena ada sign dan cop syarikat introducer tu. Kalau dia baik hati, minta dia bagi name card and kepilkan sekali dekat borang tu. Kalau minta name card kat aku, memang aku tak bagi sebab aku tak buat. Kompeni makcik belum ada keuntungan dan bajet untuk buat name card. hahaha..

3. Isi lah borang. 

4. Buat cop syarikat di kedai berdekatan. Nak buat kat kedai yang jauh sikit pun boleh jugak. Janji siap je. Cakap nak buat cop syarikat. Bulat ke empat segi ke, janji ada nama dan no pendaftaran SSM dekat cop berkenaan.

5. Kalau register enterprise, sila sediakan RM1000. Aku bawak RM2000 haritu sebab dengar orang kata. Sekali akak bank kata, RM1k pun cukup dah. 

6. Sila hantar ke bank, bawa borang yang telah siap diisi dengan cop syarikat anda. Tangan yang nak sign pun jangan ditinggal di rumah. Beserta IC ye.

Akak/abang bank akan check borang, sign-sign apa bagai, dan sila tunggu dalam tempoh seminggu nanti dia call, kena mai balik la bank. RM1000 ni aku lupa plak nak kena bagi masa hantar borang atau kena masukkan masa dia panggil 2nd time tu. Kalau tak silap aku, haritu bank panggil dalam masa 3-4 hari macam tu jelah. Datang balik, dia bagi no akaun, QR pay code, apa bagai semua tu lah. Lepas tu jangan lupa register Maybank2u bagi memudahkan urusan perniagaan anda.

Good Luck and all the best.