Pages

Thursday, August 28, 2014

#30weeks 6days


Assalamualaikum anakanda beta...

Apa khabar? Harap sihat di dalam rahim beta ini. Maafkan bonda kerana tak dapat nak menjenguk keadaan anakanda di dalam sana. Kalaulah bonda ada stetoskop atau x-ray untuk melihat aksi gimrama gimnastik kamu di dalam...Eh, stetoskop bukan leh nampak pun.. Bagaimanapun, bonda harap anakanda reti-retilah bergerak tiap kali bonda bertanya khabar anakanda...

Wooohaaaa... kita dah hit angka 30. 30 minggu. Mommy dah boleh start neves sekarang. Jumaat lepas anakanda genap 30minggu. Mommy tak berapa nak sehat, jadi mommy MC. Doktor baik hati pula bagi 2 hari. Kebetulan Jumaat lepas adalah hari berkabung, hari pulangnya 1st batch mangsa MH17. Al-Fatihah untuk mereka yang beragama Islam. tau tak mommy emo berapa kali masa tengok tv malah apabila mentengok risalah dan gambar-gambar yang kawan mommy share? Paling mommy rasa macam orang gila bila mommy baca link yang kawan mommy share, blog seorang kawan kepada isteri co-pilot yang terkorban. Sekejap mommy tertawa, sekejap nangis dan kemudian sekejap tersenyum, kemudian menangis semula... Mommy sayu... mommy harap mereka yang terlibat berhati tabah... T__T


Anakanda, 
Mommy macam dapat detect 1 perangai anakanda. Bila genap minggu je, anakanda tak berapa nak suka sangat bergerak. Kadang tu sampai 2 ke 3 hari making mommy neves. Tapi bila tiba hari ke Isnin atau Ahad malam gitu, anakanda bergerak mensenakkan perut mommy anda. Esok kamu genap 31 minggu. Sudah-sudahla buat perangai begitu. Sebab nurse dah pesan, kalau kurang bergerak, terus pergi hospital. Mommy tak ready lagi sebab ada lagi barang yang belum beli. Beg hospital tak ready juga lagi. Minggu lepas daddy takde seminggu outstation, hujung minggu ni pula kita kena pulang ke kampung atas urusan keluarga. Nampak gayanya nanti kita kena shopping berdualah. Mommy baby session gittew... Tapi mungkin lebih baik jika ada daddy juga... Boleh la kita korek purse daddy.


Minggu lepas daddy pergi outstation, daddy pergi Padang Besar. Mommy kata, beli la baju baby sikit. New born tak payah dah, sebab ramai orang kata pakai kejap aje, cukuplah mana yang ada. Jadi nanti kamu bertahanlah pakai baju ulang-ulang ye anak... Jadi daddy pergi borong baju 3-6 months. Boleh tahan jugak selera apak kau ni nak... Comel-comel baju dia belikan, its so cute im gonna die!!! Kembang kempis dada mommy menahan geram nengok baju-baju comel kamu ittew. 

Oh ye.. aritu mommy kata nak start cuci baju kamu dah kan. Lepas longgok-longgok semua, baru teringat, payung sidai belum beli. Mana nak sidai baju, stokin, sarung tangan kecik-kecik tu. Maka mommy basuh bedung yang dah siap jahit dengan tuala kamu sahaja dulu lah. Ala... bedung 4 segi je pun. tak retilah mommy nak jahit bedung-bedung moden tu... Barut belum start jahit lagi ni.  Lepas dah basuh, lari-lari pula alignment bedung kamu tu... Masa nak lipat, terheran seorang diri, mengapakah jadi tak sama nih... Selama ni mommy jahit je sapa-sapa yang pernah tempah dulu, tapi tak pernah basuh pun. Kehkehkeh...






bedung dah siap jahit + basuh


Next week 4hb  kita pergi checkup lagi hokeyh...



My Dear baby, semoga kamu selamat dalam rahim mommy dan kita boleh bertemu bila Allah dah tetapkan takdirnya. edd-31October




Thursday, August 21, 2014

#29weeks 5days


Assalamualaikum...

