Pages

Wednesday, December 26, 2012

Wordless Wednesday


25-12-2012/ 7.21pm/ 3.015kg.

Welcome to the World.
Latest addition to the family.
Semoga kamu dilindungi, diberkati dan dilimpahi dengan kasih sayang dan rahmat dari Allah s.w.t
Amin.




Monday, December 24, 2012

Singapore - 1 day trip (PartII)

Part I


Singapore is an ohsem city i tell you. pembangunan nampak sangat terancang dan teliti. susunan bangunan sangat kemas dan bersih. rasa terkagum-kagum melihat kawasan-kawasan perumahan dan kawasan bandar Singapore.

see... ini adalah kawasan perumahan.
siap parking bertingkat.
kemas.

setiap area perumahan WAJIB ada kawasan riadah
tempat mereka berjogging2, bermain2
kemas


Actually mommy n daddy ke Singapore kerana ada dinner apatah. memang la nampak macam usaha gigih, sungguh jauh perjalanan dari utara ke selatan, siap seberang border lagi hanya untuk dinner. ppfftt... apakan daya, takkan nak larang. mereka pun dah besar. dah boleh buat keputusan sendiri. Kita sebagai anak-anak, hanyalah mampu memberi sokongan yang mana yang termampu... Hahahhaa...

So, kami ke Marina Bay untuk check out the area.

ohsem city~~
menurut kata kazen saya, this is where the big bank located.
see~~ Maybank ada di sebelah kanan sinun...

ops... im in the building already...
checking out the Convention Centre.


Marina Bay 
Sands Grand Ballroom 



check out the lamp!
kalau letak dalam rumah i yang kecik itew, terus tak boleh bergerak dah dalam rumah



sekejap kat luar, sekejap kat dalam.
ni kat luar plak lah..


louis vuitton single building from outside

eh...tetiba dah ada kat dalam
mommy daddy selamba masuk berlagak macam orang  kaya
maka saya pun terpaksalah masuk juga dan berlagak macam anak orang kaya
snap picture takut-takut sebenarnya nih..

berasa seperti Louis Vuitton saya yang punya!
muehh.. (bunyik ntah bila boleh merasa)
mengapa macam ceria syok sangat sengeh budak tu?

za famous swimming pool over the top

la papito n mamito feeling honeymoon~~~

lihat petanda warna merah yang saya warnakan di belakang sana?
daddy make me go there to take photo
so, terpaksa jalan jauh sikit semata-mata nak turun situ and amek gambar kat kadbod berhias itu.

Oleh kerana daddy makes me turun to take picture with that thing, so i make daddy turun jugak to take my photo. Then daddy makes Pak Ngah turun jugak to take our photos after daddy took my photo. Then daddy take my photo with pak ngah when i have took the photo of daddy and pak ngah. 
Mommy?  Dia malas jalan. ajak tengok handbag dia rajinlah...


Walaupun masih belum puas berjalan-jalan, namun perut yang lapar dilupa jangan. Kalau tak silap saya, this is Geylang, Kampung Melayu. Kalau tak salah la.. Kami ke sini pula untuk makan tengah hari. 


Kami diperkenakan Nasi Ayam Hainan.
Harap maaf, gambar sebelum tak dapat diselamatkan.
Kerana kebuluran yang tak dapat ditahan-tahan, hanya gambar selepas sahaja yang sempat.
Licin.

Oleh kerana this is an ad hoc trip for me, maka 1 sen Sing Dolar pun saya tak tukar. mengharap belas ihsan sepenuhnya dari ayahanda. Saya mengadu pada daddy, kaki sakit kerana pakai wedges. Dia buat dek aje. Tetapi tiba-tiba Pak Ngah ajak naik balik kedai kasut itu and i got this polkadot shoes Pak Ngah belanja. kihkihkih... ala.. tak ingat dah berapa $. Rasanya tak sampai $10 pun. TQ Pak ngah..



