Pages

Friday, August 28, 2015

Adam Lai Restaurant


Apaknya sedang kempunan soft crab. Sejak dari bila ntah asek sebut soft crab, soft crab. Tengok rancangan AFC barangkali. Aku pun tak reti sangat soft crab ni. Yang aku tau, kalau crab tu, crab lah. Crab 2 alam orang kata tak boleh makan. Ketam batu eh? Haa... tengok. Memang tak reti sangatlah. Reti melantak aje...

Aku whatsapp kengkawan yang rajin sangat meneroka kedai-kedai makanan seluruh KL nih, diorang sajes few kedai. Especially yang ada Chinese  Cuisine. The nearest place yang diorang suggest from our home is Dataran Melawati. Maka kami angkat kaki la ke sana. Pusing 2x mencari Restoran Adam Lai. Bukan tak jumpa, tapi just nak make sure kedai. aicewah... Kedai dia deret belakang Restoran chef zubir wangsa grill.

Bila belek-belek menu, si suami sangatlah frust sebab tak ada la Soft Crab lahai... Maka menu crab terus bertukar. Butter Prawn aku yang insist nak. then aku mintak sayur. Encik suami mintak nak Tom Yam. Tapi apa barang restoran masakan cina minta tomyam. Plus, niat di hati nak suap anak makan sekali. Takkan nak bagi dia hirup tom yam. Jadi, tukar pada Beancurd with Crab Meat soup. Dia ada order salted chicken ke apatah, tapi menu tak sampai-sampai. Dia pun malas mintak sebab dah kenyang hirup sup.

Memula malu nak amek gambar. Macam dah lama tak buat perangai amek-amek gambar kat kedai makan. Sejak bersuami ni, jadi malu ngan dia. Kah kah kah. Kahwinla kamu, perilaku akan terkawal. Kah kah kah. Amek gambar ni pun henpon ala-ala kat bawah je.. Masih malu-malu.


Butter Prawn
Dah tengah makan baru ada rasa nak amek gambar. Butter dia banyak. Best!

Beancurd with Crab Meat soup
Semangkuk ni besar la jugak, tapi habis kitorg dua orang telan.

Two Combination Kailan
pun sedap juga.

Haaaa.... kan dah kata sedap...
Luas je nganga makan tu

Alhamdulillah...
Makcik ni memang sporting. 
Dia pergi tido time kitorang makan. Dari mula makanan sampai, hingga habis makanan. Maka sup yang kitorang oder dengan niat nak suap dia, terpaksa kitorang suap mulut sendiri.

RM66.30 total
Suami kata oklah... berbaloi.


Aku tak amek pun gambar  suasana restoran kedai. Remember that i is malu? Hahahaha.. serius.. rasa macam segan nak tala kamera amek gambar restoran. 

Komen suami : Not badlah. Makan sedap, harga berbaloi, anak tido.  Hahahaha


Maka dengan ini, diumumkan pencarian soft crab belum berakhir.



Oh ye.. makcik tu dah 10 bulan. 8.1kg. Alhamdulillah... gigi bawah dah naik 2 batang, gigi atas pun nampak macam dah nak turun. Dah boleh berdiri meniti-meniti tapi sambil pegang2 la.. jalan memapah pegang dinding or pegang kita. dah berani berdiri lepas tangan dalam beberapa saat. Everytime nak lepas tangan je, dia gelak-gelak sendiri apabendatah  yg lucu. 


Rajin baca buku.

Kalau bacakan dia 1-10, kemudian tutup buku, dia marah.
Bacalah ulang-ulang sampai aku pun dah bosan baca buku-buku dia.
Mak dia yang bosan. nanti nak heret suami p Big Bad Wolf nak borong buku.
Tumpang dia tengah rajin menghadap buku ni, nurture jelah dia dari awal.. 



Sekian. Wassalam.





Wednesday, August 12, 2015

People and media social


Assalamualaikum...

