Pages

Friday, October 28, 2011

Kelas Menjahit 2

Mulai blog baru ini, aku akan namakan kelas-kelas menjahit aku mengikut jumlah kehadiran semula aku ke kelas setelah bertahun-tahun lamanya memontengkan diri. Boleh buat rekod kedatangan sendiri. Rekod kehadiran rajin-ke-tak-rajin aku nak pergi kelas. And yes, insya-Allah tomorrow will be my third class after my long break.

Minggu lepas, Alhamdulillah aku berjaya pergi ke kelas. Seorang lagi cikgu baru muncul. Biar aku namakan dia Puan N Bila dah ada cikgu lain, ilmu pun lainlah... Dia bagi few tips on baju kurung. Aku hampar kain kurung aku pada dia. mulanya ingat nak jahit tepi aje. Pinggang nak selesaikan kat rumah. tapi dia insist untuk buat style dia, which i think is a good formula and good information and good practice for me. berapa kali good da...  Makanya, terpaksa buka balik jahitan, and try her formula. Biarlah berapa tahun pun aku stuck dekat baju kurung. Ilmu dari macam-macam cikgu. Different cikgu, different experience, different knowledge. 

Harapnya cikgu kali ni akan berkekalan. sebab dah agak ramai jugak cikgu yang bertukar ganti sebelum ni. Cikgu baru ni nampak lembut orangnya. Sepanjang kelas minggu lepas, Alhamdulillah senang berurusan dengan dia, senang berkomunikasi, senang bertanya. 

Aku memang si dumbo dungu masa dalam kelas. Sebab compare to others, ada budak-budak muda yang memang dah ada pendedahan, ambik kelas full time. Sabtu ahad just datang untuk tengok-tengok and hang out.  Ramai juga senior-senior yang memang full time jadi tukang jahit. Aku with zero knowledge memang banyak melangut, blur all the time. 

Cikgu asal yang akan saya namakan Puan R, telah membuka kelas teori baju kebaya untuk anak muridnya yang lain. aku yang tak lepas-lepas lagi pecahan baju-baju kurung ni, mulalah garu kepala nak kena fahamkan formula yang nampak kompleks sikit tu. Kali ni kena pandai skit, tune kepala otak, ambik notes and cuba jugak fahamkan sikit-sikit and kumpul knowledge tu. Kalau tak, memang dia akan tinggal je terkapai-kapailah aku dan kejadian tak seronok pegi kelas akan berulang semula dan aku mungkin akan mula cari jalan nak ponteng kelas lagi. 

Oleh kerana minggu lepas tak sampai hajat hati nak revise baju kurung pesak gantung, dalam hati dah mula berkata-kata, sampai tahun bilalah aku nak stuck kat baju kurung ni. [Teori class dengan Puan R, baju kebaya. Practical dengan Puan N, baju kurung].

kali ni nak suntik semangat baru untuk rajin pergi ke kelas mengenangkan banyak yang telah dibelanjakan untuk kelas ni. payment pun dah bayar habis. Kalau diikutkan, agaknya yuran kelas ni boleh buat bayar yuran kelas Master. owh...and my ex dah pun grad his Master. Dia register Master lebih kurang je dengan date aku register kelas jahit. Mengenangkan return money is a no no, akan harus paksa diri menghabiskan pengajian di sini and get my SKM sijil. harus harus harusss....


Jadi kali ni, aku harus bertindak menyelamatkan diri sendiri. Kena belajar untuk berani bertanya. Sebab saya ni super pemalu... auuwww.....

Owkeylah....nak sambung jahit silang pangkah untuk siapkan baju kurung itew. esok mungkin akan sudahkan jahitan pada kain kurung. nanti dah siap, aku cuba uploadkan baju pertama aku sesudah bertahun tak pergi kelas okeh insya-Allah... But anyhow, it will be my 6th baju kurung. 

Daaaa....

4 comments:

  1. my ex ko tu yg aku kenal tu ke?
    ke ex selepas tu?? hee.
    kadang kala tu la kan ada je ujian yg mematahkan smgt.
    dlu aku smbg degree satu sem je dah mengalah. sadis je rasa.
    skrg ni masih je bos aku advise aku utk smbg lg.
    aku bkn xnk tp takot aku xblh lg dan serik utk buang duit n masa.

    tp kalo kita pikir² apa nk kesah buat duit dan masa utk bljr,cari ilmu kan?

    chaiyork ye.. aku tau ko boleh buat, ko blh paham, ko cpt bljr.
    nanti aku nk tmph heee

    ReplyDelete
  2. iye.... ex itulah yang kau kenali. dia dah setel master and dah kawin pun.

    untuk belajar, tu namanya bukan buang duit and buang masa. dalam tempoh jangka masa panjang, ia mungkin adalah penjana untuk pendapatan yang lebih.

    macam aku belajar jahit ni, kalau aku rajin lebih skit, maybe aku dah leh buat tempahan and qada' balik yuran2 yang aku dah bayar. the keyword is, rajin lebih skit. ngeh ngeh ngeh....

    ReplyDelete
  3. tu la ..
    skrg yg aku cari ialah kekuatan dan smgt yg tgi utk bljr.

    duit leh korek kwsp.
    tp smgt tu aku tak tau nk korek mana.. hahahaha

    ReplyDelete
  4. tue la tu... semangat tu yg penting. aku ada jgk berkira-kira nak sambung master. tapi kenalah habiskan kelas jahit ni dulu kot. maknanya, ntahla tahun bila plak aku nk mengaji master tu kan... hahaha....

    sekarang leh la sebut. poyo-poyo je... anyway, kalau ada rezeki, insya-Allah.... Master in fashion design ke kan? aicewah.

    ReplyDelete

Thanks for dropping out your thoughts...