Pages

Friday, December 30, 2011

Blogging and me


Kebelakangan ni aku kerap berblogging. Bukan di blogspot. bukan di wordpress. tapi di minda. Dalam minda pun selalu fikir ayat-ayat untuk blogging. Anehnya bila depan pc, tangan jadi kaku, minda jadi beku. Agaknya masih ambil masa. mungkin masih fikir apa yang patut di tulis, apa yang tidak.

Hari ini, hari terakhir bekerja untuk tahun 2011. Its the end of 2011. cepat berakhirnya tanpa aku sedari. Meninggalkan kita tanpa menanti sesaat pun. waktu harus berjalan, harus beredar, mengikut lazimnya. 

Masing-masing punya cerita sendiri untuk tahun 2011. ada yang pahit. ada yang manis. bagi aku, tahun 2010 dan 2011 merupakan tahun yang tidak meninggalkan sebarang kesan besar dalam hidup aku. cuma tahun ini, aku dah ada diving license yippiyayyeee~~~ dan mr putih. 

Esok ada jemputan kenduri kahwin. sebelah dia. masih menimbang cara untuk pergi atau tidak. ada yang kata jangan. tapi perhubungan yang terjalin atas nama sahabat membuatkan aku masih berkira-kira. apalah dikenang perkara lepas. cuma tidak tahu nanti penerimaan isterinya bagaimana. emosi aku boleh dipersetankan sahaja. rajuk dan remuknya mungkin sebentar sahaja. aku sudah cukup dewasa untuk menanganinya. tapi aneh juga, aku kira aku sudah ok. yup...insya-Allah sudah ok. mungkin aku cuma merindukan kenangan-kenangan itu dan mungkin kerana emosi yang tercalar kerana dia yang bernikah dahulu.  semoga berbahagia hendaknya. Amin...

Walaupun tiada update dari blog busuk aku nih, aku tetap menjengah sesetengah blog, more to personal blog lah. Blog personal adalah blog yang menggambarkan perasaan penulis itu sendiri pada waktu dan ketikanya. bila penulis itu is having a happy life, penulisannya adalah happy. bila penulis itu sedang ada anak yang kecil, penulisannya lebih kepada cerita pembesaran dan pengalaman pertama anaknya. Bila penulisnya kaki jalan, penulisannya adalah berdasarkan kisah perjalanannya. bila penulis itu sedih, penulisannya akan berjiwa dan penuh emosi,dunia dipandang gelap namun masih mencari sinar harapan. the emotion of the writer its all can be seen in the writing.

ada juga terdetik bila ada blogger lain hentam blogger lain. yang menyampah blog orang tu asyik mencarut. yang menyampah blog orang tu asyik tulis tentang sedih dia. yang menyampah bila orang lain bagi tips macam dia hebat sangat. yang menyampah itu ini. its quite funny for me actually. for me, blogging world is easy. u dont like it, u leave it. kita tak mampu kawal apa yang orang lain tulis, apa yang orang lain rasa, apa yang orang lain alami. tapi kita mampu kawal apa yang kita baca. tak perlu nak buat cerita sangat itu ini, lepas tu nak jatuhkan orang tu orang ni. kalau rasa dengki earning nuffnang dia banyak, tak payah pegi blog dia dah. har har har... kalau rasa tak suka, selawat sikit, tutup blog orang tu perlahan-lahan. tapi kalau dah nyampah sangat, tutup laju-laju pun boleh. selawat lepas tu. hahahaha... mungkin tak semua orang lebih bagus dari kamu, mungkin tak semua orang lebih bahagia dari kamu, mungkin tak semua orang lebih sedih dari kamu. the keyword is just, respect. 

As i read all my previous entry, i realized that it has been more to emotional one. as i said before, penulis akan menulis sesuatu berdasarkan emosi dan perasaan yang dialami  ketika itu. so, secara tak langsung, aku terasa bila ada blogger yang up pasal tak suka pasal entri cerita sedih. kah kah kah... (gelak terasa. padan muka!) Sebenarnya, aku sendiri terasa menyampah dengan entri sendiri yang konon sedih ni. tapi aku tak nyampah baca entri orang lain yang sedih. aku cuba fahami apa dia rasa coz at 1 time, aku jugak macam konon rasa apa yang dia rasa. rasa nak pegi peluk orang itu and cakap.."its soon will be ok dear.sabar and mintak dengan Allah... doa pada Dia...". which i wish there is someone to do that to me. but i guess im okay now... :)

so, 2012... please be nice to me. azam saya adalah nak tulis entri hepi-hepi aje.. weeehuuuuu..... mahu pegi diving!!!!

as a friend of mine said to me, 2012 is the year for you to do man hunting. kah kah kah.... 2012 aku mahu kahwin. sapa mahu masuk minang? sila sediakan resume. kah kah kah kah.... apa kau ingat kau canteek??? (kata pada diri sendiri)


amacam? berkenan tak?

Tuesday, December 27, 2011

allop...

allop... hello helloooo~~~

lamanya bercuti dari berblogging.
so much to write, but get stuck every time i log in and put my fingers on the keyboard.
counting new year...

will be back later... c ya.. :P

Tuesday, December 13, 2011

Ombak Rindu




Saya telah menyaksikan filem tersebut and this is my review.

Ini adalah hasil daripada pandangan dan pendapat saya. Saya sedar mungkin ramai yang tidak bersetuju, tetapi sekali lagi saya katakan, ini adalah from my point of view.

1. saya rasa watak Maya Karin adalah sangat tak sesuai dengan dia. I would vote for Fazura instead. watak perempuan kampung yang mengaji slang Jerman, lalu menjadi guru mengaji untuk kanak-kanak. Slang dia memang betul-betul potong. Tolong jangan ambil dia berlakon watak perempuan kampung lagi kalau dia masih belum brush up skill pertuturan dia. kamon....Asyraff Sinclair pun dah boleh cakap total Bahasa Indonesia, takkan Maya Karin tokleh. ye dak?  ada tengok Cinta dan Anugerah? Macam tak percaya itu Asyraff Sinclair habaq hang...  Cuma yang boleh dipuji adalah Maya Karin menggunakan suara sendiri dan mengaji sendiri menggunakan suara sendiri. 

2. Lisa Surihani. saya tak nak cerita panjang-panjang. tapi rasanya dia ni a total joke in this movie. satu wayang gelak bila ada part dia nak mengamuk sakan. Samada brush up skill or ganti with er...er...err... Fazura jugak? hahaha... cant come up with a name rite now. Even dia memang ditakdirkan untuk menjadi watak antigonis (kata mereka), rasanya tak perlulah nak kena pakai baju pun nampak bahu, make up  kena tebal-tebal. kan? kan tak?