Rasa macam dah letih menaip and gigih edit picture.

 -To be continue-




My sister macam akan bersalin harini or esok. tadi dia kata dah opening 3cm dan dah warded. Doakan keselamatannya. Semoga dipermudahkan. Menunggu new addition to the family. anak buah ke-7. insya-Allah...



Wednesday, December 19, 2012

Wordless Wednesday

yesterday...



waaahhhh.... first time buat wordless wednesday ni!!!
hahahahahhaa


Monday, December 17, 2012

Singapore - 1 day trip


Actually i am too excited to write about the craft class that i went last Saturday. tetapi entri melawat Singapore sejemput masa cuma belum  tulis ey.. 


and here it goes...

Pada suatu hari, omma dan appa plan mahu ke Singapura menaiki Neo hensem saya. Plannya adalah, mereka akan drive ke sana. TIba-tiba pada suatu hari, omma sms - 'Nak ikut p Singapore tak?'  Tarikh omma men-sms saya adalah, pada esoknya passport saya tamat tempoh. Maka dipadamkan niat nak pegi Universal Studio konon. Pada hari ibu bapa sepatutnya berangkat ke Singapore, hari mereka tiba di rumah, didapati appa dalam keadaan ini. 



Maka terus terimbau kenangan lama, di mana sewaktu kecilku, dijagakan diri ini, luka yang dirawat, dibawa ke klinik, disapukan minyak, susah payah mereka membesarkan dan menyekolahkan saya, maka tidak sampailah hati ini membiarkan dirimu pergi begitu sahaja. I said to them- if daddy n mommy nak tunggu, saya pergi Pejabat Kadi mintak mereka nikahkan saya sekarang.. Tiba-tiba guruh berdentum. Tolong jangan mereka sangatlah hishhh...

Orait, i say to my parents, if diorang sanggup tunggu pagi Sabtu itu, saya renew passport dahulu. sekejap aje. dalam sejam dua siaplah. Hew hew... Maka mereka pun suka kerana nanti ada driver. 

Esoknya pagi-pagi dah pegi Jabatan Imigresen, orang dah beratur panjang giler. Apsal semua orang nak buat possport time ni? Apsal semua orang macam kaya sangat pergi jalan-jalan oversea ni? (tak puas hati) Kedai amek gambar passport semua bukak awal-awal pagi itu kerana rejeki mereka lah. mereka tau ada orang last minit macam saya nak buat passport, kalau tak bukak kedai rugilah. So dont worry to all last miniters, Kasik RM12, dapat gambar 4 keping, borang diorang isikan, ic pun mereka fotostatkan. Siap! Pergi beratur panjang-panjang kat jabatan imigresen.


Lihat ramai orang sungguh ni. 4 jam baru setel. Appa kata... "hang kata sat sajaaa...". I counter back kata "Mana nak tau ghamai mcm ni..." Kahkahkahkah... Ala... appa ngn omma balik umah pun. Diri ini ditinggalkan kesepian aje menantikan passport ittew siap berseorangan diri... T__T

For everybody's info, Jabatan Imigresen dibuka sehingga jam 10 malam sempena dengan cuti sekolah. See.. sangat bagus kakitangan kerajaan Malaysia kita ini. Sanggup bekerja lebih masa supaya rakyat Malaysia dapat berjoli katak di luar negara. I say you, sapa nak renew/buat passport, better pegi petang, sebab by the time passport saya dah nak siap, orang dah tak ramai. Siapa yang datang kemudian macam tak perlu tunggu lama sangat. 

Passport siap, dan ZASSSSS~~ terus ke Singapore. gile hebat terus siap passport, terus pegi oversea on the same day. Kahkahkah...

Daddy bilang suruh saya rehat dulu. Maka dia drive hingga manatah, jalan jem gile, bumper to bumper tapi tak tau  kenapa. I is tido di belakang. 