Hai anakanda, 
Hari ini Mommy sedikit bad mood. Entahla kenapa. Mommy rasa memang dah tak mau sangat bekerja sekarang. Tiap-tiap hari rasa rebel nak pergi kerja. Memang tengah mengawal perasaan je sekarang ni. Rasa mual, loya, menyampah semua ada pada pagi yang hening bening ini. Tapi atas desakan hidup, apatah lagi hidup di bandaraya KL ini, haruslah tabah dan mengharung kehidupan nan mencabar ini. Janganlah kamu rebel masa kena pergi sekolah nanti. Nescaya mommy rotan. Mommy garang. Awas.


Oh ye... semalam kita pergi berdua untuk checkup di Klinik Kesihatan. Kenalah pergi berdua, mana boleh tinggal kamu. kehkehkeh... Sebelum pergi, masa dalam kereta Mommy dah pesan... Nanti gerak-gerak ye, bagitau nurse baby okay. Maka kamu pun bergerak-gerak dalam perut Mommy. Sabarlah~~ Mommy kata masa sampai sana checkup nanti... tapi kamu masih gerak-gerak juga. Eksited agaknya nak pergi checkup. 

Appointment sepatutnya pukul 9.00 pagi, tapi 11.30pagi baru dapat masuk. Mommy dah whatsapp papa,'Lepas ni kita check swasta je!!' emosi betul. Tapi bila dah masuk jumpa nurse lemah lembut gemalai, Mommy terus lupa daratan. Hilang panas hati tunggu lama-lama. Kasihan nurse kena handle ramai orang dan baby, kena bergerak ke sana ke sini, ambik berat, hantar buku merah ke sana ke sini, berulang ke katil untuk check up, tapi masih berlemah lembut dengan Mommy. Terus cair jantung Mommy dengan nurse yang baik hati itu.... 


Minggu lepas berat Mommy 62.8kg. Semalam berat Mommy 62.4kg. Aik... turun 400g. Mommy pun heran sebab rasa macam makan banyak je... Nurse suruh mommy baring untuk check heart beat kamu. Sebagai anak yang patuh dan mendengar kata, mommy mula rasa kamu bergerak-gerak ke sana ke sini hingga nurse pn susah dapat bacaan. Nurse kata kamu nakal. Kamu sepak-sepak bergoyang bergerak aktif betul. Hahahaha... Ntahla, mommy jadi rasa bersalah pula dengan nurse tersebut, sebab mommy yang pesan awal-awal. Setelah kamu puas mempermainkan nurse, maka bacaan heart beat kamu pun direkod. 


Mommy kena suntik apatah. Tetanus eh? untuk elakkan dari kancing gigi kalau terkena peralatan yang berkarat semasa melahirkan kamu nanti. Apa? Suntik? Mommy redah ajelah baby. Kalau kata tak nak pun, nurse suntik jugak nanti. Kerana kamu anak sulung dan pregnancy mommy yang pertama, maka kena suntik 2x. Kemudian nanti kena suntik lagi sekali. Tadah ajelah bahu, wattudu... 

Nurse suruh mommy minum air banyak-banyak, minum susu 2-3 gelas sehari, ke seminggu? Jangan skip supplement (sambil mejeling ke arah supplement yg mommy bawak g opis tapi tak telan lagi ni). 2 minggu lagi datang appointment. Owh, kita dah start kena jumpa nurse 2 minggu sekali. Mesti seronok harus menunggu bersama-sama lagi, sambil main game Candy Crush dan whatsapp papa. Sepatutnya mommy menghafal surah kahfi ayah 1-10 atau baca surah-surah amalan kan lebih elok. oklah... noted. next time insya-Allah. Nurse juga dah suruh catat graf pergerakan kamu... at least 10 pergerakan yang terbalik perut punya, dari 9 pagi - 10 malam. by this hour, mommy rasa mommy dah rasa lebih kurang 7-8 kali pergerakan. 