3. Azizah mahzan over. Patutkah tergedik-gedik enjut-enjut bahu setiap kali berkata-kata? Macam tidak perlu bukan? Hahahaha.. entahlah. dia juga bangga tunjuk dada dan satu wayang bunyi woooo~~~ masa first scene dia keluar. tengok sendiri la tak nak hurai lebih-lebih.


4. slot cerita ni, aku rasa (ehh....aku plak? tadi saya... antigonis betul!) macam main tampal-tampal. kalau tak percaya, cuba tengok betul-betul. macam sikit sini, sikit sana. pastu sikit sini lagi, tetiba sikit sana pula. kesinambungan cerita itu tak smooth la. mungkin alasan dia sebab novel nak dipack-kan kepada 2jam movie adalah terhad. so, they should work for it lah kan. means, duduk berbincang dan make it happen. kalau perlu sequal (eja pun tak betul), then sequal it should be. Lagipun, bukankah memang hendak buat sambungan cerita itu, tapi bukan berdasarkan novel itu lagi? Kalau betul, aku rasa penulis novel tu boleh saman kot. sebab Ombak Rindu adalah hasil tarikan peminat-peminat novel 1 Malaysia. atau adakah Aaron Aziz yang telah menarik-narik kami a.k.a aku ke pawagam? kah kah kah... teruk betul aku ni. setakat ni semua komen negatif aje.

5. adegan ranjang? entahlah. adegan dia takdelah over sangat, tapi it still is la kan. Banyak pula scenenya... Adegan ranjang yang pertama tu saya tak faham sebenarnya. Siapa yang rogol Izzah dulu. Adakah tokey cina hensem siapakah gerangannya tersebut, atau adakah Abang Aaron? please tell me. Kalau tengok imbasan Izzah masa Aaron Aziz ketuk-ketuk pintu bilik air Izzah, pun boleh konfius, pakcik dia pun dah pernah cabul dia ke apa?

eh.. mengapakah saya belum sebut tentang Aaron Aziz? pelakon utama lain dah sebut.. ha... ni nak masuk part best of my review for this film.

6. Aaron Aziz hensem. no doubt of it. har har har. gelak sekarang... Okeh, di samping wajahnya dan bodi dia yang memukau itu, lakonan dia memang superb. Kalau tak caya, g tengok and komen balik kat saya.

7. Bront Palare juga kadang-kadang nampak hensemnya dalam cerita ini. Lakonan dia yang bersahaja saya suka. Rambutnya nampak cantik  lembut beralun. Apakah rahsianya???

8. yang paling terkesan pada saya dalam cerita ni, adalah lagu Hafiz and Adira. Lagu dia memang best. Itu sahaja.

Dalam setengah jam pertama, saya masih cuba untuk bersabar. Namun selepas itu, saya rasa bosan dan berharap agar cerita itu cepat habis. Stuck di dalam panggung kerana tiket sudah bayar, sayang hendak keluar separuh jalan. maka layankan sajalah.

The End.


Saya memang betul ingin memberikan sokongan pada filem-filem tempatan. Tetapi, setelah menonton Ombak Rindu dan beberapa filem lain, saya rasa, kita tunggu hari raya nantilah kalau-kalau dia keluar tv. Kalau tak keluar pun takpe, pergi ngaji lagi bagus. tapi jangan cari cikgu ngaji slang Jerman.


Mari tunggu filem ini keluar. Nampak touching dan pengisian yang bagus.. ni baru OMBAK yang menginsafkan dan menyedihkan...


Thursday, December 8, 2011

Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita

Apabila kita diuji, cuba renung dan muhasabah diri sendiri. Mungkin kita alpa pada-Nya. dan Dia yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, memberi sedikit ujian buat kita, supaya kita kembali ingat pada-Nya, kerana Dia masih sayang akan kita. Allah mahu kita ingat kembali pada-Nya supaya tidak terus terleka dan terhanyut.... 



kata Hamka, lihatlah bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmat.

Jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang, dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun.
Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang, dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun.

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkan diri kita kepada kita, walaupun sekelip mata, dunia boleh berbuat apa-apa, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah.

Jika Allah mengatur untuk kita, apa yang orang sangka tewas, kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah.

Apa yang orang rasa rugi, Allah akan memberikan keuntungan yang mana jalan-jalan  manusia tidak sangka, tetapi Allah boleh mewujudkan keajaiban dalam kehidupan.

Dan kita pun lupa kadang-kadang untuk bersyukur di atas berbagai ranjau hidup yang telah Allah keluarkan kita daripadanya.

Cukuplah bagi kami Allah, dialah sebaik2 tempat diserahkan urusan.

Siapa yang tidak melauinya tidak akan memahami maksudnya.

Bila hati insan bulat kepada Ya Rabb, Ya Allah, aku serahkan urusan ini kepadamu ya Allah.

Apabila insan melihat dunia daripada dimensi akhirat, dia akan merasa dunia ini sangat kecil. kehidupan ini sangat luas.

Kita selalu nak bersyukur kalau kita diberi benda baru, dan kita lupa bahawasanya apa yang telah ada pada kita ini pun suatu nikmat yang besar.

Kata Hamka, yang ada ini sudah harapan kita.

Syukur kadangkala lebih tinggi makamnya daripada sabar

Ramai orang terpaksa sabar tapi belum tentu orang yang dapat nikmat itu bersyukur

Insan jika dia nak bersyukur kepada Allah, tidak terdaya...

Apa yang Allah kurniakan kepada kita, lebih daripada harapan kita sebenarnya.




Undo

Pagi tadi macam happy.

Selepas melakukan sesuatu, rasa gloomy. Menyesal. Siapa suruh fikir tak habis.

Harap boleh Cntrl + Z.


Wednesday, December 7, 2011

Pagi tadi dan pagi esok.


Pagi tadi:

tersedar dari tidur. kakak buka lampu. kakak buka pc. dengar suara kakak bercakap melalui telefon. aku masih tutup mata, membungkam dalam comforter. kemudian dengar suara daddy kejut bangun pagi walau terasa masih awal pagi. kakak mau download resume. Aku bilang sama kakak "haritu kan ada emailkan pada aku". Kemudian kakak minta dari aku. Bonda masuk bilik. Sambung menyibuk. perbualan jadi lebih gamat dan rancak. Daddy tak jadi solat dalam bilik aku. Daddy solat di luar. Pc aku tiada Microsoft Words. kakak tak boleh update resume. Kami bising-bising lagi. Mengutuk pc aku. Damn. Daddy masuk. kami minta nak guna laptop daddy. Laptop daddy ada Words barangkali. Daddy berkira-kira mahu buka laptop check ada Words atau telefon adik di rumah untuk tanya laptop daddy ada Words ke tidak. memang kerja mudah, bukak check, kalau takde off balik. tapi saja jadi kecoh suasana.