Sampai kat manatah, appa dah tak larat, maka driver gagah take over. Jumpa pak ngah n mak ngah kat R&R Gelang Patah. Agak cool jugak R & R ni. design dia lain skit. Tak ramai yang lepak situ, so at the time kitorang makan and minum-minum tu adalah waktu yang selesa. 

dalam toilet pun mesti boley..
i am wearing 3" wedges.

R&R Gelang Patah
Broken bracelet R&R


appa with pak ngah

the girls club


I drove all the way to Singapore. Oleh kerana bawa kereta masuk Singapore, make sure you bawak you punya kereta insurance policy dan juga geran. Mereka nak tengok aje. We pas the border line, give the pasport to be stamp and lepas tu kena beli Autopass sebanyak $10 Sing dolar. harga kad $7 dolar, harga kredit dalam kad $3 dolar. Autopass adalah wajib di Singapore. nak topap, boleh topap di mana-mana stesyen MRT. 

Malam itu, sempat singgah sebentar di rumah Pak Su untuk melihat dan menjenguk nenek di sana. 

Nenek comey~~
saya dah serabut alam dah masa ni..

Antara saudara yang ada di sana...


Balik tidur rumah Pak Ngah, terus tumbang sampai besok pagi. Pak Ngah nak ajak meronggeng tengah-tengah malam pun i dah tak larat. ZZZZzzzzzz


-to be continue-


Friday, December 14, 2012

Dear blog


Dear blog...

im sorry for neglecting you for this pass few days... 

i'll list down things i should done...

1) i have 4 baju kurung to be done for a friend
2) i have 1 baju kurung for my mom's friend and she need to wear it before 27/12.
3) i have 10 bedung, 10 barut baby to be done for a friend that i said to be delivered at 24@25/ Dec
4) i have 5 baju kurung pahang for another friend
5) my sis is going to give birth anytime soon and she ask me to sew the sarung bantal, sarun tilam n baby quilt for in 1 set.
6) my on going project yang macam tak jalan sangat coz im a busy bee

7) to go to sewing classes every saturday
8) to rewrite my sewing notes from classes

9)  my house is a complete mess
10) laundry- need to do some hand washing and u know la the weather now.. cewah..sempat salahkan cuaca...
11) lampu bilik belakang rosak suda. need to find a wayarman la plak kot. sekali fius dapur pun rosak juge.


Recently, i just finish an ad hoc project, a freelance/outside work. For the first time ever memberanikan diri ambil projek luar yang tak pernah buat pun sebenarnya,  and Alhamdulillah it went well. Thanks to my co-partner yang tolong sama. Memang tak jangka boleh buat sebenarnya. Rezeki yang datang tiba-tiba, boleh la buat belanja baiki wayar kat rumah. Alhamdulillah, thanks Allah...


This saturday, after going to my weekly sewing class, im going to attend another craft class, insya-Allah i really hope i can make it. I am so very the tak sabar jugak la rasa macam nak pergi. Harap-harap bukan poyo rasa nak pergi pada hari ini sahaja, bila tiba masa jadi malas. hahahaha


See, i have so many things to do in my life. Yet, when i go home, i just could not resist to lay down and out of nowhere, tetiba dah melayari bahtera rumahtangga. eh... no no... dah belayar entah ke mana sehingga pagi menjelang tiba. im out of energy. kalau masa muda-muda dulu, boleh tido sampai 2-3 pagi pun. sekarang pukul 10 malam, mata sudah seperti teratai layu di tasik madu. is it because of the age factor? 

hmmm... i think i need to exercise, to work out. Give me back my stamina!!!