Dah lama tak menulis selain hal baby.
Actually, menda ni dah lama bermain dalam benak fikiran aku, cuma tak terluah dengan gaya penulisan sahaja. Apakah ayat ini? See, nak tulis pun ntah tak reti sangat bina ayat dah. Pembuka perenggan semua fail dah. Nangis cikgu BM aku kalau baca ni.

Apa yang aku nak sampaikan adalah, aku tak berapa nak paham sebenarnya bagaimana orang menggunakan laman sosial ni sebenarnya. Yang aku perasan ada beberapa kategori manusia.

1. Ada yang memang nak mencari glamer atau mencari kawan. Yang jenis ni, memang add je siapa-siapa pun yang nak 'Add Friend'.
2. Golongan yang nak kawan-kawan atau sedara-mara sahaja yang dalam lingkungan Friends dia.
3. Dia create 'Facebook' or 'Instagram' tapi takde update apa-apa. Just nak tengok-tengok update orang.
4. Dia create 'Facebook' or 'Instagram' tapi nak guna untuk shopping online je.
5. Dia create 'Facebook' or 'Instagram' tapi nak stalk orang.

Sebenarnya tak kisah la pengguna media sosial ni terdiri dari kategori mana, tapi yang aku tak berapa nak paham tu, adalah kategori ke-3. Dia create tapi takde update apa-apa, ok lagi. Tapi dia create, takde update apa-apa, tapi bila orang lain update gambar anak-anak, update status, or update apa-apa ajelah, jenis nak mengkondem aje.. Tengok-tengok lepas tu ajak orang mengumpat

"aku tak paham lah.. benda tu pun nak update".
"asyik-asyik upload gambar anak dia, macam  orang lain takde anak".
"Taulah dah ada anak, alaaaa excited anak first je tu"
"macam ko sorang ada suami" 
"check in hospital pun nak update. nak bagitau dia pegi hospital private la tu"
"Tau lah pegi umrah. tu pun nak upload gambar. nak g buat ibadah ke nak tunjuk2?"

Memang ada manusia jenis macam ni. Semua orang buat benda tak kena. Cuba kalau orang tu update dia check in hospital, ko pikir je.. napa dia ni, tak sihat ke? ada family member sakit ke? tak kisahlah hospital private mahal mana pun yang dia check-in. Percayalah, walau sekaya mana pun orang tu, tempat last dia nak pergi adalah hospital. Sebab hospital adalah tempat orang sakit, tak sihat. Kalau orang upload gambar pergi umrah tu, cuba kita bersyukur dapat tengok keadaan Kaabah/Mekah dari gambar yang dia uplaod. Nak tunggu rezeki dapat pergi sana, ntahla tak tau bila kan... Atau yang dah pernah pergi tu, boleh la menggamit rasa kerinduan nak pergi ziarah lagi or tunaikan Haji pula.

Lepas tu banyakla juga orang share-share artikel pasal, kalau pregnant or dah ada anak tu, tak payah la nak update-update sangat kat media social kerana nak menjaga hati orang yang belum ada anak. Apa ke dah masalahnya? Apa kata tukar pemikiran. Orang yang belum ada rezeki anak tu, bila tengok kawan-kawan yang dah ada anak tu, tumpang rasa bahagia dan mintak dia doakan rezeki untuk dia pula. Minta kawan-kawan yang mengandung tu, doakan rezeki untuk dia pula. Mana tau, lekat doa ibu mengandung... Or, kalau tak suka, jangan tengok. Macam masa aku tak boleh kawen tapi kawan-kawan dah kawen... Aku avoid tengok diorang hepi just sebab aku tak nak emosi terganggu. Tapi takde la plak aku kondem macam-macam. Tapi aku curi-curi jugak tengok. Tapi kalau kemesraan over melampau peluk-peluk cium-cium ngan suami isteri tu, aaaaa tu tak yah la upload melainkan ko memang bukan Islam. Kan tak baik mempamerkan kemesraan suami isteri di khalayak ramai. (berapa banyak tapi daaa~~~)


Dah tu kalau semua orang create akaun, semua orang tak update apa-apa, buat apa ada akaun in the first place kan?


Aaaaa... tu jelah nak merepek. Sekian...