Daddy keluarkan laptop. Masalah pula nak transfer dari pc cabuk aku ke laptop daddy. laptop daddy takde sambungan internet. jadi kecoh semula. padahal kerja mudah. bukannya tiada tumbdrive atau external. Kecoh lagi. Kakak bising. Bonda bising. Ayah pun bising. Aku pening. 

Kakak transfer file dalam external. sempat buka gambar-gambar kahwin dia. sempat tengok gambar-gambar anaknya masa masih bayi. Bonda mula bising. Kerja jadi lambat. Daddy mau berak. Anak akak sudah bangun. merengek-rengek, menangis-nangis, menjerit-jerit mencari mamanya.

Aku bangun dan dukung dia, bawak dia kepada mamanya.Dia diam. Tapi merengek-rengek lagi. Ganggu kakak nak update resume. Aku bangun dan bawa dia kedepan. dia menangis, bangun dan berjalan membawa bantal busuknya masuk ke bilik aku, mencari mamanya. Kakak aku terpaksa berhenti menghadap laptop. bangun dan buat susu. 

Aku iron baju kerja. Ayah di sisi sedang buka Pc aku, menghadap internet, sambil buka ceramah uztaz azhar idrus. Aku mandi dan siap-siap. sama-sama dengar ceramah ustaz azhar idrus dengan daddy. Kami sama-sama tertawa dengar ceramah ustaz azhar yang pandai diselitkan dengan sedikit jenaka. Sama-sama memandang wajah masing-masing bila ada point yang terkena pada bonda, dan kemudian sama-sama tertawa lagi.

Aku siap dengan pakaian dan sedikit bedak. sedikit lipice.

Ke ruang depan, bermain dengan si kecik yang mengada-ngada. Dia banyak senyum pagi ini. dia ajak bermain. suruh angkat kaki, dia angkat. suruh angkat tangan, dia angkat. suruh tunjuk perut, dia tunjuk. suruh tunjuk hidung, dia tunjuk. buat hati aku terhibur. Sibuk pakai topi, kemudian lihat cermin. Mengada.

Aku siap mahu keluar. Salam bonda. salam ayahanda. salam kakak. peluk cium budak kenit mengada itu. 

Aku buka pintu mahu keluar, si kenit itu sibuk mahu ikut. sudah tunggu depan pintu. mahu turut sama keluar. Aku tersenyum. 


Tengahhari tadi:

Aku pulang. rumah lengang.


Malam ini:

aku bakal pulang rumah lengang lagi.


Pagi esok:

Rumah masih lengang.


Mereka telah pulang ke kampung halaman. Tinggal aku sendiri. Tiba-tiba rasa sebak. Sunyi lagi....




Monday, December 5, 2011

To do List


Proses Pertama:

mengemaskan barang2 serabut kepala dalam bilik kecil itu hingga selesai. membuang dan meminimumkan barang-barang dalam bilik. mengasingkan perasaan kasih dan belas pada barang dari hati. contohnya : "e'eh... sayangnya barang ni, nak simpanlah". tengok barang lain pula, tahu tak pakai tapi kejadian "e'eh...sayangnya barang ni, nak simpanlah" terjadi lagi. ketahuilah bahawa perkara itu sangat susah dilakukan.

hampir buang 1 patung kaca yang cantik bentuk dolphin pemberian teman rapat masa zaman universiti dulu sebab tahu dia dah duduk lama dalam kotak, baru punggah-punggah balik dan rasa sayang nak buang, tapi harus buat keputusan. kemudian daddy bilang, "e'eh..jangan buang.sayang tu. cantek lagi." HAHAHA... penyakit dah berpindah pada daddy. maka serahkan sajelah. kalau tidak memang aku buang dengan perasaan tragis.

Terjumpa juga set cd microsoft.net kepunyaan kakak. katanya buang saja. tapi macam original set. macam sayang nak buang bukan? walaupun tidak pakai. tapi siapa tahu suatu hari nanti pakai? padahal cita-cita nak jadi tukang jahit hebat. hei...nak jadi developer ke tukang jahit ni?

Proses ini sangat sukar. kejadian pecah hati selalu sahaja terjadi. terpecah berkecai-kecai dan berderai.

sekarang bilik pun memang dah rupa tongkang pecah, terbalik, terburai, bersepai.



Proses kedua:

Selongkar almari baju. Nak asingkan baju-baju yang sudah tidak dipakai untuk didermakan atau dijadikan kain buruk.

Tahukah kamu bahawa aku kini mahu mengumpulkan baju-baju baru a.k.a set baju-baju bertobat.  ye, kamu memang tak tahu. ini aku bagitahulah walaupun tak perlu tahu. kerana aku harap kamu juga dapat lakukan seperti aku. Mahu juga belajar pakai shawl secara intensif. Masih terasa tidak pandai pakai dan terasa tak sesuai dengan wajah.

set baju-baju betobat adalah baju-baju yang longgar dan labuh, tapi masih sedap pada pandangan mataku. mataku ye..bukan matamu. bila matamu kata.. "e'eh tak cantik pun". maka mataku mungkin berkata "aku rabun.power tinggi. apsal tah aku nampak cam cantik je. tapi mungkin juge tak cantik. ah...ni baju betobat lah."

Mahu menyingkirkan baju-baju kecil ketat yang aku pakai zaman-zaman jahiliyah ku... ya Ampun. Allah ampunkan aku. bukanlah makna kata sekarang aku dah tak pakai langsung. masih pakai. dan masih mengumpulkan set-set baju betobat itu. bila nanti set baju betobat dah banyak, bolehla tinggal terus baju-beju kecil itu. huhuhu~~~
insya-Allah... Amin... doakan aku.



Proses ketiga:

Tukar tikar getah yang telah jahanam dibaham bahan bunga dip. herm... menarik juga idea tu. Mungkin baru terfikir sebenarnya. atau letak karpet kecil je nak tutup cela kat area tu. we see how lah.

Tukar perabot a.k.a almari baju dan almari buku juga meja kompiter. Proses ini tidak penting. hanya hawa nafsu menguasai akal fikiran. Jadi proses K.I.V. Tapi barang-barang Ikea memang menggoda I lah...


Proses keempat :

Cari calon suami yang tahun depan kompem boleh kawin tak payah tangguh-tangguh dah. HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHA..... 

Saturday, December 3, 2011

kah kah kah...

kah kah kah kah kah kah...
kah kah kah kah kah kah...
kah kah kah kah kah kah...

Tertawa dulu baru masuk intipati ceritanya.
Ketawa biar puas dahulu agar tahu yang bicara tidak seperti lakunya.


kah kah kah kah kah kah...
kah kah kah kah kah kah...
kah kah kah kah kah kah...