or is it just me yang makin bertambah malas? ZZzzzzzz


Friday, December 7, 2012

Tudung Aidijuma - cetusan IDea Datin Norjuma


Saya rasa saya tak perlu kenalkan lagi tentang produk ini. It is famous and fabulousity y'all... Di kala zaman shawl belit sana, belit sini sedang meningkat naik, Datin Norjuma bangkit menaikkan semarak semangat bawallers tegar- macam saya. hahaha... Kerana bermuka besar dan masih tak allert dengan pembaharuan dan perubahan fesyen, maka saya masih stick dengan pemakaian tudung bawal saya. Ehem... ada jugak time yang gatal-gatal try pakai shawl juger~~

Kalau tengok website and facebook Tudung Aidijuma, memang boleh  meroyan. Selama ni dok usha-usha je. tengok-tengok, pandang-pandang dari jauh. Tetiba dari kejauhan itu, saya terlihat ini!!!






Oh mak ai!!! 

Macam takde pedoman hidup, saya terus terjah website dia. Nak shopping pun senang. tak payah nak register dulu, terus boleh sumbat semua yang nak di tamak-halobakan dalam shopping cart. click-click aje. tak perlu bakul dan beratur di kaunter. Tengok Norjuma pakai kan semua kan nampak cantik kan? Memang cantik la y'all... 

Dalam tiada pedoman itu, saya berjaya mengawal nafsu serakah saya. Hanya 4 sahaja yang berjaya dirembat. Teringin jugak nak merasa beli polkadot itu, tetapi sewaktu pembelian, tak ada dalam website. jadi saya terjah tudung 2 tone 3 helai, tudung bawal 1 tone biasa 1 helai. SAHAJA. 

Di Subuh hari, berusaha bangun dengan wajah tanpa secalit mekap dan tanpa mandian, terus menggedik feeling-feeling model tudung aidijuma. Hahahaha... Gigih edit picture sebab bilik seorang tailor ini bersepah sangat dan malu la untuk tontonan umum. hihihhihi..


cream



peach

purple

saya ambil 1 putih plain, kerana saya sangat suka warna putih. 
err.. dan juga untuk dieksperimen di kemudian hari. 
boleh la try-try tambah benda-benda lain kat tudung tu kemudian kalau rajin. 
ngehngehngeh...

Pastikan yang original.

If y'all tengok, model tak bertauliah itu adalah tudungnya berkedut-kedut tidak di iron. Dia memang pemalas sikit. Ampunilah dia. Tetapi lihatlah, tanpa di-iron pun tudung itu mampu bisa berdiri tegak, apatah lagi sekiranya dia di-iron. I love my purchase~~

Customer service dia sangat pantas. Saya email mereka pasal payment and i ada salah tulis alamat. tempat tinggal sendiri pun lupa unit berapa. Choih.. Sekejap petang itu juga dia reply. Bukan sekali, tapi 2 kali. iyelah, tukar address tu i bagi email lain. Email tu pun dia reply. Tunggu punya tunggu, parcel tak sampai jugak. So i check their facebook, dia ada listing parcel number kat situ. So, saya email diorang mintak confirmkan tracking number untuk order i, cakap parcel tak sampai lagi coz surat pun tak sampai ke rumah. Email dia reply, siap bagi print screen information kat Pos Laju lagi. 

Then tak lama lepas tu dia call, suara risau benar sebab parcel tak sampai. Macam risau anak kucing belaan belum pulang-pulang lepas keluar bermain. Dia suruh i call semula kalau parcel tak ada juga. Cari saya ye, sambil mengulang namanya berulang kali. I saspek i cakap dengan Datin Norjuma sebenarnya tapi dia bagi nama lain. Hahahaha... Ini nama dia perasan aje. K bye.

Jadi, lepas check dengan website Pos Laju, maka parcel tersebut ada di pos office dan harus collect di kaunter. Selepas selamat amek parcel, saya email mereka lagi, just to inform parcel dah selamat di tangan. Email itu pun mereka reply. WAH!!! memang terasa dihargai sebagai seorang customer. Padahal beli 4 helai aje. 