Lunch tadi, mommy pergi beli baby detergant dengan kawan opis mommy yang sama-sama pregnant. Lepas ni dah kena start cuci kain baju kamu. Lambat-lambat sangat nanti takut mommy tak larat pula. Dah boleh start cuci sikit-sikit dahuu. Ada lagi barang yang nak kena beli, tunggu papa sekali lah. First baby, memang semua benda pun baru. Untunglah kamu... 


Baby, esok baby genap 30 minggu. 



Monday, August 18, 2014

#29 weeks


Dear baby,
It has been a wonderfull journey since you came into my womb. By this time, u have kick and move around in my tummy, i can feel your movement and mommy and daddy can even see your movement dear... On our last check up, you already weighing 1.2kg. Alhamdulillah... its a good progress for u. People always said my tummy look small for 29weeks. But as long as your weight is normal, i guess nothing to be worry.

Mommy, mama, ibu... i still cant decide what to be call... Over kan mak ko ni... But guess what?? Your daddy is just the same!! He did not decide what to be call yet either... Ayah, Papa. So, if you hear us talking to you, dont confuse with all those names. It is the same person.  Ayah and Papa is still your daddy. and yes, sometimes i address him as daddy while talking to you. Mommy, mama and ibu is all me... Just recognize our voice okeyh!

You wanna know what dear baby? I guess you gonna be your daddy's baby... You make me cry when he want to go for outstation. And you make me always wanted to be close to daddy... Or are those the pregnancy hormones? These one or two days, i rarely feel your movements it make me feel scared a bit... Last night i ask daddy to talk to you. Daddy said "Papa ada baby baruuu niii"... And you move like you wanna come out from the tummy. Daddy repeat the words and Masya-Allah, the same reaction we receive from you. We laugh very hard to your respond dear... Oh my. Alhamdulilah, you bring such joy and happiness to our life dear...

You  know im writing about you, is it? You are moving now im my tummy... :)

Last week, the nurse make mommy drink the air gula - the thing most of pregnant woman scared of... But Alhamdulillah, it went all well... Its not that bad after all. Air gula tu ada perasa oren tau... So, bila mommy tengok air gula tu ada warna, i said, ok good. ada perasa. Hehehe... Daddy was standing outside the room, watching me drinking the air gula like a champion, cheering me from outside... How proud he was, looking at me when i finished the thing i have been talking and mumbling about since the day i know i had to go through this air gula test. I just feel like i wanna hug him in front of everybody in the clinic. Of course la mommy tak buat. hehehee... Anyway, mommy did like what most of my friend suggest. Drink it all the way, dont stop! Not sure about the result yet... Hopefully the result is okay. If not, kena go through another round, then pergi ambil darah dari pagi sampai malam... T__T

Mommy and daddy dah start mula beli barang sikit-sikit for you. mommy pun dah start jahit barut and bedung for you. Bedung dah siap pagi tadi. ada 7 helai. Hehehe... Lepas ni projek jahit barut pula. Insya-Allah projek comforter, bantal, selimut bakal menyusul. Tak sabarnya!!!


There are sooooo many things to write about our progressing journey through this pregnancy, mommy will continue later k, dear baby!  


Mengapa mommy lidah berbelit cakap omputih tak cukup sifat ni? ntah la..herm... boleh tak salahkan hormon pregnancy nih?


7 months


Alhamdulillah... i am blessed with 7 months pregnancy now...

Actually dulu masa sebelum kahwin and sebelum pregnant, bercita-cita nak tulis diari perjalanan pregnancy... Tapi disebabkan mabuk-mabuk, muntah, lapar, tak lalu makan, stress, i need a lot of rest... maka cita-cita itu berkubur sepi. nak tulis dalam blog plak, asyik sibuk kat office. Kat rumah dah malas nak hadap pc, apatah lagi balik rumah melayan mabuk kepayang.