Ceritanya, bangun pagi Sabtu kesiangan. Diselimuti kabus pagi, gelapnya tirai jendela menutupi cahaya mentari pagi. Memeluk bantal kesayangan seolah tidak bisa berpisah buat seminit dua lagi. Akhirnya kesiangan terus. 

Baru semalam memasang cita-cita mahu segerakan graduasi kelas jahitan, hari ini ponteng lagi. Minggu lepas tidak kepergian gara-gara hadiri acara sanding teman rapat. Teman yang katanya dia tidak akan kahwin. Teman yang diam-diam menyulam cinta. Dan akhirnya tiba-tiba saja mengkhabarkan berita pertunangan dan akhirnya selamat dinikahkan minggu lepas. 

Namun ini bukan cerita tentang dia. Ini cerita tentang aku. yang kalah pada cita-cita dan angan-angan. Kalah pada kesiangan. Ahh... tebal mana azamku ini?


Hari ini diisi dengan sibuknya memunggah semula barang-barang di dalam bilik kecil ini. Mahu melupus barang-barang yang tidak diguna. Memunggah kotak-kotak yang tidak diingat apa isinya. 3 plastik besar sampah sudah terhasil. Masya-Allah. Apalah yang menjadi simpananku selama ini. 

Perjuangan mengemas, memunggah dan membuang masih belum sampai separuh jalan. Masih in progress. Entahnya bila pula boleh selesai. Semak kepala dengan barang-barang yang entah apa-apa di dalam bilik ini. 

Beberapa kenangan juga telah dibuang. Beberapa foto bersama dia jua kubuang. Hati kata jangan. Namun nasib baiklah tangan dan otak bersatu, lekas-lekas saja foto-foto itu dimasukkan ke dalam plastik sampah itu. diikat kemas, dah sudah selamat di tempat buangan sampah. Foto kenangan yang pernah menjadi tanda cinta telah menjadi sampah. 

Bersama kenangan yang aku buang itu, aku sertai beberapa penyesalan akan kebodohan dan dangkal pemikiran ku dahulu. Agar ia sama-sama terbuang jauh.


Ibu bapa hadir disini hari ini, Rumah dipenuhi manusia. membuang jauh sepiku sendiri disini. Esoknya bakal menghadiri satu lagi majlis perkahwinan. Majlis yang dimana belum tahu bila pula rezeki aku untuk dihadiri tamu pada majlisku pula...


~Ayat-ayat aku dah jadi ayat-ayat novel sastera pulak. Tunggu hati jadi gembira semula untuk hasilkan entry 3 suku seperti dahulu~



Friday, December 2, 2011

1433 Masehi

Serasanya... tiada apa lagi yang tinggal buat aku di sini...

Misi tahun baru ini, di tahun baru Maal Hijrah ini, pada 1433 Masehi ini, aku mahu cepat-cepat habiskan apa yang perlu dipelajari di kelas jahitan. aku mahu rajin-rajin ke kelas. aku mahu rajin-rajin ulangkaji di rumah. aku mahu rajin-rajin terima tempahan buat latihan kendiriku. Harus belajar berkorban dengan godaan masa sekarang demi sasaran masa hadapan.

Kemudian nanti, insya-Allah bila segalanya selesai, segalanya di dalam genggaman, kemahiran sudah seolah memetik hujung-hujung jemari, aku mahu pulang ke tempat letaknya ayahanda bunda ku. Mungkin meningalkan kota yang sudah tiada apanya bagiku lagi disini. 

Semoga pabila teringatkan sasaranku ini, cita-citaku ini, aku akan lebih bersemangat untuk membawa diri ke kelas, menghabiskan pelajaran. Semoga aku lebih bersemangat untuk menyudahkan tempahan. Semoga aku lebih bersemangat menghasilkan pakaian-pakaianku sendiri. 

Itu azamku untuk tahun baru ini. 

Insya-Allah....

Thursday, November 24, 2011

Keluar dari kebiasaan...


Tiba-tiba terlintas untuk membuat sesuatu yang di luar kebiasaan...

1. Change my hp number.
2. Close my fb account.

Menghilang dari dunia cyber dan menumpukan perhatian pada blog ini. SAHAJA . Membina kehidupan baru mungkin. Pada sesiapa yang masih memerlukan, mungkin akan berusaha untuk mendapatkan contact aku semula. Pada yang tidak berapa kisah, biarkah sahaja.

Berfikir-fikir untuk memulakannya pada tahun baru nanti. Kemudian berfikir semula. mengapa perlu tunggu. Bila-bila sahaja sudah boleh mula.

Langkah nombor 1 dahulu. Bila sudah fikir semasak-masaknya, sambung langkah 2.

Persoalannya... mampukah aku?

Mampukah aku keluar dari kebiasaan tersebut? Setiap kali buka pc, login facebook dahulu. banyak juga info boleh tahu thru facebook tawww... boleh kongsi-kongsi pendapat. boleh laga-laga pipi dengan kawan secara maya, boleh tahu event-event, boleh lihat barang-barang online.

Ahhhh....ramai lagi yang hidup dan bernafas tanpa perlu facebook.

Masih berkira-kira. Ini bukan azam dan janji manis. Andai aku tak tunaikan, jangan kata aku mungkiri janji. Aku hanya berkira-kira sahaja. Untuk keluar dari kebiasaan itu. Kerana aku juga kira, masih perlukan facebook untuk load gambar-gambar jahitanku. Mana tahu nanti bisa kawan sama Hatta Dolmat.

Angan-angan....

Semangat Baru...

umur baru...
semangat baru...

hopefully...
amin

Tuesday, November 22, 2011

Semoga ada hikmahnya

Mencuba untuk melangkah itu lebih baik meski harus tersandung... Walaupun harus tersungkur maupun harus sakit hati...

Semoga ada hikmahnya pengalaman dan pelajaran yang sangat berharga di temui meskipun kegagalan sudah siap menanti di ambang pintu....

Kerana Allah tiada akan pernah sia-sia bagi HambaNya yang selalu menjaga niat suci dan bersungguh-sungguh dalam berusaha keranaNya...

harus sedar...

kita harus sedar....

What past... is past...

some people has move on...

and your wish to turn back time, will never be true...

cherish every moment you live today, coz today will never come back.
cherish every moment you live today, so in the future, you will never hope to turn back time...


ahhhh...cakap mmg senang. shit

Monday, November 21, 2011

Karma

akal 
minda 
emosi

lari
tidak selari 

semangat turut berlari 

 karma itu wujud


Tuesday, November 15, 2011

Kelas Menjahit 3

Minggu lepas aku tak pergi kelas. Menangis. Sedih. Rasa rugi. Bukan tak pergi pasal malas. walaupun dah ada rasa liat nak bangun pagi tu... Aku dah siap mandi, bersiap nak pergi kelas. Siap sms Puan N tanya ada kelas tak harini. Puan N pun siap reply lagi sms aku kata kelas ada. Baik kan Puan N. Rajin dia reply sms aku. Puan R tak reply tau... kena call.. habis kredit i. 