Maka itulah yang membuatkan saya teruja untuk up entry ini. Tiada didalangi sebarang sponsored post kerana saya masih bukan blogger siapa-siapa. Kihkihkih... See... make your customer happy, and im happy! Tudung cantek sangat dan sekarang dah confuse baju mana yang sesuai nak pakai ni... Hmmmmm.....


Actually harga biasa mereka tanpa Sale pun, takdelah mahal sangat. Untuk tudung 2/3 tone dalam RM15, i consider murah lagi la. Cuma bila time Sale ni jadi RM10, so i tot, WOW! WOW! WOW!!!!


Sila pergi shopping dengan mereka. Customer service mereka excellent! dan mereka melanjutkan usia SALE mereka sehingga 15 December ini... Happy shopping y'all...




Layari facebook mereka - https://www.facebook.com/Aidijuma

Happy Weekend y'all~~~
Assalamualaikum...


Thursday, December 6, 2012

December...

Ola December!!!

Fiuh... feel like the time is running. Sudah penghujung tahun.

I wanted to update my very short trip to Singapore on last weekend. Tapi macam banyak nak tulis, and byk picture nak edit tambah watermark and i dont want to leave my blog alone and empty in this sweet December. 

So i decided to update a bit, but more to my sewing activity. Boleh la kan...

This is just the baju kurung biasa. 
So, saya tak amek gambar keseluruhan baju.
Just to highlight the bunga-bunga yang saya jahitkan di sekeliling leher + lengan tuan punya baju.
She like it! Alhamdulillah...
and the baju kurung fits her well..


Ini adalah contoh pola untuk baju kurung moden.
Cuba lihat betul-betul.
Macam lukis pelan apa je kan...
Masa ni nak study balik konon.
Banyaknya formula tak sure boleh ingat balik ke tak.
Pola ini iaitu pola asal yang belajar dalam kelas dah selamat kena potong-potong dah.
ini lah pola untuk baju kurung moden yang telah disiapkan INI


Ok.. that's all for now. Wait for my short trip update? Haha... insya-Allah.. Till later~~~
Assalamualaikum...


Friday, November 30, 2012

Kain bedung baby n kain lipat batik

Holla! Assalamualaikum...

Mana pergi sudah semangat nak update hari-hari dalam bulan November ini? bz barangkali? Ahhh... itu alasan semata-mata. Tiada apa yang nak dibusykan sangat. cuma jari jemari tak berapa reti nak menari-nari atas keyboard.

To excuse my senyapness, saya upload apa yang telah disiapkan beberapa ketika sudah for my updates on sewing activity.


bedung for my sis baby.
its pink and yes, its a baby girl..
i was force to do this...



kain lipat batik for a friend.
and i got 5 pairs of baju kurung pahang to be done for her too.
fiuuuhhh.....



Thats all for now. Happy weekend everybody! For those yang bakal melangsungkan perkahwinan or majlis, semoga dirahmati Allah. Cheers~~~






Monday, November 26, 2012

Sempena Hari Jadi

Assalamualaikum....

This is my first entry setelah bergelar 30-an. On last friday, i was officially 30. 

Alhamdulillah, thank you Allah for all the blessings i had in life.

Sebenarnya masih terlalu jauh diri ini dari sesuatu yang dipanggil sempurna. Terlalu jauh. insya-Allah pada waktu mendatang yang dianugerahi Tuhan, saya mahu muhasabah diri dan menjadi sesuatu yang lebih baik. Semoga diperkenankan Allah.