Alhamdulillah... rezeki bunting pelamin. tapi for those newly wedd couple, i would suggest korang plan betul-betul untuk nak dapat baby ni. Hahaha... Bukan menolak rezeki ke apa ke, nantilah i blog about this topic later. But if memang korang plan nak pregnant terus, make sure korang dan pasangan ready and alert about it. For us, Alhamdulillah, memang kitorang plan for this quick bunting pelamin baby and we are happy about it! Just minus the mabuk-mabuk lah~~~ 

Tak sempat nak siapkan entri kahwin... insya-Allah, will catch up later. Album kawen pun tak dapat lagi. T__T.
Insya-Allah will blog more on my pregnancy journey. Tak lama je dah lagi... Harap Allah mudahkan. Ameen...


Tuesday, August 5, 2014

Selamat Hari Raya 2014




Tak sempat nak habiskan entri kawen, tetiba dah hari raya menjelang tiba. Bizi sangat sekarang tak dapat nak update sangat.T__T

Entri bulan puasa pun tak ada? Lagipun bulan puasa tahun ni, tak berapa nak ada pun makan luar or makan buffet. Sekali je makan luar, bersama teman-teman, acara wajib yang kitorang make sure ada jugak tiap tahun. Alhamdulillah so far, masih dapat berbuka puasa bersama-sama mereka teman tersayang.

Hari Raya tahun ni merupakan tahun pertamalah aku beraya sebagai seorang bini orang. ngeh ngeh ngeh... sengih la lebar sikit, setelah sekian lama menanti kan? hahahaha... Nak kata syahdu tu, tak sangat sebab famili mertua pun sporting sangat. Lagipun, dah lama raya ngan mak ayah sendiri. Orang lain dah bergaduh sakan mintak giliran masing-masing, aku rilek je laki ajak raya rumah dia. Tahun pertama ni lah. Tahun depan tak raya rumah aku siap lah!!!

Tak sempat nak bergambar raya sangat pun. Happening jugak raya belah suami ni. Samada orang tak berhenti datang raya kat rumah, atau kitorang yang tak berhenti g beraya rumah orang. Makan? Oh my... Makanan boleh tahan. Cuma biasalah, rasa kekurangan sikit bila benda yang kita biasa makan tak ada kan... Tapi tu pun diorang berusaha gigih sediakan apa aku nak makan. Bila suami sebut kata aku nak makan nasi impit ngn rendang ayam, laju je mak mertua aku suruh pergi rumah mak long. bila aku dengar ada orang masak laksa, laju je aku ajak suami g raya rumah orang tu. Ala...bukan sapa pun, sedara dia jugak. Hehehehe... 


Alhamdulillah... raya tahun ni berdua setengah. Tahun depan, insya-Allah bertiga. Atau bertiga setengah? Hahahaha... Alhamdulillah sekarang dah masuk 3rd trimester. Perut dah makin ke depan, hidung pun dah makin kembang. Harap-harap semuanya dipermudahkan.... 

This is me with my last minit baju raya. 
Aku jahit Jumaat malam, bersambung Sabtu tengahari dalam keadaan sakit pinggang mengantuk letih bagai.
Bila tengok gambar ni,macam tak percaya plak dapat siapkan.
Ada patch lace kat pinggang, tak nampak pula sebab cover ngan tangan.

Baju cekelat ni, husband kata macam orang tua, padahal pattern sama je dengan dress kelabu di atas.
Baju ni siap dulu sebenarnya, untuk  amek pattern je.
Maklumla layout badan dah lain...
Bahagian dalam jangan tengoklah, jahit tepi bagai memang takde.
Asalnya memang nk buat contoh je. kain free plak mak aku bagi.
Aaa... disitu mungkin jawapan mengapa kain ini pattern n kaler orang tua. 
Hahhaha


Tak banyak bergambar pun raya ni. Lupa nak bawak kamera. Boleh?? Lagipun dulu dapat menggila ngn 3 stooges adik-adik bujangku... sobsob... Lagipun time raya ni, aku diserang sakit pinggang. Gambar pun tak banyak tapi adalah. semua phone quality. K la... till next entri... Salam~~~