Tetapi inilah yang dikatakan kita hanya merancang, Tuhan jualah yang menentukan. Hujan tak berhenti dari pagi. Maka langkah kaki pun turut terhenti. Kelas yang hanya sepelaung di seberang jalan sana tak mampu aku jejaki dek kerana cuaca yang tak mengizinkan. Aku memang pergi kelas menggunakan sepasang kaki ini. Jalan kaki aje pergi kelas... Jauh memang tak jauh. Cumanya memikirkan brown paper yang bergulung, dengan kain-kain dan alat toll box jahitan lagi and nak pegang payung lagi. Maka.... 2 minggu sudah la saya tak pergi kelas. Rugi. Saya nak belajar cepat-cepat. Habis cepat-cepat....

Walaubagaimanapun, cerita tentang kelas ke-3 sebelum keberangkatan pulang ke kampung halaman sempena raya Haji itu hari, aku tak cerita lagi. Ini baru nak cerita nih...


Kelas pada hari itu sangat fun. Belajar secara berdua-duaan dengan Puan N. Orang lain semua hilang pergi kursus. Pergi kelas dah la lambat. kesian Puan N dah tunggu dari 8.30. haishh... Takde disiplin punya chikuru. Aku sampai pukul 9.30. Tak guna punya student. Sesampainya aku kat kelas, memang cikgu tengah tercongok sorang-sorang kat dalam kelas tu. Kasihan lagi sama dia... Mana aku tau orang lain takdek weh... 

Kelas haritu tak belajar banyak. Sebab sejam lebih dah bersembang-sembang anyam ketupat. Kelas habis kul 12 sebab dia kena pulang dan kunci pintu sekolah sebab Puan R sudah pesan sampai pukul 12 sahaja. Hek eleh, dia pun takdek, biarlah kalau Puan N nak lepak lama skit. Tapi Puan N ni baik orangnya. Dia ikutkan sahaja... 

Kelas kali ni aku banyak me'refresh' balik apa yang aku dah tinggalkan sekian lama. Puan N tunjuk aku satu-satu macam mana nak buat penyudah kain kurung a.k.a jahitan pinggang. Dari mula, sampai siap terus. dia tanda, dia lipat segala, tapi aku la kena jahit sendiri kan. Masa dia tunjuk and buat tu aku rasa sangat mudah dan kemas. tapi bila dah ditinggal sepi macam ni, aku macam lupa dah plak. terkompius sorang-sorang. hahaha.... 




okeh. I know, i know.. I need more practice. jap lagi aku try kat kain baju kurung yang kawan aku order tu. Nasiblah labu. aku dah cakap awal-awal aku tak pro lagi...

Wish me luck. Chikuru signing out... 

By the way, this is my little model wearing the skirt that i sew for her in this entry. Bolehla for my first trial on her skirt... :P



p to the s : Nak cerita pasal raya haji. it was fun fun fun! tapi nantilah...


Saturday, November 12, 2011

Dispirited

I am Britney Spears who lost her Justin Timberlake.
He is doing fine and i feel miserable.
I lost my spirit. I lost my passion to write. I lost my passion to blog. Even to do every other things.
I just feel like i have to breath and live another day.
I am stuck in this life.
It has been years and i have to move on.
Time goes by, you dont even notice, and its going to be an end for 2011 already.
But Im still like this.
I hope there is someone out there that can take me out of this misery i created on my own.
Maybe this is karma that turns back on me.
I am dispirited...

Ya Allah.... kuatkan hatiku...

Friday, November 11, 2011

Read...

Currently reading this...

Thursday, November 3, 2011

Ukuran Baju Kurung


Found this via world wide web. For my guidance...

UKURAN BAJU KURUNG

SAIZ XS S M L XL
BAHU 14 15 15.5 16 16.5
LABUH TANGAN 21 22 22 22 22
LUAS TANGAN 14 14 15 15 17
DADA 37 40 43 43 44
LABUH BAJU 40 40 40 40 40
PINGGANG 25 26 28 31 34
PUNGGUNG 37 37 40 42 45
LABUH KAIN 40 41 41 41 41

UKURAN DALAM INCI

3x3 utk kekek dan 3x4 utk pesak.

saiz besar elok gunakan kekek 4" x 4" dan pesak 3-1/" (atas) 5" (bawah)

Wednesday, November 2, 2011

Mini Skirt for Mini Person


Dua malam semalam, seorang tukang jahit tak berapa nak berkaliber yang bercita-cita tinggi untuk berdiri sebaris dengan Hatta Dolmat, Zerry Zamri, Rizman Ruzaini (dll) bersemangat kunun hendak mengeluarkan kain dan alat-alat jahitan. dalam hati niat nak buat skirt. bukan untuk aku. dalam kelas belum masuk chapter ni. tapi saje-sajelah kan nak jahit untuk anak dara kecik abang aku. memandangkan trend sekarang ramai yang pakai skirt, manalah tau kot-kot boleh hasilkan skirt sendiri.

Malam sebelum tu, hanya berbekalkan niat. tapi Alhamdulillah, malam tadi bekal semangat pun datang sekali. berjaya menghasilkan skirt simple ni. nampak macam kain baju kurung? ehem.... mind you this is my first trial. kain pun Nagoya textile, RM4 1 meter. jadilah nak buat belajar-belajar kan.



Gambar tak berapa nak berkualiti HD, berbekalkan henpon Sony Ericson saya yang paling top pada zamannya back when 2007/2008. tanpa HTC/iPhone4 di tangan, hanya inilah image yang boleh aku lampirkan. and thanks to teknologi, bley la edit skit.

Owh.... and i got my first customer for baju kurung. gementar di jiwa i. lepas raya hajilah baru i buat. dia pun tak kisah dapat lambat. excited tapi takut. thanks to a friend who put her believe in me... :)

Monday, October 31, 2011

selamat hari raya haji


salam...

baru je habis raya deepavali. sekarang dah nak dekat raya haji dah. bulan october pun dah berlalu pergi. bakal menyapa bulan november. pejam celik, pejam celik, its gonna be the end of the year sudah. pantas. dalam sedar dan tak sedar.

Alhamdulillah, dalam tahun ni dah ramai rakan-rakan yang sudah dan bakal mengakhiri zaman bujang mereka. yang menemui kebahagiaan dengan insan tersayang. Tidak ketinggalan my ex. -senyum dalam kepahitan- Tak kurang juga yang baru menimang cahaya mata, dan ada juga yang tambah koleksi. Aku? insya-Allah... doakan sahajalah. jodoh pertemuan itu kan di tangan Allah.