Tahun ini berbeza dari tahun-tahun lepas sebab tahun ni memang takde mengharapkan apa-apa. Tidak mengharapkan apa-apa is dari hati, bukan dari mulut semata. Biasanya mulut je kata tak nak apa-apa ,tapi dalam hati meroyan mau adiah ngn dinner best!! Hahahahhaa

Ironinya, bila kita tak mengharapkan apa-apa, masa itulah kita dapat macam-macam. Ngeeeee... Unexpected cupcakes, member opis belanja lunch, then kawan belanja dinner, and i got so many kampung fruits yang hohemGii sedapnya... Durian kampung dengan durian beli tak sama kan... Durian beli kena bayar. Kadang-kadang dapat yang tak sedap pun. hahahaha... ini dah la free, dari kampung originally dan kompem sedap! And all those susah payah nak bawak dari jauh, dengan baunya lagi. Perlukan pengorbanan tau tak? Hahaha...

And all those warm wishes from sms and fb, buat saya terharu. sebab menaip happy birthday untuk seseorang kenalan dalam fb juga perlukan effort tahu kan? Pernah je saya tengok events kat fb, dan buat tak tahu. hihihi... Oleh itu, thanks to all friends and family yang wish.






Alhamdulillah untuk nyawa ini. Pada usia ini, sebenarnya saya berangan sudah punya anak dan suami. kihkihkih. tapi apakan daya, Allah kan lebih tau apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya.

Maka saya beranggapan bahawa Allah mahu saya berusaha keras atas minat saya atas jahitan dan berusaha sebaik mungkin untuk menjadi seorang usahawan wanita yang berjaya. Kemudian, bila dah dilatih diri bersabar dan bermuhasabah diri selalu, dengan izin-Nya maka datanglah sesuatu yang baik bagi pelengkap diri. Amin...

Bersangka baik itu pun ibadah. Bersangka baiklah dengan Allah. Dia lebih tahu... 



Tempahan makin banyak weh!!!!!!!!!!!



Wajah 30 saya. Dengan baju jahit sendiri dengan kain orang bagi.
diimport khas dari terengganu
kain serai wangi ke apatah nama dia.




Kaka Feat Zizan - bawa daku pergi.
Terasa macam nak jalan somewhere...
Bestnya kalau ada someone nak bawa daku pergi bawa buku merah~~


Friday, November 23, 2012

Its my Birthday!!

Happy birthday to me~~~
Happy birthday to me~~~
Happy birthday to me~~~
Happy birthday to me~~~

Yes yes... today is my birthday. I got so many to write, but kepala otak tak berapa nak set nak tulis apa. Kena dalam keadaan bersedia. Macam semua nak tulis, semua nak draft, lastly cukuplah saya coretkan ini dahulu... Just to remark the day. hehehe

Aint this super cute!!!!



Wednesday, November 21, 2012

Kurang sehat

Pagi tadi saya bangun awal macam biasa, sebab jiwa kacau mood menjahit tak datang. hahahaha... maka golek-golek atas tilam dan main game dalam henpon. Harini dapat pecah rekod yahooooo

Badan rasa panas. harap supaya demam supaya tak payah pergi opis dan boleh menjahit yahooo...  tiba pukul 7, saya pun bangun dan terus mandi. bukan untuk kebahkan panas di badan, tetapi adalah kerana sakit perut, nak buang air besar. alang-alang masuk toilet, saya pun mandi. biasanya 7.30 pagi baru nak mandi siap-siap g opis.

lepas mandi, lepak baring dalam bilik. rasa badan panas. okeh. kompem leh MC ni. 8.15 plan nak tido, tapi apakan daya mata tokleh lelap. rasa-rasa badan, kenapa macam tak panas dah ni? berbelah bahagi. nanti pegi klinik doktor kata tak demam punnnnn~~~sambil cebik mulut kat saya kata - "ellleeehhh...nak MC la tew". Maka ingat nak amek half day je sebab hati memang dah set nak duduk rumah je.

okeh cuti dah nak habis. sayang cuti. Maka dalam beberapa minit berputar-belit membuat keputusan, terus bangun, capai baju yang dah siap bergosok, carik tudung, gosok terus siap. sempat bancuh air nescafe sebelum pergi kerja. masuk kerja 8.30. 8.30 baru I keluar rumah. iye... sangat tidak berdisiplin punya buaya. 