Raya Deepavali haritu, tak rancang pun nak pulang ke kampung halaman jumpa ayahanda bonda. sebab memang dah plan nak balik raya haji sahaja. dah lama tak balik Raya Aidiladha. stranded kat KL. sedey. tak mampu nak balik untuk both perayaan coz just selang seminggu aje. rindu tak rindu, homesick tak homesick, terpaksalah ku tahankan jua. Tapi kebetulan kakak aku - kakak cencaru and abang ipar a.k.a abang gorilla a.k.a abang G, nak pulang ke Kedah nun di sana. maka diorang dengan berbesar hati menjemput aku sekali dengan perbelanjaan ditanggung beres. Aku pun apalagi, beres-beres ni yang aku nak dengar kan. ON sudahhh.... dapatlah lepas rindu kat ibu bapa and budak kecik nama Amin itu. dah pandai main. sangat seronok !

Tiket bas untuk balik raya haji ni dah lama beli dah. Alhamdulillah sempat. masih ada rezeki. Memandangkan cuti jatuh hari Ahad, boleh lah balik lama sikit kan. Dengar ceritanya, raya pertama ada korban. My daddy cool nak masak mee rebus dengan daging korban tu. waduh... meleleh air liur den ni hah. Bayangkan lemak-lemak daging fresh tu, bakal menambah perasa marvellous pada kuah mee rebus itu. lemak-lemak jati akan terlekat-lekat di bibir tika menjamah dan menghirup kuah mee itu. Owh man... please come Friday soon.

Dengar ceritanya lagi, raya kedua pulak, ada BBQ. Kalau tak salah, 2 ekor lembu nak dikorbankan. Saudara-mara from Singapore nak turun. Sekor lembu mungkin dari diorang. Jadinya, raya kedua tu, akan di BBQ kan daging-daging tersebutlah. Banyak tu kan, dah tolak-tolak yang diagih-agihkan, takkan semua nak buat mee rebus kot.

Kesahihan berita-berita menarik tersebut hanya dapat dikenalpasti pada hari kejadian. Cannot wait la haiyoh.

Dalam excited perasaan nak balik kampung, tiket nak balik Kl semula belum beli lagi. Sebab bila nak balik ke KL semula memanglah perasaaan yang tak berapa nak excited kan. Menjadi warga yang hidup dalam dunia yang serba canggih dan moden, maklumat di hujung jari, bayar bil semua pun kat hujung jari aje, aku pun melayarilah www.maraliner.com.my. nak beli tiket kat hujung jari nyer pasal.  bas lain tak nak. nak maraliner jugak. tak taulah kenapa.



dah berkali-kali try, login, pilih seat cantik-cantik and nak bayar di hujung jari, dah keluar error plak. mood pun jadi tak cantik. terus telepon adik kesayangan nak mintak tolong dia belikan dari sana terus. mommy yang dengar dari kejauhan, terjerit-jerit excited. okeh. rasa nak nangis sebab mommy excited nak suruh daddy tolong belikan. terharu i. omak cakap, cuba cakap ngn daddy ni (buat loudspeaker).

aku pun panggil daddy manja-manja "daddy~~~~~~"
dengar bonda ayahanda gelak besar di hujung talian. aku bajet daddy dah cair dah ni. Buat ayat kesian dan pujuk rayu sikit, maka setellah urusan di hujung jari yang menjadi urusan di hujung talian. ekekekeke....

mommy daddy i love u. muahx...

Friday, October 28, 2011

Kelas Menjahit 2

Mulai blog baru ini, aku akan namakan kelas-kelas menjahit aku mengikut jumlah kehadiran semula aku ke kelas setelah bertahun-tahun lamanya memontengkan diri. Boleh buat rekod kedatangan sendiri. Rekod kehadiran rajin-ke-tak-rajin aku nak pergi kelas. And yes, insya-Allah tomorrow will be my third class after my long break.

Minggu lepas, Alhamdulillah aku berjaya pergi ke kelas. Seorang lagi cikgu baru muncul. Biar aku namakan dia Puan N Bila dah ada cikgu lain, ilmu pun lainlah... Dia bagi few tips on baju kurung. Aku hampar kain kurung aku pada dia. mulanya ingat nak jahit tepi aje. Pinggang nak selesaikan kat rumah. tapi dia insist untuk buat style dia, which i think is a good formula and good information and good practice for me. berapa kali good da...  Makanya, terpaksa buka balik jahitan, and try her formula. Biarlah berapa tahun pun aku stuck dekat baju kurung. Ilmu dari macam-macam cikgu. Different cikgu, different experience, different knowledge. 

Harapnya cikgu kali ni akan berkekalan. sebab dah agak ramai jugak cikgu yang bertukar ganti sebelum ni. Cikgu baru ni nampak lembut orangnya. Sepanjang kelas minggu lepas, Alhamdulillah senang berurusan dengan dia, senang berkomunikasi, senang bertanya. 

Aku memang si dumbo dungu masa dalam kelas. Sebab compare to others, ada budak-budak muda yang memang dah ada pendedahan, ambik kelas full time. Sabtu ahad just datang untuk tengok-tengok and hang out.  Ramai juga senior-senior yang memang full time jadi tukang jahit. Aku with zero knowledge memang banyak melangut, blur all the time. 

Cikgu asal yang akan saya namakan Puan R, telah membuka kelas teori baju kebaya untuk anak muridnya yang lain. aku yang tak lepas-lepas lagi pecahan baju-baju kurung ni, mulalah garu kepala nak kena fahamkan formula yang nampak kompleks sikit tu. Kali ni kena pandai skit, tune kepala otak, ambik notes and cuba jugak fahamkan sikit-sikit and kumpul knowledge tu. Kalau tak, memang dia akan tinggal je terkapai-kapailah aku dan kejadian tak seronok pegi kelas akan berulang semula dan aku mungkin akan mula cari jalan nak ponteng kelas lagi. 

Oleh kerana minggu lepas tak sampai hajat hati nak revise baju kurung pesak gantung, dalam hati dah mula berkata-kata, sampai tahun bilalah aku nak stuck kat baju kurung ni. [Teori class dengan Puan R, baju kebaya. Practical dengan Puan N, baju kurung].

kali ni nak suntik semangat baru untuk rajin pergi ke kelas mengenangkan banyak yang telah dibelanjakan untuk kelas ni. payment pun dah bayar habis. Kalau diikutkan, agaknya yuran kelas ni boleh buat bayar yuran kelas Master. owh...and my ex dah pun grad his Master. Dia register Master lebih kurang je dengan date aku register kelas jahit. Mengenangkan return money is a no no, akan harus paksa diri menghabiskan pengajian di sini and get my SKM sijil. harus harus harusss....