Maka dengan ini, saya berada di opis. masih dengan harapan supaya esok badan panas supaya demam dapat MC 2 hari pun jadilah....


Saya akhiri dengan menghiburkan anda dengan video dari ustaz Azhar Idrus. semoga menjadi panduan kepada ibu bapa di luar sana. Hahahahahaha




Tuesday, November 20, 2012

Kekejaman Zionis dan Kesengsaraan rakyat Palestin dan Gaza.

Im in a self-crisis now. Macam-macam perkara terjadi yang mengganggu gugat emosi dalaman. 

But after watching a documentary about Gaza, i thought.. Ya Allah... what i am facing now is nothing compare to what they have to go through. Everyday with bombing. Everyday people dying. And everyday risk to face a death by gun fire or by the massive bombing. And yet, they continue life and try their hardest to protect their family, their country. Protecting Masjid Al-Aqsa in Baitul Maqdis (Jerusalem), the third holiest mosque in Islam after Masjid Al-Haram (in Mecca) and Masjid An-Nabawi (in Medina), both in Saudi Arabia


Maybe we cannot do much. But we can try to do a little. Maybe dah biasa makan McD, lepas ni boleh at least cuba kurangkan, sampai satu tahap stop terus. Maybe we use to drink Coke, if tak boleh stop terus, try to reduce it. A little effort is better than doing nothing kan?



I copy paste this from fb...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

TAK MAU BOIKOT!

"Boikot-boikot ni tak praktikal..." kata seorang teman kepada saya baru-baru ini.
"Mengapa?" tanya saya.
"Kalau kita boikot produk-produk tu, kita juga yang susah. Bukankah anak-anak kita juga yang bekerja dengan syarikat-syarikat berkenaan?" jawabnya dengan satu soalan.
Saya terdiam. Ada logiknya.
"Kita belum kuat, jangan cari penyakit,"tambahnya lagi.
"Kalau begitu bagaimana kita hendak melahirkan kebencian tehadap Zionis?" kata saya.
"Perlukah kebencian dilahirkan?"
"Kalau kebencian tidak dilahirkan, apa maknanya?"
Dia pula diam.
"Kalau awak setuju dengan kempen boikot produk Yahudi ni...ada cara lain?"
"Kita tak boleh buat apa-apa,"ujarnya selamba.
Sikap inactivenya itu mengingatkan saya satu kisah yang saya dengar diceritakan dalam satu rancangan TV9 oleh Ustaz Zamri "Mantop" satu ketika dahulu. Kisah bagaimana ketika Nabi Ibrahim a.s dibakar oleh Raja Namrud dengan api besar. Melihat api besar itu, seekor burung kecil segera mengambil air dengan paruhnya yang kecil lalu dititiskannya ke atas nyalaan api besar itu.
Perbuatan burung kecil itu ditertawakan oleh burung-burung yang lebih besar.
"Apa gunanya air yang setitis itu?" Burung besar menyindir.
"Untuk memadamkan api yang membakar kekasih Allah Nabi Ibrahim," jawab burung kecil.
"Ha..ha..ha usaha yang sia-sia! Adakah api yang sebesar itu mampu dipadamkan oleh setitis air?" ejek burung besar lagi.
Anda tahu apa jawapan burung kecil?
Jawapannya begini:
"Aku yakin bahawa Allah tidak akan bertanya kepadaku apakah dengan usahaku api itu berjaya dipadamkan, tetapi Allah pasti bertanya apa yang telah aku lakukan untuk memadamkan api itu..."
Mendengar jawapan burung kecil itu, sekalian burung yang besar terdiam.
Ya, kalau kita umpama "si burung kecil" dalam usaha memerangi kekejaman Yahudi... siramlah walau "setitis air" untuk memadamkan keganasan.

Carilah BUKTI dan SAKSI keperihatinan kita terhadap nasib umat Islam dihadapan Allah nanti. 