Jadi kali ni, aku harus bertindak menyelamatkan diri sendiri. Kena belajar untuk berani bertanya. Sebab saya ni super pemalu... auuwww.....

Owkeylah....nak sambung jahit silang pangkah untuk siapkan baju kurung itew. esok mungkin akan sudahkan jahitan pada kain kurung. nanti dah siap, aku cuba uploadkan baju pertama aku sesudah bertahun tak pergi kelas okeh insya-Allah... But anyhow, it will be my 6th baju kurung. 

Daaaa....

The Way We Were



Scattered pictures of the smiles we left behind
Smiles we gave to one another for the way we were.

Can it be that it was all so simple then
Or has time rewritten every line
If we had the chance to do it all again, tell me,
would we, could we

Mem'ries may be beautiful and yet
What's too painful to remember we simply choose to forget
So it's the laughter we will remember
Whenever we remember the way we were.

The way we were.

Sunday, October 23, 2011

Blood Donation

Last Friday, i went to a blood donation. The blood donation is to receive donation of blood. i went to the blood donation to donate my blood. 

Mengapakah blood donation ku perlu diceritakan di sini? Apakah pula pandangan orang lain yang telah mendermakan darahnya berpuluh kali sudah. Mesti hatinya kata, tak heran beb. gua nyer darah gua dah derma 80 kali tak kecoh citer dalam blog gua pun. Begitulah... saya menjadi over excited sebab ini adalah pertama kali ku. Jadi ampunkan daku. Mungkin penceritaan ini dapat membuka hati orang lain yang belum menderma, supaya dapat menderma. Seperti mana daku yang dah berpuluh tahun hidup baru terbuka hati nak menderma darah. Suci kan niatku itu?

Pernah dulu sudah, niat di hati nak menderma. Masa tu aku baru belajar dekat U. Ada kawan nak derma, tapi dia tak cukup zat. aku hanya teman dia sahaja. Masa tu i takut... Ntahla takut apa. Takut jarum and tengok darah yang keluar sampai 1 beg tu kot. tapi jauh di sudut hatiku, memang berniat nak derma darah juga suatu hari nanti. jauhhh.... jauuuhhhhhhhhhh disudut hatiku...

Kemudian, bila dah kerja, tempat kerja aku ni memang selalu organise blood donation ni. tak pernah sekali pun pergi. Masa tu takut sebab lain pulak. Ada member cerita yang dia jadi gemuk lepas derma darah. My ex pun cakap, badan dia naik lepas dia derma darah. Masa itu aku tak pasti adakah diorang yang menjadi kuat makan lalu menyalahkan pendermaan darah itu sebagai jalan mudah untuk menyalahkan benda lain. padahal tak nak mengaku, mengalami sindrom kuat makan bila umur makin meningkat. heh?? whatdelah? Masa itu aku tak tau. Aku memang betul-betul percaya dengan cerita itu, lalu menjadi takut gemuk.

Memang 'menjual ikan' a.k.a 'selfish' lah aku bila memang beralasan begitu. Tapi memang aku sungguh mengkhuatiri akan hal yang demikian. Maka bertahun-tahun niat suci nak terlibat dalam proses pendermaan darah itu telah dibantutkan. 

Sehinggalah tahun ini....

Teman sekerja pulang dari menderma darah pada hari Jumaat tersebut. And dia dah 8 kali derma. And dia kurus jerrr.... Katanya, ini pertama kali dia mendengar mitos kegemukan akibat menderma darah. Katanya lagi, dengan menderma darah, metabolisme badan dapat ditingkatkan... (Sebenarnya dia baca dari brochure yang dia baru dapat). 

Jadi, bila teman sepejabat yang seorang lagi mahu tak mahu, takut tak takut, pun rasa nak derma, maka kami membuat pakatan bergu. Kau pergi, aku pergi. Kau tak pergi, aku pun tak pergi. Dalam langkah takut-takut berani, kami pun pergi secara bergu. memang mengigil. Cuak dowh. 

A chinese girl was so sweet enough to comfort me. ekekeke... Dan dia sungguh comel berbahasa Melayu. 
"First time ka?" tanya dia.. Nampak sangat ke muka aku cuak? ceh... tak nampak hero langsung. 
Dia pun cerita, this is the second time dia derma. Bila aku tengok dia kurus jer, so aku makin mengharap cerita kegemukan itu memang adalah satu mitos.

Semasa proses mencucuk dan dicucuk, aku tak berani nak tengok. Takut nanti aku buat scene plak pergi lari lintang pukang takutkan jarum. Tidak ada pula doktor hensem yang boleh dipeluk. Pada siapa aku nak minta tolong?  Dah selesai dia cucuk, hati kata, 'ceh...tak sakit pun'. tapi tak tau kenapakah hati masih cuak-cuak ayam. until sampai dah setel pun, tangan masih sejuk beku. whatdelah?? Walaupun takdelah pening sangat, tapi macam bajet pening je. Foyos.

Aku harap mitos tentang kegemukan setelah menderma darah, adalah memang sebetul-betulnya sebuah mitos. Aku harap. kerana aku memang takut. Ini bukti kehadiran budak excited pertama kali derma darah. 


Goodies bag...

the content...

my first time ever certificate and book record. 


May my 450ml blood, sumbangan yang tak seberapa itu akan dapat menyelamatkan sebuah nyawa yang lain. Who knows, next time i'll be at the side who are in need instead of the side of giving. Terima kasih kepada mereka-mereka yang lain yang telah sudi mendermakan darahnya selama ini tanpa takut akan sebab yang ntahpehape macam aku sebelum ini. 

Marilah menderma darah... Pesanan dari chikuru, wakil Pusat Darah Negara dan Kementerian Kesihatan Malaysia...

Wednesday, October 19, 2011

Bini-biniku Gangster



Starring
Shaheizy Sam, Yana Samsudin, Intan Ladyana
Directed by
Ismail Bob Hasim
Written By
Yana Samsudin & Fadzil Zahari
Screenplay by
Ismail Bob Hasim
Produced by
David Teo



Bini-biniku Gangster? Kamonnn... Citer apakah ini? Another lame Malay Film? Citer macam ni pun boleh jadi filem? Ada orang nak tengok ke? Dah berapa kutipan kat pawagam ni? Cecah juta-juta jugak ke?

Well, this is my first opinion when i see the advertisement in TV. Memang sarkastik habis, eventhough aku pn tak sure apa maksud sebenar sarkastik nih.

Sekali lagi aku bermonolog dengan diri sendiri secara sinis, bila kakak ipar ajak tengok this film in Astro First. "hem... best ke citer ni? macam tak best je... kena tengok ke nih? " tapi oleh sebab nak jaga hati dia yang dah beria-ia suruh tengok and dah jerit-jerit suruh anak dia pasang channel 181, aku pun duduk lah tercongok depan tv tu, menanti apakah yang bakal berlaku pada masa depan aku. walaupun cerita dah setengah jam start, tapi itu tidak menghalang sebarang gesaan dari kakak ipar sayangku itu. takpe, nanti ada ulangan dia balik, leh tengok mana part yang tertinggal. nasib dia takde mintak RM15 tiket wayang, sekali dengan pakej makan nasik tengah hari, minum petang pisang goreng.

Setelah menonton cerita ini, bolehlah ku telan balik kata-kata awalku tadi. Inilah yang dikatakan oleh pepatah omputih, 'Dont judge a book by its cover'. tapi oleh kerana ini bukanlah sebuah buku, maka aku telah tidak mengaplikasikan pepatah tersebut.

Kesimpulannya, its not bad. Surprisingly a.k.a agak mengejutkan bila lakonan Yana Samsudin is quite good a.k.a agak bagus. Aku suka dia jadi Kak Yong yang gengster, tapi dalam masa yang sama, seorang isteri yang manja. auuww.... Babak lakonan dia tak mengecewakan sebab aku agak tak layan sangat dia berlakon drama. tapi tapi tapi... dia berlakon citer ni best okeh. tahniah kerana berjaya mengubah persepsi aku. lepas ni maybe aku leh p carik air pepsi. and aku suka sut Kak Yong dia. smart. nampak bergaya. cantik dia pakai. pakai skirt belasah orang, dan nampak sangat bergaya. Syabas Yana Samsudin. a big clap from me to you. clap clap clap....

Shaheizy Sam... need i say more? dia dah menang anugerah pelakon lelaki terbaik kan? kalau salah, harap maafkan, i malas lah nak buat research nih. tapi secara kesimpulannya, dia dah memang boleh berlakon dengan cemerlang sejak awal lakonan dia owkeh.

Intan Ladyana. herm... sejak first lakonan dia dalam Jangan Pandang Belakang, aku masih belum menyukai mutu lakonan dia. owh~~~masa tu tengok dengan bekas kekasihku. menggamit memori pula. nak ambik tisu lap air mata jap.. wuhuhu~~~ masih keras. nampak lembut untuk jadi seorang gengster. aih...kejap kata keras, kejap kata lembut plak. babak berlawan pun tak nampak kemas mcm Yana. adik otai besar plak tu. Abang dan ganas giler dah. Sorry... a bit disappointed with you.

Adalah beberapa scene yang kurang memuaskan. but i see it as the whole movie, its a quite hilarious movie. Kategori komedi ringan yang boleh diterima dan menghiburkan.

Suami didahulukan, pencapaian diutamakan.

Happy watching everyone. Kini di Astro First!!!


Tuesday, October 18, 2011

when...

when there is so much to write,
     but when you are in front of the pc then you just got stuck.

when you wake up in the morning and get ready to go to work, and while in the office, how u wish to do all the house work and so much things to do and all the plan you got in your head when u get home,
     but when you reached home in the evening you just want to lie down and watch tv.

when you plan so much things to go and to do in weekend,
     but when it is weekend you just stuck in the house, lie down and watch tv.

when you want all the things that u did not get,
     but when you get it you just do not want it anymore.
 
when you got the things you wanted or wish for,
     but you just did not know how to be thankful of what you are having.

when we are having something,
     but we want something else.

when you read other blogs and got inspired by their update, lovely words, and lovely life,
     but you just cant figure out what to write in your own blog and feel like you have no life.

when you have so many things listed down on what to buy,
     but you just do not have the money to bought it.


well, you can just change the 'you' to 'i' , 'i am' , 'me'.

Saturday, October 15, 2011

suppose to be about my homework

its 3.15 a.m in the morning now, and there is no sign that im gonna go to sleep anytime soon.

Harini belum confirmkan dengan cikgu untuk datang kelas. kerja sekolah minggu lepas baru aje disiapkan. kalau takde nak rasa mengantuk lagi, mungkin sekejap lagi akan sambung menulis semula nota pelajaran and try jahit baju kurung pula. MAYBE. mungkin. bermakna mungkin juga tidak.

*---------*

baru sebentar tadi kedengaran seperti bunyi pintu dibuka. debaran. rasanya grill dah bersolex. nasib rantai pintu dah disendal. harapnya hanya salah dengar. im shaking anyway. ahh...spoil mood nak sambung kerja. tapi buat cuak jugak nak  tidur. serba tak kena la plak.

living alone is quite scary jugak lah kan.


Saturday, October 8, 2011

Kelas Menjahit

Alhamdulillah... setelah beberapa lama dah tak pergi kelas, dalam minggu lepas terbuka hati nak pergi belajar semula. so, aku call cikgu tanya sabtu ni ada kelas tak? lebih bagus la macam ni. call cakap nak dtg, means kita dah buat komitmen. kalau tak, pagi2 hari nak pegi kelas tu mesti terasa malas. er... pengalaman lalu aku lah tu. bangun pagi tadi pun dah macam ada harapan malas nak pegi sebenarnya. ekekeke... kalau pegi kelas, cikgu lak takdek, lagi la jadi bertambah-tambah malas nak pegi kelas yang seterusnya. So, sekarang better call dulu tanya cikgu ada ke tak. barulah pegi serah diri untuk belajar.

dah lama sangat dah tinggal. Kali ni konon-konon berazam tak nak ponteng kelas dah. Good luck for me la kan... start balik harini dengan refresh semula baju kurung.

baru-baru ni nak try jahit baju kurung coz dah bosan tengok wardrobe baju yang sama je. so, haritu siap lukis pola segala. tapi bila mengadap kain yang terbentang luas depan mata,cuak-cuak alam tak berani nak potong kain.

kelas harini berjalan agak lancar. refresh balik camana nak potong kain and belajar pemahaman tentang lengan baju kurung moden. eip...formula nak potong kain baju lagi banyak dari formula belajar fizik tau... aku suka kelas harini sebab aku faham and dapat apa yang diajar. student harini tak ramai, so cikgu banyak tertumpu pada aku. masa plak penuh terisi. dari 9-1. balik rumah pun perut kenyang sebab cikgu belanja makan. rezeki harini.

Hopefully kelas next week pun berjalan lancar. Jangan luper buat kerja sekolah ye chikuru.. aiyak...
daaaaa~~~

Bismillah...

Gosh i miss blogging. It has been years now since i stop writing ...

Been blog walking all this while.Been thorn apart of what to write coz i found out some blogs that are really cool, some are really informative, some are really inspiring, some are really beautiful with words, some are really islamic that give so much information and some are really cute and funny.

Then i decided just to be me and blog for myself...

There.... just a bit of introduction from me. chikuru signing out...
daaaaa~~~