Share this article.

Petikan dari buku "Beduk Diketuk - Pahrol Mohd Juoi (Telaga Biru)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------



find GEORGE GALLOWAY in youtube and see how he stand and talk about Palestine and Gaza. There are so many videos on him.

this is one of it.


when you refuse to at least contribute a little for GAZA, just remember those children faces... They died syahid while we are MAYBE contributing to it... just start a little, bit by bit... insya-Allah... 





Sunday, November 18, 2012

Hari Raya Haji 2012 - Part III

Part I
Part II

Wallah... Nak raya haji pun nak berpart bagai. This will be the last part, i promise you. Cumanya kalau tak sibuk-sibuk cerita yang part 3 ni tak best la jugak. Sebab raya haji kan Hari Raya Korban. Maka hari ke-2 Hari Raya Haji ini merupakan hari kami (merekalah sebenarnya) geng-geng di kampung melakukan korban. Tumbang berapa ekor tak sure la plak sebab sampai kampung lambat skit. Lembu dah selamat terkorban. Kikiki...

Oleh kerana bawak budak-budak yang eksited nak tengok lembu kena sembelih, atau pun macam lebih kepada orang dewasa yang eksited nak suruh budak-budak tengok lembu kena sembelih, maka kami singgah ke masjid tengok lembu orang lain kena korban.

Seterusnya hanyalah entri bergambar...

the 3 excited siblings nak tengok lembu kena sembelih.
Icad sorang je yang dah mandi

Picture taken by Icad

Pengorbanan seekor lembu

WuuU~~~ banyaknya darah...


Lembu ini gagah. tak berbunyi. tak meragam.
Dia macam redha.
Saya rasa dia hensem.

Muka serius masing-masing.
Kakak ipar tak habis-habis menyelami perasaan seekor lembu.
Iman pula tak lama lepas ni, dia menangis.
Hati kaca

Sesi sampai kampung lepas tengok lembu kena sembelih, terus buat keje.
Sila kenalpasti pelakon-pelakon tambahan.

Ini situasi sebenar mereka yang betul-betul bekerja

pusat memproses daging lembu

lagi gambar lakonan 

omma dan my mak njang

di kala anda melihat gambar  ini, adakah terdetik di hati anda mengapakah ada ramai orang yang memproses telur? adakah memerlukan manusia seramai ini? 

sebenarnya hanyalah seorang daddy yang diperlukan untuk membuat kerja memproses telur tersebut.

few kids trying to help (menyibuk)

tak apalah... kanak-kanak ni kita galakkan aje.
dah besau tak mo tolong, boleh libas dengan batang penyapu.

pak ucu, with little zarif, minah salleh celups and me.. hahaha

cousin + brothers

daddy sedang gigih memproses kuah mee rebus.
daddy jadi main chef untuk buat mee rebus.
i tell u, daging lembu yang segar baru lepas sembelih kemudian dijadikan kuah mee rebus, kesedapannya adalah tiada tandingan. wah.. kecur air liur kerana teringat sudah...

daging yang telah diproses.
my pak su nak buat nasik daging.
and nasik daging dia adalah sedap tak tipu!

adakah dia ini masih berlakon?

adakah masih?

yang tinggal usah dikenang.
semoga dia bersemadi dengan aman.
terima kasih kerana telah sudi dikorbankan.
daging anda adalah sedap!

Mak-mak dara dan anak dara di dapur.
Bahagian memproses, menyiang, memotong dan megembala kambing.


Sekian adalah enri bergambar. Gambar makanan yang telah siap adalah tiada kerana tukang amek gambar kata, bateri habis. Sambil saya malas mengeluarkan charger, saya kata, tak apalah. Maka tiadalah berjaya mengambil gambar makanan-makanan yang sedap marvellous itu. Maka anda harus redha. 

Sekian, terima kasih.